Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България няма точна статистика за броя на децата с аутизъм

На 2 април отбелязваме Световния ден за информираност за заболяването

Ранната диагностика на децата с аутистични разстройства и насочването им към подходяща терапия са от ключово значение за подобряване на развитието и разгръщането на потенциала на тези деца. Това е и основната цел на двугодишен проект на здравното министерство, реализиран у нас от специалистите от Клиниката по детска психиатрия на Александровска болница.

В България няма точна статистика за броя на децата с аутизъм. По данни на Световната здравна организация, разстройства в аутистичния спектър имат от един до шест на 1000 души.

Проблем в България е, че често разстройствата от аутистичния спектър остават неразпознати в най-ранната възраст. В момента се обмисля въвеждане на скрининг още при личните лекари, коментира клиничният психолог в Клиниката по детска психиатрия „Св. Никола“ доц. Хариета Манолова.

В рамките на проекта на Министерство на здравеопазването, ръководен от специалистите в Клиниката и финансиран от Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм, у нас вече са въведени двата инструмента, дефинирани като „златен стандарт“ в диагностиката на аутизма. С прилагането им са запознати лични лекари лекари, педиатри и учители от цялата страна. Според доц. Манолова, родителите вече са много по-информирани и активни.

Специалистът посочи още, че е необходима ефективна работа с децата след поставянето на диагнозата. Подходът е строго индивидуален, но от решаващо значение е и отношението на родителите.

Още за разстройствата от аутистичния спектър, съвеременната диагностика и ефективната терапия - очаквайте в разговора с доц. Хариета Манолова в предаването "Часът на здравето" - неделя, след 9.00 ч.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23