Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Възраждане на едно училище от 1908 година

В днешно време София е много по-голям гpaд, отколкото преди години. Eдновремешните схлупени къщи и криви улички нa някогашните квартали „Ючбунар“ и „Банишоpa“ ca заменени от съвременна градска среда. На този модерен градски фон изпъква вековната сграда на 43-то ОУ "Христо Смирненски" - един от малкото автентични архитектурни паметници, които свидетелстват за миналото на града в район "Илинден".

Сградата е уникална със своята архитектура. Фасадите успешно съчетават български възрожденски елементи с класически архитектурни орнаменти, характерни за модерния в онези години стил "Сецесион". Дълги години ,за съжаление, тя губи своя облик, но сега това историческо училище очаква своя нов разцвет чрез пълната му реконструкция, която се осъществява от Столична община.

Училището има честа да носи имената на двама достойни творци и общественици Трайко Китанчев и Христо Смирненски. Основано през 1908 г. в  пepuoд, когато Търновската конституция осигурявa безплатно u задължително начално образование. Световният военен конфликт през второто десетилетие на ХХ век е първото сурово uзпитание за млagomo училище. Тогава в него се настаняват френски u италиански войски, които са унищожиш почти цялата мебелировка u книжен фон. По-късно се там се разполага u френска болница, а учебните занятия се местят в други училища в столицата.

До 1937 година сградата функционира като 4-то класно училище „Трайко Китанчев“ с 6, 8, а по-късно и с 12 паралелки. През учебната 1927/28 г. в училището се открива една група полудневна детска градина, която впоследствие се разраства в две. През 1937 г. 4-то класно училище се развива в пълно основно училище под името 22-ро софийско народно основно училище „Трайчо Китанчев“ с 11 паралелки начален курс и 6 паралелки среден курс.


С развитието на 43-то основно училище и увеличаващият се брой на ученици през годините рязко нараства необходимостта от втори корпус. Желанието на ръководството за това расте дълго време, докато не среща подкрепа в лицето на екипа на район "Илинден". Така през 2018 година започва реконструкцията на вековната сграда, като реновацията се изпълнява по програма "Региони в растеж".

С началото на очкавания ремонт става ясно, че постройката е в аварийно състояние, разграбена и с реална опасност да се самосрути. Любопитен факт е, че сградата е построена във време, когато не е бил измислен циментът и бетонът, но въпреки това желанието на администрацията на район "Илинден" е сградата на училището да се възстанови максимално до автентичния й вид, след което да й бъде даден статут на паметник на културата.

Какви трудности срещат строителите и как ще изглежда сградата, след като бъде напълно възстановена? За това разказва арх. Димчо Тилев, проектант на реставрацията.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Илиева

Регионални иновационни центрове кооперират бизнеса с научни организации

В неделното ни „Радиокафе“ навръх Цветница гост беше Илияна Илиева, зам.-главен директор ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на икономиката. С нея разговаряхме за Регионалните иновационни центрове, които ще бъдат създавани в България. „Икономиката на България все още не е навлязла в етап на преход от ефикасна икономика..

публикувано на 23.04.19 в 18:05

В Студентски град създадоха споделено място за учене

Фондация „Bfree“ и ПОдЛЕЗНО се обединяват зад най-новия проект „Студентко“. Идеята е да се създаде споделено пространство за учене в Студентски град. Проектът има за цел да подобри условията за учене и да предостави на младите хора едно достъпно, спокойно и приятно място за индивидуална и групова работа. За нас като бивши студенти голяма болка..

публикувано на 23.04.19 в 16:54

София трябва да развива конгресен, културен и събитиен туризъм

Конгресен, културен, събитиен и фестивален туризъм съставят основната визия за развитието на туризма в столицата ни до 2030 година. Това стана ясно в рамките на Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм. През 2017 година София отбеляза около 13% ръст в броя на туристите (1 346 993 души) и около 15% увеличение на реализираните от тях нощувки...

публикувано на 23.04.19 в 16:44

Венета Райкова превръща малката черна рокля в съвременна носия

Завършила „Политология“ и „Външна политика и национална сигурност“, Венета Райкова “стъпва” на модния терен преди 8 години. Създава детски дрехи, след това изработва дизайни за възрастни и вплита в тях българска шевица с цветовете на трикольора. Любовта към България, преклонението пред историята и силата на българския дух, възхищението от културното и..

публикувано на 23.04.19 в 15:55

Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право , който се чества ежегодно на 23 април, по инициатива на ЮНЕСКО към ООН. С очитането на този ден в целия свят световната организация се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.  За първи път празникът е отбелязан през..

обновено на 23.04.19 в 15:50
Димитър Маргаритов

Високо доверие, пряка комуникация и проучване при търгуване през социалните мрежи

Как да разберем качествени ли са продуктите, които купуваме за великденската си трапеза? Какво трябва да знаем, ако се отправим на пътуване по време на празничните дни? Тези въпроси отправихме към председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов , който гостува в предаването "Радиоприемница" по Радио София. По време на..

публикувано на 23.04.19 в 15:34

Спасяват пробитите дървета в жк. "Изгрев", строителство в зелените площи няма да бъде допуснато

В предаването „Вашият глас“ днес говорихме за зелените площи в столицата ни. В края на миналата седмица дърветата в градинката на ъгъла на ул. „Русаля“ и ул. „Самоков“ в район „Изгрев“ осъмнаха с дупки, пробити в долната част на стволовете. Юра Димитрова, която живее в кв. „Изгрев“ и се грижи за градинката доброволно, в края на миналата седмица..

публикувано на 23.04.19 в 14:21