Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алек Алексиев: Да си добър е дълг към самия себе си

Снимка: Фондация „Сийдър“
Следващата ни история е една емоционална, обогатяваща, полезна и запомняща се среща. В нея героите са много, но чувството е едно - щастие.

Един от участниците е Александър Алексиев, по-известен като актьорът Алек Алексиев. Той изживява щастие, когато посещава децата с увреждания от Казанлък. Те не знаят и не му са радват толкова за неговия артистичен талант, колкото от усещането, че е общуват с един искрен и добър човек.

Да, тези хора имат проблеми, имат нужда от подкрепа. Някои изглеждат по-малко от физическата им възраст. Не съществува бариара между тях, директно има прегръдка и поздрав… И за тях се грижат прекрасни хора – разказва Алек.

Проектът, който актьорът подкрепя, цели набиране на средства за дофинансиране на комплекс от терапии за децата с увреждания, настанени в един от центровете в Казанлък (физиотерапия, рехабилитация, сензорни терапии, арт терапия), 24-часово присъствие на социални терапевти и медицински сестри, транспорт, материали и медикаменти, които фондация „Сийдър“ ежедневно обезпечава. Държавното финансиране покрива само основните нужди без оглед на специфичните социални и здравни потребности, които са много и разнолики. Проектът „Дари Усмивка“ цели да осигури средствата за тези толкова необходими терапии, така че детските усмивки да продължават да греят.

Хората сме еднакви. Понякога просто потребностите ни са различни. Малчуганите, с които Алек се е срещнал са приемани за необикновени, защото имат по-голяма нужда от внимание и по-силно изразено чувство за справедливост и правота. Повечето от тях са невербални и трудно подвижни. Крехки са и често боледуват. Тяхното ежедневие не е като на повечето деца - те не тичат, не скачат на ластик, не ритат топка. Едно обаче е безспорно - те са безкрайно усмихнати. Александрина Димитрова вече години се бори за тяхната социализация и е напълно наясно с  възприятията и необходимостите им.

Те наистина усещат, когато човек иска по-бързо да си тръгне или когато ги съжалява. Не от съжаление, а от приемане имат нужда.Както всички деца, и те имат нужда от някой, който да ги обича.

Срещата с другия, различния е обогатяваща. Тя е време за равносметка. Минутите, които Алек споделя с децата  от дома в Казанлък, водят до изводи за цял живот.

Тези срещи дават и на теб самия. Човек научава още нещо за себе си…

Когато искрено вършим добро и мислим, че даваме, всъщност ние най- много получаваме. Получаваме уроци, прозрения, достигаме до истини. Срещаме хубава енергия, която е редно да бъде споделена отново и отново.

Често се случва да забравяме за ценностите, които според Алек Алексиев трябва да са нещо нормално. Дали заради забързаното ежедневие или стресът, на който сме подложени. Но когато от отношението ни са зависими деца, оправданията е редно да бъдат оставени в заличимото минало.

Чуйте репортажа за подробности по темата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34