Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Възраждане на едно училище от 1908 година

В днешно време София е много по-голям гpaд, отколкото преди години. Eдновремешните схлупени къщи и криви улички нa някогашните квартали „Ючбунар“ и „Банишоpa“ ca заменени от съвременна градска среда. На този модерен градски фон изпъква вековната сграда на 43-то ОУ "Христо Смирненски" - един от малкото автентични архитектурни паметници, които свидетелстват за миналото на града в район "Илинден".

Сградата е уникална със своята архитектура. Фасадите успешно съчетават български възрожденски елементи с класически архитектурни орнаменти, характерни за модерния в онези години стил "Сецесион". Дълги години ,за съжаление, тя губи своя облик, но сега това историческо училище очаква своя нов разцвет чрез пълната му реконструкция, която се осъществява от Столична община.

Училището има честа да носи имената на двама достойни творци и общественици Трайко Китанчев и Христо Смирненски. Основано през 1908 г. в  пepuoд, когато Търновската конституция осигурявa безплатно u задължително начално образование. Световният военен конфликт през второто десетилетие на ХХ век е първото сурово uзпитание за млagomo училище. Тогава в него се настаняват френски u италиански войски, които са унищожиш почти цялата мебелировка u книжен фон. По-късно се там се разполага u френска болница, а учебните занятия се местят в други училища в столицата.

До 1937 година сградата функционира като 4-то класно училище „Трайко Китанчев“ с 6, 8, а по-късно и с 12 паралелки. През учебната 1927/28 г. в училището се открива една група полудневна детска градина, която впоследствие се разраства в две. През 1937 г. 4-то класно училище се развива в пълно основно училище под името 22-ро софийско народно основно училище „Трайчо Китанчев“ с 11 паралелки начален курс и 6 паралелки среден курс.


С развитието на 43-то основно училище и увеличаващият се брой на ученици през годините рязко нараства необходимостта от втори корпус. Желанието на ръководството за това расте дълго време, докато не среща подкрепа в лицето на екипа на район "Илинден". Така през 2018 година започва реконструкцията на вековната сграда, като реновацията се изпълнява по програма "Региони в растеж".

С началото на очкавания ремонт става ясно, че постройката е в аварийно състояние, разграбена и с реална опасност да се самосрути. Любопитен факт е, че сградата е построена във време, когато не е бил измислен циментът и бетонът, но въпреки това желанието на администрацията на район "Илинден" е сградата на училището да се възстанови максимално до автентичния й вид, след което да й бъде даден статут на паметник на културата.

Какви трудности срещат строителите и как ще изглежда сградата, след като бъде напълно възстановена? За това разказва арх. Димчо Тилев, проектант на реставрацията.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дневникът на една софиянка: Хаос и лято, и малко розови домати за разкош

Толкова ми е топло и така не ми се прави нищо, драги мои, че даже малко ми се реве. Но няма да се напъвам! Пък и все още е началото на лятото, тепърва предстои асфалтът да нагрява, надига и напуква. А моят ентусиазъм рязко да се изравнява с морското равнище.  Между другото най-големите ми кризи съм ги изживявала, когато ми е било горещо и съм се..

публикувано на 14.06.19 в 18:44

"Ratio 2019 - пролет" - с фокус върху Космоса във и извън нас

Тази събота ще се проведе десетото юбилейно издание на форум за популярна наука Ratio. Организаторите отново са поканили интересни международни лектори, които ще говорят за наука на достъпен език. Една от темите е тази за бактериите.  Има едно място, в което никога не оставаме насаме - нашите тела. Във всеки момент около 38 трилиона бактерии..

обновено на 14.06.19 в 17:36

Мария Косса - танците ѝ отиват

Танцьорката и преподавател по африкански танци Мария Косса, никога не е посещавала континента Африка. Е, много от нас не сме, но интересното при нея е, че баща й е от Мозамбик, а тя е родена и израснала в България. Сега Мария е на път да сбъдне мечтата си и да отиде на обучение в легендарното училище L'ecole des sables в Сенегал. Мария Косса..

публикувано на 14.06.19 в 17:35

Петдесето юбилейно издание на "Шопски празник" подготвят в Елин Пелин

Петдесето юбилейно издание на традиционния Шопски празник ще празнуват жителите на община Елин Пелин. Честването продължава седем дни (тази година между 17 и 23 юни) и се провежда една седмица преди църковния празник Свети Дух. Мотото е „Шопският празник е традиция“, а официален гост ще бъде президентът на България Румен Радев. Това е един истински и..

публикувано на 14.06.19 в 17:14

Снимки в бронирани машини и рисуване във вода са сред атракциите за Деня на бащата

Казват, че за отношението на бащата се съди по това как той постъпва, когато никой не го гледа, че децата напоследък страдат от прекалено много майки и твърде малко бащи… Е, тази събота е по-специална за татковците. За осма поредна в този ден (15 юни) приятни изненади и занимания е подготвил Националният военноисторически музей (НВИМ). Там от..

обновено на 14.06.19 в 16:19

Новият 60-и сезон на Слънчев бряг - под знака на идеите за възраждане на "Златният Орфей"

С пищно празненство курортният коплекс "Слънчев бряг" откри новия си сезон, а заради легендарния и неразривно свързан с курорта международен музикален фестивал "Златният Орфей", честта се падна на поп легендата ни Лили Иванова.  Истински фурор предизвика появата ѝ в Слънчев бряг, а това върна спомена за времето на 60-те и 70-те години на миналия век,..

публикувано на 14.06.19 в 16:02

Най-трудни за учениците са резюмирането и създаването на текст

Работата с текст е основният проблем за зрелостниците, показва анализът на Министерството на образованието и науката, след проведените матури през май. Учениците срещат трудности както в писането и разбирането, така и при резюмирането и създаването на текст. И тази година най-високи са резултатите на дванайсетокласниците от София-град, Варна, както и на..

публикувано на 14.06.19 в 15:45