Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Костадин Николов тръгва на велопоход, за да събере пари за ремонт на дом „Майка и бебе“ в Габрово

Има хора, които са си самодостатъчни. Живеят в собствен свят и това им стига. Има обаче един друг вид индивиди, за които това, че те самите са добре, не означава, че всичко е наред. Те живеят с широко отворени очи за чуждата болка и нуждите на другите. Е, героят ни от последното издание на "Моята история за доброто" е точно от тези - вторите. Мечтае и успява да помага. 

Костадин Николов е роден във Велинград, поставил си е задача да помогне на нуждаещи се в Габрово. За тази цел организира благотворителен велопоход из България и Македония.

Помощта отива не при един, а много други. Другите, които живеят в център „Майки и бебе“ в Габрово. Костадин избира с парите от велопохода да реновира сградата, в която много жени се учат да бъдат майки и много бебета намират подслон, който родителите не могат да им осигурят. В дома живеят хора, които имат нужда от топлота. Топлота, която не успяват да получат, защото за нея пари няма.

Защо дом „Майка и бебе“?
Центърът е социална услуга, която осигурява временно пребиваване на бременни, майки и техните деца.

Там те пребивават за период до шест месеца, през които им се предоставя подслон, психологическа подкрепа, достъп до здравни услуги, консултации, свързани с подобрение на връзката майка - дете, помощ при намирането на работа. Социалните работници в център „Майка и бебе“ полагат постоянни усилия в посока на превенцията на изоставянето на деца.
Какъв е проблемът?

Проблемите са много. Някои от тях са по-прозаични от други. Нещата отново опират до пари. Или по-скоро до тяхната липса.
Представете си, че имате бебе на няколко месеца. Партньорът ви е изоставил съвсем сами. Семейството ви се е отрекло от вас. Отгоре на всичко нямате и пукната пара.

Тук се намесват “SOS детски селища България”, като предлагат временно пребиваване и подкрепа в кризисния център, построен за целта.

Обаче въпросният кризисен център не може да предложи домашен уют и топлота. Защо? Няма пари.
Дограмата е стара и изгнила, стъклата са изпочупени, а баните и общите помещения изглеждат потресаващо. Представете си, че трябва да се грижите за новороденото си в стаи с изронена от влагата мазилка и без необходимото отопление. Поддръжката на елементарна хигиена също е проблемна, тъй като липсват мивки и умивалници.

За да събере пари за ремонта, Костадин тръгва на велопоход, с продължителност близо половин месец и обхват от 1000 километра. Очаква го дълъг път, сили за който му дава идеята, че го прави, за да бъде полезен не на себе си, а на някой друг.

Идеята е на Костадин, приятелите му и работещите в СОС детски селища, към които се обръща за съвет. Реалната помощ, обаче, идва от хората - от непознатите, които даряват добро. Всеки желаещ да помогне, може да го направи чрез сайта "Карай колело, подари добро!"

Реалността в очите на Костадин е друга. В нея всички имаме нужда от мисия. От вярата, че действията ни значат нещо за някого. Всяко дете заслужава да расте в среда на любов, уважение и сигурност. Защото семейната среда предопределя живота ни. Може да ни отнеме вярата или да ни накара да живеем и мечтаем за нея.

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54