Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В България няма точна статистика за броя на децата с аутизъм

На 2 април отбелязваме Световния ден за информираност за заболяването

Ранната диагностика на децата с аутистични разстройства и насочването им към подходяща терапия са от ключово значение за подобряване на развитието и разгръщането на потенциала на тези деца. Това е и основната цел на двугодишен проект на здравното министерство, реализиран у нас от специалистите от Клиниката по детска психиатрия на Александровска болница.

В България няма точна статистика за броя на децата с аутизъм. По данни на Световната здравна организация, разстройства в аутистичния спектър имат от един до шест на 1000 души.

Проблем в България е, че често разстройствата от аутистичния спектър остават неразпознати в най-ранната възраст. В момента се обмисля въвеждане на скрининг още при личните лекари, коментира клиничният психолог в Клиниката по детска психиатрия „Св. Никола“ доц. Хариета Манолова.

В рамките на проекта на Министерство на здравеопазването, ръководен от специалистите в Клиниката и финансиран от Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм, у нас вече са въведени двата инструмента, дефинирани като „златен стандарт“ в диагностиката на аутизма. С прилагането им са запознати лични лекари лекари, педиатри и учители от цялата страна. Според доц. Манолова, родителите вече са много по-информирани и активни.

Специалистът посочи още, че е необходима ефективна работа с децата след поставянето на диагнозата. Подходът е строго индивидуален, но от решаващо значение е и отношението на родителите.

Още за разстройствата от аутистичния спектър, съвеременната диагностика и ефективната терапия - очаквайте в разговора с доц. Хариета Манолова в предаването "Часът на здравето" - неделя, след 9.00 ч.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Регламент за движение с тротинетка в София ще приеме следващият СОС до идната пролет

Маршрути, които да регламентират транзитното преминаване на велосипеди и тротинетки през столичните паркове, подготвя звеното „Зелена София“ към Асоциацията за развитие на София. Целта е да се установят алеите, по които ще е възможно да се движат такива превозни средства, тъй като по закон това не е позволено. А промени в Закона за движение..

обновено на 17.10.19 в 18:21
Светослав Костов

СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР

С единодушно решение Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати предсрочно мандата и договора на генералния директор на БНР Светослав Костов. Регулаторният орган реши, че временно поста ще поеме Антон Митов - досегашен директор на дирекция "Архивен фонд”. Сред аргументите на СЕМ, за предсрочното прекратяване на мандата на Костов, са нарушеното..

обновено на 17.10.19 в 17:29

В "Читалнята" се вижда колко добри хора има

В градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ - едно от най-оживените места в София, се намира стар павилион, който преди 4 години бе превърнат в Читалня . Ако не сте влизали вътре, едва ли предполагате колко много книги има на това малко уютно местенце, голяма част от които са съвременна литература. Палитрата от читатели е много..

публикувано на 17.10.19 в 16:59

Здравословното хранене като обсесия

В съвременния начин на живот, с широк достъп до информация, често объркваща и противоречива, а и с налагани критерии за външен вид, не е изненада, че се появяват хранителни разстройства. Съществува едно състояние, което се характеризира с мания по „здравословното“ и „правилно“ хранене, за което обаче е спорно дали е хранително разстройство или..

публикувано на 17.10.19 в 16:35

В Пета градска болница преглеждат безплатно за диабетна ретинопатия

Кампания с безплатни прегледи за диабетна ретинопатия започва от утре в Пета градска болница в София. Инициативата ще продължи до края на месец ноември и няма да има ограничение на пациентите, които ще бъдат прегледани, но трябва предварително записване. Това съобщи хирургът Борил Петров - изпълнителен директор на Пета МБАЛ. Целта на кампанията..

публикувано на 17.10.19 в 16:23
Хората, които получават подкрепа в Розовата къща, я приемат като свой дом

Юлия Георгиева: Наркозависимите се нуждаят от подкрепа, не от репресия

Говорейки за зависимостите в „Радиоприемница“ през тази седмица, не може да подминем една от най-тежките ѝ форми – наркотичната. И още – неизменно спирайки се на тази тема, стигаме и до помощта, която може и (дали) се оказва на хората, станали вече зависими от дрогата. В студиото ни гостува Юлия Георгиева , която близо 20 години е..

публикувано на 17.10.19 в 15:50

Архивистиката като памет на нацията

В Софийския университет започна национален двудневен семинар „Архиви и история: взаимодействия, перспективи“. Събитието се организира от Историческия факултет. Научният семинар беше открит от доц. д-р Тодор Попнеделев - декан на Историческия факултет на Софийския университет. “Архивистиката е наука, която за много хора е извън разбирането за..

публикувано на 17.10.19 в 15:34