Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов (Олег в „Зелената книга“): Нужен е кураж да промениш човешките сърца

Какво остана извън общественото внимание - в последното интервю на актьора пред Катя Василева, часове преди да отлети обратно за Сан Диего

Ново национално чувство на гордост, вълнение и оптимизъм завладя страната ни след качването на Димитър Маринов на сцената на „Dolby Theater“ с българския флаг, като част от екипа на „Зелената книга“, отличен с „Оскар“ за най-добър филм, поддържаща роля и най-добър адаптиран сценарий. 

Кинотворбата е едно от забележителните постижения на 2018 г. - след премиерата и наградата на публиката в Торонто, има в актива си над 40 награди и повече от 80 номинации, включително и в пет Оскарови категории, от които печели три.

Седмица след церемонията по връчването на „Оскарите“, Димитър Маринов беше специален гост на 23-ия София Филм Фест, за да се срещне с българската публика. Нямаше българин, който да не иска да го поздрави за успеха или поне да се докосне до него. 

Силата на очарованието нарасна, когато стана ясно колко земен, емоционален, искрен и позитивен е Димитър Маринов. Медиите се надпреварваха за лични срещи с българската звезда в Холивуд. Не по-малък беше и интересът на институциите. Какво остана извън общественото внимание, кой е Димитър Маринов извън сцената и „Оскарите“ и какво го доведе обратно в България - отговорите потърсихме в предаването „Кой кой е“.

Повечето от въпросите към мен бяха за славата и успеха. Но никой не ме попита какво иска Димитър Маринов и защо се върна. Дойдох, защото ми липсва България, липсват ми приятелите, атмосферата и надеждата, с която се работи тук. Също така, исках да дойда, за да дам на колегите си смелост и кураж, че може, че става, че нещата се случват и са постижими за всеки," каза Димитър Маринов.  

"Съжалявам, че нямах възможност да отделя достатъчно време на студентите и да поработя с тях, както и да се видя с хората по улицата. Тези лични контакти за мен са много по-важни, за да мога да покажа, че Димитър Маринов не е онзи от сцената с "Оскара", холивудският актьор, и че не е по-различен от всеки един в нашите театри, кино и телевизия.

Но и имаше и едно друго чувство от страна на институциите, които вероятно се почувстваха по някакъв начин застрашени, че ще им бръкна в супата с моята лъжица и ще им разбъркам нещата. Но не е така. Аз съм просто още едно мнение, друга гледна точка. И като актьори навремето ние дори бяхме насърчавани от проф. Крикор Азарян да опитваме и пробваме различни супи в нашата индустрия. И в САЩ това е много силно развито, а тук дори още го няма като начин на мислене“.

Още с влизането си в кинозалата, преди представянето на „Зелената книга пред българската публика, Димитър Маринов беше видимо много развълнуван и с насълзени от емоция очи, искрен и трогателен като дете. Попитах го за какво си е мислел, докато върви по стълбите към сцената.

„Усещането в кино „Люмиер“ беше значително по-силно и истинско, отколкото на „Оскарите," отговори той. 

„В кино „Люмиер“ ми дадоха сцената и ме чакаха да изляза там. При „Оскарите“ не беше така. Признанието и любовта, с които публиката очакваше аз да сляза по стълбите, да се появя и да ме видят на живо, да ми стиснат по-късно ръката и да ме прегърнат - това ме накара да се почувствам толкова изпълнен и щастлив. Както знаеш, аз не можах да се сдържа и се разплаках съвсем откровено, мислейки си дали наистина я заслужавам цялата тази любов. Откровено да ти кажа, това как истинските обикновени хора преживяха всичко заедно с мен, е спомен, който никога няма да изчезне от съзнанието и сърцето ми.“

Целия разговор с Димитър Маринов за пътя му до „Зелената книга“, важните приятелства в живота, мястото на театъра и цигулката в неговия ден, както и онова, което ще разказва на близките и 5-годишния си малък син за България след това завръщане в родината - чуйте в записа на предаването „Кой кой е“ в звуковия файл.


Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лицата на фантастиката

Интересни факти за научната фантастика и фантазията разказа Жоро Пенчев. Той е редактор на едно от най-големите онлайн списания за фантастика у нас. Къде се намираме днес между фантастиката и фантазията? "Фантастиката има доста лица и ние я намираме навсякъде в света, в живота, в комуникацията помежду си. Тя има едно доста важно призвание -..

публикувано на 29.03.24 в 13:19

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали.  Очаквайте подробности!

публикувано на 29.03.24 в 10:08

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 08:23

Работната седмица завършва със слънце и температура в София около 21°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°; минималните ще са предимно между 4° и 9°, малко по високи в Северозападна България, в София – около 5°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 29.03.24 в 07:35

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44