Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Стефан Данаилов: В актьорската професия най-трудно е да задържиш нивото

4
Сигурно няма награда, която Стефан Данаилов да не е получил
Снимка: БГНЕС
Той е български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил и народен артист, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик, министър на културата...

Роден е на 9 декември 1942 г. в София. Макар и труден, пътят му като че ли е предначертан и колкото и да се опитва да завие в друга посока, съдбата винаги го връща в руслото на изкуството. Там, където ще изгрее звездата, която продължава и до днес да свети ярко със своя светлина.

Той може би е най-голямата звезда в страната, най-обичаният актьор и истински секссимвол. Неслучайно му казват българският Ален Делон. Ролята на майор Деянов, в култовия за времето си сериал "На всеки километър", го изстрелва в звездната актьорска орбита, където е и до днес. Вече е ясно, че той е Стефан Данаилов. Ламбо. Мастера.

Изключително вълнуващ, респектиращ, вдъхновяващ и все така способен да накара всяко женско сърце да спре за миг. Не му е било мечта да става актьор, но след дълго чудене накъде да тръгне, през 1963 г. влиза в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов.

Останалото, както знаем, е история. Всяка история, обаче, започва от детството, а това на Стефан Данаилов е свързано с едно от най-старите училища в София - "Васил Априлов", където, след пердах още по време на първото междучасие, започват първите приятелства на актьора със съучениците му. Щуротиите са толкова много, че в бележника на Ламбо пише: "Намалено поведение с три единици за хвърляне на ученик през прозореца".

София, тази от спомените на Стефан Данаилов, е хубава и спокойна, предразполагаща за разходки до късно. Младият Данаилов, обаче, искал да става моряк, защото и до днес много обича морето, но и защото...много му харесва моряшката униформа. Когато разбира, че трябва да служи три години, на мига се отказва.

След казармата влиза във ВИТИЗ и открива това, което най-много обича - актьорската игра. Според тогавашния закон завършилите се разпределят в провинциалните театри и така Стефан Данаилов, който завършва през 1967 г., попада в Пловдивския театър. Още във втори курс снима "Понеделник сутрин" с Пепа Николова, който обаче е спрян. Преди ВИТИЗ пък се е снимал в "Инспекторът и нощта".

След участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, е избран за филма „На всеки километър“ и звездата на актьора започва да грее все по-силно.

Дълги години снима, докато един ден Апостол Карамитев не му казва, че актьорът се развива в театъра и Ламбо отива във Военния театър, като оттогава съчетава сцената и киното.

Казва, че винаги е гледал реалистично на това, което му се случва и е играл колкото може повече, защото е обичал работата си.

Споделя, че филмите, правени преди години, още са актуални. Дори и сега открива нови теми за размисъл в някои стари ленти – като темата за бягството от затворената система в „Дами канят“, поднесена неусетно и деликатно. Допълва, че в актьорската професия най-трудното е да задържиш нивото си и да подбираш правилно ролите си.

С какво е ангажиран Стефан Данаилов днес, кога се връща на сцена и кой репетира в съседната стая – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във  Facebook.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Студентски град създадоха споделено място за учене

Фондация „Bfree“ и ПОдЛЕЗНО се обединяват зад най-новия проект „Студентко“. Идеята е да се създаде споделено пространство за учене в Студентски град. Проектът има за цел да подобри условията за учене и да предостави на младите хора едно достъпно, спокойно и приятно място за индивидуална и групова работа. За нас като бивши студенти голяма болка..

публикувано на 23.04.19 в 16:54

София трябва да развива конгресен, културен и събитиен туризъм

Конгресен, културен, събитиен и фестивален туризъм съставят основната визия за развитието на туризма в столицата ни до 2030 година. Това стана ясно в рамките на Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм. През 2017 година София отбеляза около 13% ръст в броя на туристите (1 346 993 души) и около 15% увеличение на реализираните от тях нощувки...

публикувано на 23.04.19 в 16:44

Венета Райкова превръща малката черна рокля в съвременна носия

Завършила „Политология“ и „Външна политика и национална сигурност“, Венета Райкова “стъпва” на модния терен преди 8 години. Създава детски дрехи, след това изработва дизайни за възрастни и вплита в тях българска шевица с цветовете на трикольора. Любовта към България, преклонението пред историята и силата на българския дух, възхищението от културното и..

публикувано на 23.04.19 в 15:55

Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право , който се чества ежегодно на 23 април, по инициатива на ЮНЕСКО към ООН. С очитането на този ден в целия свят световната организация се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.  За първи път празникът е отбелязан през..

обновено на 23.04.19 в 15:50
Димитър Маргаритов

Високо доверие, пряка комуникация и проучване при търгуване през социалните мрежи

Как да разберем качествени ли са продуктите, които купуваме за великденската си трапеза? Какво трябва да знаем, ако се отправим на пътуване по време на празничните дни? Тези въпроси отправихме към председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов , който гостува в предаването "Радиоприемница" по Радио София. По време на..

публикувано на 23.04.19 в 15:34

Спасяват пробитите дървета в жк. "Изгрев", строителство в зелените площи няма да бъде допуснато

В предаването „Вашият глас“ днес говорихме за зелените площи в столицата ни. В края на миналата седмица дърветата в градинката на ъгъла на ул. „Русаля“ и ул. „Самоков“ в район „Изгрев“ осъмнаха с дупки, пробити в долната част на стволовете. Юра Димитрова, която живее в кв. „Изгрев“ и се грижи за градинката доброволно, в края на миналата седмица..

публикувано на 23.04.19 в 14:21

"Трима мъже и една Маргарита" на сцената на Сатиричния театър

"Трима мъже и една Маргарита", най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър, можете да гледате от 19.30 часа на голяма сцена.   Лиза Шопова е автор на пиесата и режисьор. Това е втората ѝ творба за театър след "Всичко или нищо". Пиесата е писана специално за Христо Мутафчиев и за Асен Мутафчиев.  Другите две роли са поверени на Петър Калчев и..

публикувано на 23.04.19 в 13:31