Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Няма възрастово ограничение за поставяне на кохлеарен имплант

Над 700 имплантации са извършени в България от първата операция, извършена у нас през 1999 година

Над 700 кохлеарни имплантации са извършени в България от първата операция, извършена у нас през 1999 година. При интервенцията на хората с проблеми със слуха се имплантира електронно устройство, което им помага да чуват и да живеят пълноценно.

Постигнатото в тази област, проблемите и предизвикателствата пред оториноларингологията през последните 20 години, бяха обсъдени на среща на медиците, поставили началото на този вид операции в България, с техни колеги, пациенти и родители на оперирани деца. 

Над 460 милиона, или около 5 % от хората по света, имат слухови проблеми, сочат данни на СЗО. В България тези хора са около 400 хиляди. Проф. д-р Иван Ценев от ИСУЛ поставя кохлеарен имплант за първи път у нас в далечната 1999 година. От тогава до момента у нас операции са направени на над 400 деца.

На всеки 1000 новородени от едно до три деца имат слухови проблеми. Ранната диагностика и извършването на кохлеарна имплантация е от изключително значение за правилното и навременно развитие на речевите способности. Проф. д-р Диана Попова от УНГ отделението на болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" посочи, че много от родителите изчакват чак до 6-7 годишната възраст на детето, преди да предприемат лечение. Тя допълни, че няма възрастово ограничение за извършване на интервенцията.

Актьорът Явор Милушев е сред пациентите с кохлеарен имплантВ момента в България кохлеарни имплантации се извършват в четири центъра - в ИСУЛ, във ВМА, в болница "Тракия" в Стара Загора и в Университетската болница в Пловдив.

Подробности по темата - чуйте в звуковия файл.

Още за възможностите на интервенцията и показанията за извършването - може да чуете в предаването "Часът на здравето" в неделя след 9:00 часа.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отварят за разглеждане метростанции "Красно село" и "Бул. България"

"Метрополитен" ЕАД организира днес Ден на отворени врати в две от метростанциите от третата линия на метрото, съобщиха от Столичната община. Гражданите ще могат да разгледат напълно завършените станции - "Красно село", която се намира на кръстовището на бул. "Цар Борис Трети" и ул. "Житница", както и станция "Бул. България" - на..

публикувано на 19.10.19 в 08:00

Дневникът на една софиянка: История за една прасе-касичка

След като цяла седмица в Радиоприемницата говорихме за зависимостите и се убедихме всички дружно колко сме зависими от всичко, реших днес да ви споделя, драги мои, една история за касичка прасе. Понеже ще трябва по трудния начин да се научим как да губим неща. Та, започвам. Касичката прасе се казваше Спестомира и била най-спестовна и..

публикувано на 18.10.19 в 19:17

Вижте Витошки забележителности като водач на електрически велосипед

И през този уикенд ни очаква топло и слънчево време. Затова да прекарате уикенда на открито е не само препоръчително, а дори задължително. А сигурно вече знаете, че до най-близката възможност да се потопите сред природата - планината Витоша, може да направите и с електрически велосипед. От средата на юли е достъпна услугата за наем на такова..

публикувано на 18.10.19 в 18:46

Страшно ли е да изгубим младостта

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост? Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова , клиничен социоаналитик в Катдера "Социология и науки за човека" към Пловдивския..

публикувано на 18.10.19 в 15:31
Физическата активност, както и добрата почивка, са много важни фактори за добър имунитет

Доц. Снежина Михайлова: Имунната система помни и стреса, и радостта

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания. Лекарите различават два вида имунитет...

публикувано на 18.10.19 в 14:12

Никола Симеонов: Добрата храна е добре приготвената храна

Добрата храна е добре приготвената храна. Напоследък в България е популярно да се приготвят неща, които да звучат и да изглеждат интересно, но вкусът им не е нищо особено. За мен е важно продуктите да бъдат подбрани добре и да бъдат сготвени както трябва, казва Никола Симеонов - майстор - готвач, работил в ресторанта на известния шеф - готвач Гордън..

публикувано на 18.10.19 в 13:53
Мария Стефанова и Стефан Спасов

Мария Стефанова репетира „Облог“ в Народния театър „Иван Вазов“

В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на „Облог“  - най-новата пиесата на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Премиерата е насрочена за 9 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“. Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля в „Три високи жени“), другата главна женска роля в спектакъла е..

публикувано на 18.10.19 в 11:59