Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Костадин Николов тръгва на велопоход, за да събере пари за ремонт на дом „Майка и бебе“ в Габрово

Има хора, които са си самодостатъчни. Живеят в собствен свят и това им стига. Има обаче един друг вид индивиди, за които това, че те самите са добре, не означава, че всичко е наред. Те живеят с широко отворени очи за чуждата болка и нуждите на другите. Е, героят ни от последното издание на "Моята история за доброто" е точно от тези - вторите. Мечтае и успява да помага. 

Костадин Николов е роден във Велинград, поставил си е задача да помогне на нуждаещи се в Габрово. За тази цел организира благотворителен велопоход из България и Македония.

Помощта отива не при един, а много други. Другите, които живеят в център „Майки и бебе“ в Габрово. Костадин избира с парите от велопохода да реновира сградата, в която много жени се учат да бъдат майки и много бебета намират подслон, който родителите не могат да им осигурят. В дома живеят хора, които имат нужда от топлота. Топлота, която не успяват да получат, защото за нея пари няма.

Защо дом „Майка и бебе“?
Центърът е социална услуга, която осигурява временно пребиваване на бременни, майки и техните деца.

Там те пребивават за период до шест месеца, през които им се предоставя подслон, психологическа подкрепа, достъп до здравни услуги, консултации, свързани с подобрение на връзката майка - дете, помощ при намирането на работа. Социалните работници в център „Майка и бебе“ полагат постоянни усилия в посока на превенцията на изоставянето на деца.
Какъв е проблемът?

Проблемите са много. Някои от тях са по-прозаични от други. Нещата отново опират до пари. Или по-скоро до тяхната липса.
Представете си, че имате бебе на няколко месеца. Партньорът ви е изоставил съвсем сами. Семейството ви се е отрекло от вас. Отгоре на всичко нямате и пукната пара.

Тук се намесват “SOS детски селища България”, като предлагат временно пребиваване и подкрепа в кризисния център, построен за целта.

Обаче въпросният кризисен център не може да предложи домашен уют и топлота. Защо? Няма пари.
Дограмата е стара и изгнила, стъклата са изпочупени, а баните и общите помещения изглеждат потресаващо. Представете си, че трябва да се грижите за новороденото си в стаи с изронена от влагата мазилка и без необходимото отопление. Поддръжката на елементарна хигиена също е проблемна, тъй като липсват мивки и умивалници.

За да събере пари за ремонта, Костадин тръгва на велопоход, с продължителност близо половин месец и обхват от 1000 километра. Очаква го дълъг път, сили за който му дава идеята, че го прави, за да бъде полезен не на себе си, а на някой друг.

Идеята е на Костадин, приятелите му и работещите в СОС детски селища, към които се обръща за съвет. Реалната помощ, обаче, идва от хората - от непознатите, които даряват добро. Всеки желаещ да помогне, може да го направи чрез сайта "Карай колело, подари добро!"

Реалността в очите на Костадин е друга. В нея всички имаме нужда от мисия. От вярата, че действията ни значат нещо за някого. Всяко дете заслужава да расте в среда на любов, уважение и сигурност. Защото семейната среда предопределя живота ни. Може да ни отнеме вярата или да ни накара да живеем и мечтаем за нея.

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НБУ търси с конкурс най-талантливите млади дизайнери

Второто издание на международния конкурс за млади модни дизайнери на Нов български университет IDEAMODA стартира преди броени дни (12 ноември). Амбицията на организаторите е второто издание на конкурса отново да даде шанс на талантливи творци от България и чужбина, които да покажат своите способности и визия. В първото издание през 2018..

публикувано на 18.11.19 в 11:49

Интересни ли са рекламите (особено тези на играчки)

С най-малките ни събеседници от 29-а детска градина „Слънце“ разговаряхме в "Радиолексикон" за някои по-сериозните неща от живота - рекламите и телевизията като цяло… Рекламите на играчки са любими на децата. Сигурно не им е лесно на родителите да откажат поредните спортни колички на детето вкъщи, след като по телевизията е чуло за куп магически..

публикувано на 18.11.19 в 11:38

Накъде в София

МУЗИКА В зала 1 на Националния дворец на културата ще се проведе "Концерт на осем рояла" по проект на българския пианист и педагог проф. Томислав Байнов. Шестнадесет пианисти от 9 държави - Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, България и Филипините ще изнесат 4 концерта в градовете, достигнали финалния етап на надпреварата за..

публикувано на 18.11.19 в 10:14

Актьори стават гидове на разходките в Народния театър

Всеки понеделник Народният театър "Иван Вазов" кани на разходки „Зад завесата“, а от 18 ноември в ролята на гидове зад кулисите на първата ни сцена влизат любими актьори. Това са Дарин и Деян Ангелови, Гергана Змийчарова, Илиана Коджабашева и Биляна Петринска. Първа из театралните потайности зрителите повежда Гергана Змийчарова. Познаваме я от..

публикувано на 18.11.19 в 09:21

Златното момиче Ренета Камберова: Учим децата да уважават противника и да не приемат успеха за даденост

Над 300 представители на 22 институции - домове за деца в риск, центрове за настаняване от семеен тип, възпитателни училища, интернати и фондации от цялата страна, се включиха в 32 Национален шампионат за деца и младежи в риск.  Стотици деца и юноши бяха тържествено наградени от известните български спортистки - рекордьорката в скока на височина..

публикувано на 17.11.19 в 14:10

Влиза в сила задължението на шофьорите да се движат със зимни гуми

От днес важи задължението на шофьорите да се движат със зимни гуми. Такива са разпоредбите на Закона за движение по пътищата. Задължението за обезпечаване на автомобилите със зимни гуми ще бъде в сила до 1 март. До 15 ноември шофьорите трябваше да сменят гумите на автомобила си с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора..

публикувано на 15.11.19 в 18:31
По българските пътища се движат по около 25 000 тира на ден

Тол таксите в обсъждания проект ще се отразят на цените на всички превозвани стоки

Представители на трите най-големи асоциации в транспортния бизнес са се събрали вчера, но са били изненадани от публикуваната за обсъждане тарифа за тол таксите . (Предложения се приемат до 16 декември) Не само сме изненадани, но и разочаровани от поведението на МРРБ и АПИ – коментира пред Радио София изпълнителният директор на Съюза на..

публикувано на 15.11.19 в 17:43