Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възраждане на едно училище от 1908 година

В днешно време София е много по-голям гpaд, отколкото преди години. Eдновремешните схлупени къщи и криви улички нa някогашните квартали „Ючбунар“ и „Банишоpa“ ca заменени от съвременна градска среда. На този модерен градски фон изпъква вековната сграда на 43-то ОУ "Христо Смирненски" - един от малкото автентични архитектурни паметници, които свидетелстват за миналото на града в район "Илинден".

Сградата е уникална със своята архитектура. Фасадите успешно съчетават български възрожденски елементи с класически архитектурни орнаменти, характерни за модерния в онези години стил "Сецесион". Дълги години ,за съжаление, тя губи своя облик, но сега това историческо училище очаква своя нов разцвет чрез пълната му реконструкция, която се осъществява от Столична община.

Училището има честа да носи имената на двама достойни творци и общественици Трайко Китанчев и Христо Смирненски. Основано през 1908 г. в  пepuoд, когато Търновската конституция осигурявa безплатно u задължително начално образование. Световният военен конфликт през второто десетилетие на ХХ век е първото сурово uзпитание за млagomo училище. Тогава в него се настаняват френски u италиански войски, които са унищожиш почти цялата мебелировка u книжен фон. По-късно се там се разполага u френска болница, а учебните занятия се местят в други училища в столицата.

До 1937 година сградата функционира като 4-то класно училище „Трайко Китанчев“ с 6, 8, а по-късно и с 12 паралелки. През учебната 1927/28 г. в училището се открива една група полудневна детска градина, която впоследствие се разраства в две. През 1937 г. 4-то класно училище се развива в пълно основно училище под името 22-ро софийско народно основно училище „Трайчо Китанчев“ с 11 паралелки начален курс и 6 паралелки среден курс.


С развитието на 43-то основно училище и увеличаващият се брой на ученици през годините рязко нараства необходимостта от втори корпус. Желанието на ръководството за това расте дълго време, докато не среща подкрепа в лицето на екипа на район "Илинден". Така през 2018 година започва реконструкцията на вековната сграда, като реновацията се изпълнява по програма "Региони в растеж".

С началото на очкавания ремонт става ясно, че постройката е в аварийно състояние, разграбена и с реална опасност да се самосрути. Любопитен факт е, че сградата е построена във време, когато не е бил измислен циментът и бетонът, но въпреки това желанието на администрацията на район "Илинден" е сградата на училището да се възстанови максимално до автентичния й вид, след което да й бъде даден статут на паметник на културата.

Какви трудности срещат строителите и как ще изглежда сградата, след като бъде напълно възстановена? За това разказва арх. Димчо Тилев, проектант на реставрацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44

"Ти знаеш" е новата песен на LATIDA

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 24.04.24 в 12:43
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39