Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Най-трудната целувка е истинската

За различните аспекти на целувката говорим тази седмица в предаването “Радиоприемница”. Днес фокусът е върху целувката в киното.
В киното и театъра има различни целувки - такива на изпращане, приятелска, от любов или плод на нагон.

Най-трудната целувка за актьора Стелиан Радев е истинската. Той е преживявал такава и в личния си живот, и на сцената. Целувката за актьора е като част от текста, който трябва да научи. Публичното усамотение води до това да стане максимално истинско. Да се усетим двамата сами, въпреки че сме през 600-700 души или пък пред камерата. Тогава става истинско, така обяснява магията на по-трудните сцени с интимна близост Стелиан.

Има хора, които си мислят че са безнаказани, казва Стелиан, който сравнява вече станалата христоматийна целувка на Кубрат Пулев и театралната постановка “Един безумен ден”, където той раздава множество целувки. На Кубрат Пулев може да му се стори цялото това нещо като един безумен ден, казва актьорът и признава, че е спрял да се интересува от историята.

Актьорът има мечта и за определена целувка на сцената - тази на Ричард III и лейди Анна от едноименната пиеса на Шекспир. Преподавателски съвет от НАТФИЗ пък е студентите да не целуват по инерция. Целува се само, когато наистина искаш да целунеш някого

Според Димитър Дринов от “Операция кино” пък проблем на българското кино е, че нямаме свестни целувки и сексуални сцени на екран, разбира се, има и няколко изключения. 

За Благой Иванов скандалната целувка на Пулев е “селска проява”, но реакциите след този “измислен скандал” са били прекалени. Той допълни, че това е болна тема в САЩ, където непрекъснато се гледат подобни казуси. 

Сигурно скоро ще видим как някой е обвинен за сексуално насилие със задна дата, че е целунал някой пред камерата. Познаваме такива случаи, които и досега се разнасят като това, че актрисата е била поругана, коментира Димитър и веднага даде пример с актрисата от “Последното танго в Париж”, която не е знаела как ще протече сцената и се чувствала неловко. Доста често режисьорите, за да получат качествено изпълнение от актьорите, ги бутат по-грубо, за да ги пречупят. Кой ще каже - това е допустимо, а това не е, пита той. Така излиза, че в момента сме толкова ограничени, колкото по време на нямото кино.

Някакъв масов пуританизъм е завзел медийното и въобще общественото пространство, допълни и Благой. Според него трябва да има рестрикции, когато има физическо посегателство под някаква форма. Това е сериозен проблем и трябва да се вземат мерки, но не трябва да се превръща този процес в лов на вещици и да се генерализарат всички мъже и жени като лоши. Дринов не оправдава както постъпката на Пулев, така и реакцията на Джейн Суши, но е важно, че се повдигна разговор по тази тема, защото само така може да се потърси решение на проблема.

През 1896 г. се появява първият филми с целувка на екрана и е продуциран от Томас Едисон. Показва се 18-20 -секундно видео, в което се вижда целувка и това е предизвикало невероятен скандал. Сега сякаш се връщаме назад във времето, макар че много по-екстремни неща сме видели, но започнахме да вървим назад към нови тъмни векове по отношение на морала, коментира Благой.

Според Благой най-добрите екранни целувки се случват във филмите от 30-те, 40-те и 50-те години. Първа е целувката на Кларк Гейбъл и Вивиан Лий в “Отнесени от вихъра”. Втори са Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман във филма “Казабланка”, а третата емблематична екранна целувка е между скитника и лейдито в анимационната класика “Лейдито и скитника” (сцената със спагетите). 

Целия разговор на Катя Василева с актьора Стелиан Радев и кино критиците от "Операция кино" Благой Иванов и Димитър Дринов може да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39