Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утро в Брюксел: От "хелоуин" отсрочката за Брекзит до най-добрите кметове

| обновено на 11.04.19 в 12:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 11 април столицата на Белгия е слънчева (напук на всички, които - малко по британски - обичат да се оплакват от времето тук). Хората бързат, като във всеки голям град. Имат си свои грижи, свои малки битки. И въпреки че именно в техния град се взимат голяма част от решенията на високо равнище, те не живеят толкова с мисълта за Брекзит, колкото за градските проблеми, свързани с транспорта, ремонтите по улиците, задръстванията. Свикнали са с постоянните мерки за сигурност, с отбиването на движението, за да мине поредната делегация.

Е, вчера делегациите тук бяха много. Лидери на 27-те държави членки се събраха (за пореден път), за да обсъдят (поредната) молба на Тереза Мей (чeсто напоследък наричана Theresa June, a  от днес може би Theresa October). Защото след дълго обсъждане при закрити врата в сградата на Съвета на Европа, хапвайки (менюто беше надълго и нашироко обсъждано от чакащите журналисти), европейските лидери дадоха отсрочка на Великобритания за излизане от ЕС до 31 октомври - перфектният компромис между това, за което настояваше Еманюел Макрон (който снощи е говорил последен при изслушването на държавните глави на кръглата маса), а именно края на юни, и мнението на Ангела Меркел, което клонеше към 2020-а. Доналд Туск обяви решението с уморено и леко безизразно лице с коментар, че срокът е по-кратък от това, което той е очаквал. За сметка на това, Тереза Мей кипеше от енергия и заяви, че тя смята, че Великобритания ще "смогне" по-рано от този срок. Но реално погледнато, нищо не е променено. Всички опции са възможни. И все пак, най-вероятно Великобритания ще участва в изборите за Европарламент в края на май, ще има свой еврокомисар и ще гласува за всяко решение в ЕС, защото си остава пълноправен член (до осъществяване на противното). Сега всички очакват какво ще се случи в британския парламент, а междувременно беше посветено много телевизионно време на какви ли не странични любопитности като еднаквите сака на Ангела Меркел и Тереза Мей - и двете точно в нюанса на синия фон на знамето на ЕС. 

Барт Сомерс – кмет на Мехелен се ръкува с колегата си от Анкона Валерия Маринчели Снимка: Лили ГолеминоваДруго интересно събитие стартира вчера в Брюксел - 134-тата сесия на Европейския комитет на регионите, която събира кметове от страните-членки и дава мнения от градска и регионална гледна точка по важните европейски теми. Този път основните теми са свързани с интеграцията на мигрантите (беше официално приета инициатива в тази насока) и с дебата за фундаменталните права и ценности на Обединена Европа. Добрите градски практики бяха споделени от двама кметове - победители във връчваната от 2004-та на всеки две години награда World Mayor. Настоящата носителка на титлата е Валерия Манчинели, първата жена кмет на Анкона (Италия) - една изключително дейна дама на 63 години, която вече втори мандат ръководи пристанищния град. Говори само италиански, но пък е изключително компетентна, точна в отговорите си и ясна в принципите си. Получава отличието заради факта, че успява бързо да "измъкне" града от кризата, да възобнови голяма част от затворените докове и корабостроителници, заради туристическия напредък и заради успехите си в управлението на този 100-хиляден град, в който живеят над 13 000 чужденци.

Значи Вие ми взехте наградата - с тези думи и усмивка предишният носител на приза World Mayor Барт Сомерс стисна ръката на Валерия Манчинели. Той е кмет на Мехелен (между Брюксел и Антверпен) от 19 години - рекорд за Белгия, и трансформира града от място с много лоша слава, висока престъпност и силно етническо напрежение в пример за реална успешна интеграция. По думите му, в Мехелен процентно има повече мигранти отколкото "Орбан има в Унгария", но верният път е в интеграцията на всички нива (училища, в които да учат децата на миграните не само в периферните квартали, но и в престижния център), в подобряване на условията за живот в града на всички и в еднаквото отношение.
Чуйте включването на Лили Големинова в "Радиокафе".
И очаквайте специалното интервю, което Барт Сомерс даде за Радио София.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18