Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Възраждане на едно училище от 1908 година

В днешно време София е много по-голям гpaд, отколкото преди години. Eдновремешните схлупени къщи и криви улички нa някогашните квартали „Ючбунар“ и „Банишоpa“ ca заменени от съвременна градска среда. На този модерен градски фон изпъква вековната сграда на 43-то ОУ "Христо Смирненски" - един от малкото автентични архитектурни паметници, които свидетелстват за миналото на града в район "Илинден".

Сградата е уникална със своята архитектура. Фасадите успешно съчетават български възрожденски елементи с класически архитектурни орнаменти, характерни за модерния в онези години стил "Сецесион". Дълги години ,за съжаление, тя губи своя облик, но сега това историческо училище очаква своя нов разцвет чрез пълната му реконструкция, която се осъществява от Столична община.

Училището има честа да носи имената на двама достойни творци и общественици Трайко Китанчев и Христо Смирненски. Основано през 1908 г. в  пepuoд, когато Търновската конституция осигурявa безплатно u задължително начално образование. Световният военен конфликт през второто десетилетие на ХХ век е първото сурово uзпитание за млagomo училище. Тогава в него се настаняват френски u италиански войски, които са унищожиш почти цялата мебелировка u книжен фон. По-късно се там се разполага u френска болница, а учебните занятия се местят в други училища в столицата.

До 1937 година сградата функционира като 4-то класно училище „Трайко Китанчев“ с 6, 8, а по-късно и с 12 паралелки. През учебната 1927/28 г. в училището се открива една група полудневна детска градина, която впоследствие се разраства в две. През 1937 г. 4-то класно училище се развива в пълно основно училище под името 22-ро софийско народно основно училище „Трайчо Китанчев“ с 11 паралелки начален курс и 6 паралелки среден курс.


С развитието на 43-то основно училище и увеличаващият се брой на ученици през годините рязко нараства необходимостта от втори корпус. Желанието на ръководството за това расте дълго време, докато не среща подкрепа в лицето на екипа на район "Илинден". Така през 2018 година започва реконструкцията на вековната сграда, като реновацията се изпълнява по програма "Региони в растеж".

С началото на очкавания ремонт става ясно, че постройката е в аварийно състояние, разграбена и с реална опасност да се самосрути. Любопитен факт е, че сградата е построена във време, когато не е бил измислен циментът и бетонът, но въпреки това желанието на администрацията на район "Илинден" е сградата на училището да се възстанови максимално до автентичния й вид, след което да й бъде даден статут на паметник на културата.

Какви трудности срещат строителите и как ще изглежда сградата, след като бъде напълно възстановена? За това разказва арх. Димчо Тилев, проектант на реставрацията.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
На Манаслу, 26 септември 2019 г.

Изкачвайки Манаслу (8163 м), Владимир Павлов харесал и други хималайски върхове

В следващите минути ще ви заведем до покрива на света, до една от най-младите планински вериги, а именно Хималаите . С непреодолима притагелна сила те привличат алпинисти и авантюристи вече близо 140 години. Смята се, че началото на планинарството там е поставено 80-те години на по-миналия век от британеца Уилиям Греъм. Само 3 десетилетия по-късно..

публикувано на 21.10.19 в 18:45

За „Вкусът на приключенията“ сладкодумно от Иван Раденков

На 26 октомври (събота) ще бъде премиерата на детската книга за лакомници „Вкусът на приключенията“ от Иван Раденков . След успеха на „Котаракът Франт и загадъчният остров“, българският писател се завръща с ново вкусно заглавие. В книгата той разказва 10 истории, които не само ще разсмеят малките читатели, но ще разбудят и апетита им. “Аз съм..

публикувано на 21.10.19 в 16:34

Готвачите съветват за здравето: чиста храна, умерени количества, информираност и спорт

Международния ден на готвача отбелязаха деца на всякакви възрасти тази сутрин в Музейко . Малчуганите чуха за ползите от здравословното хранене, научиха и защо зеленчуците са ни приятели. Заедно с известни български шеф готвачи, децата приготвиха здравословни талиатели, а също и сладолед. Добрата разнообразна храна в умерени количества и..

публикувано на 21.10.19 в 16:26

Доброволецът не се задоволява само с една кауза или инициатива

Седмицата, която започва, в „Радиоприемница“ решихме да посветим на будителството в съвременните измерения, на хората, които правят добро, които вдъхновяват с личен пример, не спират да мечтаят и да се борят да реализират идеите си, вярват, че позитивната нагласа променя мисленето и се отразява върху човешки съдби. Съвременните будители могат..

публикувано на 21.10.19 в 15:12

Домашен любимец и бебе - защо не?

Какво трябва да знаем, когато очакваме бебе вкъщи и имаме домашен любимец? В тази ситуация се оказват много бъдещи родители, които не искат да се разделят с кучето или котката, или пък с друг вид животно, станали вече част от семейството, но се притесняват от алергии, чревни паразити или болести. Най-честите домашни любимци са кучета и котки...

публикувано на 21.10.19 в 15:10

Футболният отбор на БНР се завърна в медиен турнир

От тази есен футболният отбор на Българско национално радио отново започва своето активно представяне. След една тренировка и обновен състав, тимът се включи изключително силно в традиционния медиен турнир за 2019-а. Водени от капитана Петроний Евтов, футболистите от БНР постигнаха една победа, едно равенство и една загуба. По този начин за първи..

публикувано на 21.10.19 в 14:30

За седми път София е домакин на Международния фестивал за дигитални изкуства Da Fest

Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства Da Fest ще се проведе от 22 до 26 октомври в София. Програмата включва изложби, аудио-визуални, театрални, VR пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните..

публикувано на 21.10.19 в 14:02