Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Най-трудната целувка е истинската

За различните аспекти на целувката говорим тази седмица в предаването “Радиоприемница”. Днес фокусът е върху целувката в киното.
В киното и театъра има различни целувки - такива на изпращане, приятелска, от любов или плод на нагон.

Най-трудната целувка за актьора Стелиан Радев е истинската. Той е преживявал такава и в личния си живот, и на сцената. Целувката за актьора е като част от текста, който трябва да научи. Публичното усамотение води до това да стане максимално истинско. Да се усетим двамата сами, въпреки че сме през 600-700 души или пък пред камерата. Тогава става истинско, така обяснява магията на по-трудните сцени с интимна близост Стелиан.

Има хора, които си мислят че са безнаказани, казва Стелиан, който сравнява вече станалата христоматийна целувка на Кубрат Пулев и театралната постановка “Един безумен ден”, където той раздава множество целувки. На Кубрат Пулев може да му се стори цялото това нещо като един безумен ден, казва актьорът и признава, че е спрял да се интересува от историята.

Актьорът има мечта и за определена целувка на сцената - тази на Ричард III и лейди Анна от едноименната пиеса на Шекспир. Преподавателски съвет от НАТФИЗ пък е студентите да не целуват по инерция. Целува се само, когато наистина искаш да целунеш някого

Според Димитър Дринов от “Операция кино” пък проблем на българското кино е, че нямаме свестни целувки и сексуални сцени на екран, разбира се, има и няколко изключения. 

За Благой Иванов скандалната целувка на Пулев е “селска проява”, но реакциите след този “измислен скандал” са били прекалени. Той допълни, че това е болна тема в САЩ, където непрекъснато се гледат подобни казуси. 

Сигурно скоро ще видим как някой е обвинен за сексуално насилие със задна дата, че е целунал някой пред камерата. Познаваме такива случаи, които и досега се разнасят като това, че актрисата е била поругана, коментира Димитър и веднага даде пример с актрисата от “Последното танго в Париж”, която не е знаела как ще протече сцената и се чувствала неловко. Доста често режисьорите, за да получат качествено изпълнение от актьорите, ги бутат по-грубо, за да ги пречупят. Кой ще каже - това е допустимо, а това не е, пита той. Така излиза, че в момента сме толкова ограничени, колкото по време на нямото кино.

Някакъв масов пуританизъм е завзел медийното и въобще общественото пространство, допълни и Благой. Според него трябва да има рестрикции, когато има физическо посегателство под някаква форма. Това е сериозен проблем и трябва да се вземат мерки, но не трябва да се превръща този процес в лов на вещици и да се генерализарат всички мъже и жени като лоши. Дринов не оправдава както постъпката на Пулев, така и реакцията на Джейн Суши, но е важно, че се повдигна разговор по тази тема, защото само така може да се потърси решение на проблема.

През 1896 г. се появява първият филми с целувка на екрана и е продуциран от Томас Едисон. Показва се 18-20 -секундно видео, в което се вижда целувка и това е предизвикало невероятен скандал. Сега сякаш се връщаме назад във времето, макар че много по-екстремни неща сме видели, но започнахме да вървим назад към нови тъмни векове по отношение на морала, коментира Благой.

Според Благой най-добрите екранни целувки се случват във филмите от 30-те, 40-те и 50-те години. Първа е целувката на Кларк Гейбъл и Вивиан Лий в “Отнесени от вихъра”. Втори са Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман във филма “Казабланка”, а третата емблематична екранна целувка е между скитника и лейдито в анимационната класика “Лейдито и скитника” (сцената със спагетите). 

Целия разговор на Катя Василева с актьора Стелиан Радев и кино критиците от "Операция кино" Благой Иванов и Димитър Дринов може да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Студентски град създадоха споделено място за учене

Фондация „Bfree“ и ПОдЛЕЗНО се обединяват зад най-новия проект „Студентко“. Идеята е да се създаде споделено пространство за учене в Студентски град. Проектът има за цел да подобри условията за учене и да предостави на младите хора едно достъпно, спокойно и приятно място за индивидуална и групова работа. За нас като бивши студенти голяма болка..

публикувано на 23.04.19 в 16:54

София трябва да развива конгресен, културен и събитиен туризъм

Конгресен, културен, събитиен и фестивален туризъм съставят основната визия за развитието на туризма в столицата ни до 2030 година. Това стана ясно в рамките на Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм. През 2017 година София отбеляза около 13% ръст в броя на туристите (1 346 993 души) и около 15% увеличение на реализираните от тях нощувки...

публикувано на 23.04.19 в 16:44

Венета Райкова превръща малката черна рокля в съвременна носия

Завършила „Политология“ и „Външна политика и национална сигурност“, Венета Райкова “стъпва” на модния терен преди 8 години. Създава детски дрехи, след това изработва дизайни за възрастни и вплита в тях българска шевица с цветовете на трикольора. Любовта към България, преклонението пред историята и силата на българския дух, възхищението от културното и..

публикувано на 23.04.19 в 15:55

Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право , който се чества ежегодно на 23 април, по инициатива на ЮНЕСКО към ООН. С очитането на този ден в целия свят световната организация се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.  За първи път празникът е отбелязан през..

обновено на 23.04.19 в 15:50
Димитър Маргаритов

Високо доверие, пряка комуникация и проучване при търгуване през социалните мрежи

Как да разберем качествени ли са продуктите, които купуваме за великденската си трапеза? Какво трябва да знаем, ако се отправим на пътуване по време на празничните дни? Тези въпроси отправихме към председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов , който гостува в предаването "Радиоприемница" по Радио София. По време на..

публикувано на 23.04.19 в 15:34

Спасяват пробитите дървета в жк. "Изгрев", строителство в зелените площи няма да бъде допуснато

В предаването „Вашият глас“ днес говорихме за зелените площи в столицата ни. В края на миналата седмица дърветата в градинката на ъгъла на ул. „Русаля“ и ул. „Самоков“ в район „Изгрев“ осъмнаха с дупки, пробити в долната част на стволовете. Юра Димитрова, която живее в кв. „Изгрев“ и се грижи за градинката доброволно, в края на миналата седмица..

публикувано на 23.04.19 в 14:21

"Трима мъже и една Маргарита" на сцената на Сатиричния театър

"Трима мъже и една Маргарита", най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър, можете да гледате от 19.30 часа на голяма сцена.   Лиза Шопова е автор на пиесата и режисьор. Това е втората ѝ творба за театър след "Всичко или нищо". Пиесата е писана специално за Христо Мутафчиев и за Асен Мутафчиев.  Другите две роли са поверени на Петър Калчев и..

публикувано на 23.04.19 в 13:31