Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Алек Алексиев: Да си добър е дълг към самия себе си

Снимка: Фондация „Сийдър“
Следващата ни история е една емоционална, обогатяваща, полезна и запомняща се среща. В нея героите са много, но чувството е едно - щастие.

Един от участниците е Александър Алексиев, по-известен като актьорът Алек Алексиев. Той изживява щастие, когато посещава децата с увреждания от Казанлък. Те не знаят и не му са радват толкова за неговия артистичен талант, колкото от усещането, че е общуват с един искрен и добър човек.

Да, тези хора имат проблеми, имат нужда от подкрепа. Някои изглеждат по-малко от физическата им възраст. Не съществува бариара между тях, директно има прегръдка и поздрав… И за тях се грижат прекрасни хора – разказва Алек.

Проектът, който актьорът подкрепя, цели набиране на средства за дофинансиране на комплекс от терапии за децата с увреждания, настанени в един от центровете в Казанлък (физиотерапия, рехабилитация, сензорни терапии, арт терапия), 24-часово присъствие на социални терапевти и медицински сестри, транспорт, материали и медикаменти, които фондация „Сийдър“ ежедневно обезпечава. Държавното финансиране покрива само основните нужди без оглед на специфичните социални и здравни потребности, които са много и разнолики. Проектът „Дари Усмивка“ цели да осигури средствата за тези толкова необходими терапии, така че детските усмивки да продължават да греят.

Хората сме еднакви. Понякога просто потребностите ни са различни. Малчуганите, с които Алек се е срещнал са приемани за необикновени, защото имат по-голяма нужда от внимание и по-силно изразено чувство за справедливост и правота. Повечето от тях са невербални и трудно подвижни. Крехки са и често боледуват. Тяхното ежедневие не е като на повечето деца - те не тичат, не скачат на ластик, не ритат топка. Едно обаче е безспорно - те са безкрайно усмихнати. Александрина Димитрова вече години се бори за тяхната социализация и е напълно наясно с  възприятията и необходимостите им.

Те наистина усещат, когато човек иска по-бързо да си тръгне или когато ги съжалява. Не от съжаление, а от приемане имат нужда.Както всички деца, и те имат нужда от някой, който да ги обича.

Срещата с другия, различния е обогатяваща. Тя е време за равносметка. Минутите, които Алек споделя с децата  от дома в Казанлък, водят до изводи за цял живот.

Тези срещи дават и на теб самия. Човек научава още нещо за себе си…

Когато искрено вършим добро и мислим, че даваме, всъщност ние най- много получаваме. Получаваме уроци, прозрения, достигаме до истини. Срещаме хубава енергия, която е редно да бъде споделена отново и отново.

Често се случва да забравяме за ценностите, които според Алек Алексиев трябва да са нещо нормално. Дали заради забързаното ежедневие или стресът, на който сме подложени. Но когато от отношението ни са зависими деца, оправданията е редно да бъдат оставени в заличимото минало.

Чуйте репортажа за подробности по темата.