Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В кв. "Горна баня" чакат повече от 50 г. асфалтирането на ул. "Мак"

Днес в предаването "Вашият глас" говорихме за една малка уличка в кв. "Горна баня". Потърси ни Петър Бабулков, който има малка къща на ул. "Мак" в квартала, за да изкаже възмущението си от това, че улицата, която е дълга около 100 метра и е в самия център на кв. "Горна баня", никога не е асфалтирана. 

Още през 1963 г. неговият баща подава молба в общината за асфалтиране на ул. "Мак". В писмото, с което оттам му отговарят, го уведомяват, че през следващата 1964 г. улицата ще бъде заложена за асфалтиране през 1965 година.

Оттогава досега са останали само обещанията и чакане повече от 50 години улицата да бъде ремонтирана. Бабулков неколкократно е разговарял с общинската администарция, но отговорът е - няма да е скоро. 

Бабулков ни разказа, че освен асфалт, липсва и канализация. Преди около три години той плаща около 3000 лв., за да има поне водоснабдяване. В същото време някои от съседните улици са канализирани и са извършени ремонтни дейности. 
Снимка
Бабулков попита трябва ли да чака още половин век, за да може ул. "Мак" да бъде благоустроена. 

Кметът на "Овча купел" Христина Семерджиева обясни за предаването "Вашият глас", че това ще се случи, ще се постарае да стане в кратки срокове, но не се ангажира кога може да стане това във времето.

Семерджиева посочи, че приоритет в района са улиците около детски градини, училища, болници, улици с изградена подземна инфраструктура, каквито са съседните на улица "Мак" - "Обзор" и "Каменица". 
На тези улици е положено цялостно асфалтиране поради факта, че е изградена канализация и има реализирано подземно трасе за газта. Кметът допълни, че всички улици се асфалтират поетапно. 

По повод обещанието за асфалтиране, отбелязващо половин век, Семерджиева коментира, че след промените дълго време в кв. "Горна баня" нито една улица не е била асфалтирана. Последните 10 години започна интензивното асфалтиране на улиците, каза Христина Семерджиева и помоли гражданите за търпение, защото сега администрацията се опитва да навакса пропуснатото в предходните години.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39