Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доц. Хариета Манолова: При аутистичните разстройства няма еднакви случаи, всяко дете има свой път на развитие

Индивидуалният подход при терапията е много важен, необходими са ежедневни занимания - поне 20 часа седмично, казва психологът

Снимка: БГНЕС
Теориите за възникването на аутистичните разстройства, за развитието им и изобщо разбирането за тях са доста противоречиви до 80-те години на миналия век, когато се налага разбирането, че детският аутизъм не е психотично разстройство, нито пък ранна форма на шизофрения, каквито описания е имало в миналото, а най-вече дефицит на комуникационните способности. Това съвсем естествено води до сериозна промяна в терапевтичните стратегии, като интервенциите се "преместват" извън психиатричните клиники и медицинската дейност, обобщават специалистите от Клиниката по детска психиатрия „Свети Никола“ към Александровска болница. Под тяхно ръководство у нас се реализира двугодишен проект за ранна диагностика, благодарение на който да разпознават аутизма бяха обучавани лични лекари и учители от детски градини и ясли в цялата страна.

Стигматизира ли се това състояние у нас, какво е значението на ранната диагностиката и адекватна навременна терапия, за да бъдат преодолени дефицитите - потърсихме мнението на клиничния психолог доц. Хариета Манолова:

"Колкото по-рано, толкова по-добре. Мога да кажа, че благодарение на усилията и на специалистите, но и на родителите, сензитивността към проблема нараства. Това го забелязваме по децата, водени от родителите в клиниката на все по-ранна възраст. При нас вече идват родители, които искат консултиране на техните деца, дори и при под 2-годишна възраст, което е много радостно. Тогава не може и не би трябвало да се поставя диагноза "аутистично разстройство", но може да се забележи проблем в развитието и да се набележат мерки. Това правим ние психолозите - когато забелязваме задръжка или изоставяне в някоя от областите  даваме препоръки на родителите по какъв начин да се стимулира развитието на детето и при какви специалисти, което дава резултат".

Доц. Манолова посочи, че в най-ранната бебешка възраст, индикация за евентуално развитие на такова разстройство, може да бъде липсата на реакция от детето при влизане на майката в помещението или избягването на контакт с нея. В малко по-късна възраст индикация може да липсата на желание за имитация на действията на по-възрастните - нещо, което по принцип правят децата.

При аутистични разстройства психолозите забелязват и т.н. "перманентност на обекта" - феномен, описан за първи път от Фройд, посочи специалистът:

"Малкото дете, между 8-месечна и едногодишна възраст, губи интерес към предмет, който вече не е в полезрението му - покрит с кърпа, или скрит зад шкаф. Не опитва да го намери, а губи интерес. Това е първият когнитивен конструкт, който е основа за интелигентността и развитието на мисленето. Това е първата представа за обекта - че той съществува, дори и извън нашето полезрение. И е тясно свързана с емоционалната сфера - присъствието и отсъствието на майката (т.е. детето да знае и да се успокоява, че майката не е "изчезнала", че съществува и ще се върне при него). Това е нещо, което при аутистичните деца се развива чак след 4-годишна възраст".


Доц. Манолова отбеляза, че често специалистите не са запознати в детайли и подробности за проявленията на аутизма в най-ранната възраст. Тя посочи, че предстои въвеждане на скрининг за рисковете за развитие на подобни разстройства, който да се прилага от личните лекари.

Характерното за аутистичното разстройство е това, че е с различна тежест при различните деца и затова индивидуалният подход в терапията е много важен. Активността на родителите - също.

Психологът отбеляза, че често родителите търсят алтернативните методи, а те може да бъдат и опасни за детето. Необходими са ежедневни занимания с детето - поне 20 часа седмично. Терапиите са изнесени от психиатричните заведения - извършват се в различни дневни центрове, но все още тези услуги не са достатъчни, посочи специалистът.  

Още подробности - чуйте в разговора с клиничният психолог доц. Хариета Манолова от Клиниката по детска психиатрия „Св. Никола“!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Майк Дрезнес: Няма лесно решение за пътната безопасност

В страната ни беше направено много по отношение на пътната безопасност и жертвите бяха намалени значително. Въпреки това все още има много проблеми, които трябва да се разрешат преди да достигнем целта на "Визия нула" за загинали на пътя. По данни на МВР за първите два месеца на 2019 г. са станали 825 тежки катастрофи, при които са загинали 67 души, а..

публикувано на 16.10.19 в 19:28

Решения за есенните ремонти и обзавеждането на "Стройко експо 2019"

В Националния дворец на културата започна специализираното търговско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане "Стройко Експо 2019". Форумът е насочен както към крайния потребител, така и към специалистите, предоставяйки възможност на едно място да сравнят и изберат подподящ продукт или услуга или да се информират за последните тенденции в..

публикувано на 16.10.19 в 17:21

Пастор Иводор Ковачев за Джок Полфрийман: Определено излиза от затвора емоционален

Едва ли има човек страната, който да не е запознат със случая на предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман. Все още остава отворен въпросът дали е морално предсрочното му освобождаване, от една страна, от друга - дали е законно задържането му, след като веднъж вече съдът се е произнесъл по неговото освобождаване. Какъв човек излиза от затвора..

публикувано на 16.10.19 в 16:57

Не забрани, а образованието помага на децата за безопасно пребиваване в интернет

Българският Център за безопасен интернет вече почти 15 години обработва сигнали за детска порнография и компютърни посегателства срещу деца и непълнолетни, консултира   деца, родители и учители как да реагират при инциденти онлайн, разработва и провежда различни обучения, подготвя различни материали, целящи да повишат информираността на обществото..

публикувано на 16.10.19 в 16:24

Българските ВВС винаги са носител на гордостта и идеалите на нацията

От създаването си, през цялата си славна история - българските военновъздушни сили винаги са били носител на гордостта и идеалите на нацията, те са били символ на непреклонния дух на българина. Това каза държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при отбелязването на празника на авиацията и българските военновъздушни..

обновено на 16.10.19 в 16:22

Обмисляйте по 100 пъти всяко потребителско решение, индуцирано от технологиите

Десислав Данов е специалист по защита на потребителите на финансови услуги от сдружението Fintechguardian. В предаването "Радиоприемница" той обясни, че обстановката в тази област е доста сложна, тъй като от едната страна на барикадата е разпръснатата група на гражданското общество, което трудно се консолидира върху една идея, трудно намира ресурси да я..

публикувано на 16.10.19 в 15:36

Д-р Тодор Еров: Сексуалната пристрастеност, както всяка друга зависимост, руши личността

В средата на седмицата, посветена на зависимостите, в „Радиоприемница“ решихме да говорим за секса и за парите като фактори за влияние върху нашето поведение. Първият ни гост и сексологът д-р Тодор Еров . Сексът е една необходимост, част е от нашето съществуване, той е в основата на доброто физическо и психическо здраве, източник е на..

публикувано на 16.10.19 в 14:22