Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пещерите - уникалните чудеса на природата

Снимка: Pixabay
Темата за чудесата ще вълнува цяла седмица предаването “Радиоприемница”. Чудесата, които ни карат да се замислим за свръхестественото, което живее заедно с нас и в самите нас. Чудесата, сътворени от природата, от хората и от Бог.
За изненадите на природата до степен на невероятност, за природата като дизайнер, изваяла и пазеща толкова въздействащи форми и организми, ще говорим в днешното предаване.
Най-често природните чудеса се откриват в пещерите. Пещерата “Проходна” е много близо до София и е обект за наблюдение и за любители, и за професионалисти. Напоследък е по-популярна с наименованието “Божиите очи”. Пещерата се намира в Карлуковския район. Образувана е вследствие на карстови процеси.

Карлуковският пролом е природно явление, което съчетава природни феномени с изключително интересно културно-историческо наследство и е обичан район за пещерняците, казва Константин Стоичков - любител пещерняк от пещерен клуб “Хеликтит”. Това е така, защото мястото е пълно с много пещери, някои от които, са скрити от очите на хората, защото са на над 100 м. дълбочина. Освен това текат и много големи подземни реки.
Всяка пещера сама за себе си е абсолютно уникално природно явление, изваяно от водите, които преминават или са преминавали в миналото през нея и освен формите в пещерата, там често обитават и различни организми, защото както казваме биолозите: “Природата празно място не търпи”, казва хидробиологът доц. Димитър Кожухаров от Биологическия факултет в Софийския университет.
Пещерата “Проходна”

В пещерата “Проходна” микроорганизмите са свързани с карстовите скали. Двата горни отвора, наречени от местното население “Окната” (от където идва и едно от старите имена на пещерата) правят пещерата светла, т.е. няма го вечния мрак, който съществува в останалите най-малко 157 пещери в района. В пещерата има много насекоми (доц. Кожухаров посочи и интересния факт, че в момента живеем в ерата на насекомите, защото досега са известни над 1.5 млн. насекоми по света, като в действителност се предполага, че те са поне 10 млн. вида).

В пещерата има и голяма колония от птици Бързолети, които приличат много на лястовици и които прекарват целия си живот във въздуха и в гнездата си в скалите. Много рядко могат да бъдат видени да стъпват на земята. Големите групи посетители с шума, който вдигат, безпокоят птиците, което е важно за периода през пролетта и началото на лятото, когато птиците отглеждат малките си. В нишите на пещерата живеят и прилепи.

Прекомерният туризъм, особено когато не е регламентиран, може да навреди на пещерите и пещерните обитатели. Хората трябва да знаят, че това място е диво - има вода, камъни и човек може лесно да се подхлъзне. Няма изградена инфраструктура в пещерата.
Доц. Кожухаров коментира, че много често светлината влиза с различен ъгъл през “Окната”. Височината на свода е над 40 м. и естествено там има “лабилни камъни”, които могат да паднат, а хората, които влизат вътре без каски, както го правят пещерняците, сами носят отговорността за сигурността си.

Това е нещо, което екскурзоводите не споменават, заедно с падащите ледени висулки. Там има ледени висулки по 6-7 м., които се падат и се разбиват, а хората влизат, без да подозират какво имат над главите си, допълни Стоичков.
За пещерата се говори и има легенди, че е силно енергийно място и има силни енергийни сили. Ние спелеолозите, без изключение, сме усетили, че когато сме на места, които обичаме и ни интересуват, както са пещерите, се зареждаме със съответната енергия и можем по-спокойно и успешно да посрещаме житейските предизвикателства, казва доц. Кожухаров.

Край Враца пък се намира друго скално чудо - “Божият мост”. Там има и водни басейни - реки или езера, в които също има интересни микроорганизми като част от тях са уникални - видове, които живеят само на определено място или т.нар. ендемични видове, както и видове, които обитават района за дълго без да са се променили (нар. реликтни видове). Един от проблемите, които трябва да решаваме е а опазваме тези уникални организми.
Важното е хората (местните и туристите) да подхождат към всяко едно такова място с уважение към природата и да не я цапат и рушат.

Чуйте целия разговор на Добринка Добрева в звуковия файл.  

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Студентски град създадоха споделено място за учене

Фондация „Bfree“ и ПОдЛЕЗНО се обединяват зад най-новия проект „Студентко“. Идеята е да се създаде споделено пространство за учене в Студентски град. Проектът има за цел да подобри условията за учене и да предостави на младите хора едно достъпно, спокойно и приятно място за индивидуална и групова работа. За нас като бивши студенти голяма болка..

публикувано на 23.04.19 в 16:54

София трябва да развива конгресен, културен и събитиен туризъм

Конгресен, културен, събитиен и фестивален туризъм съставят основната визия за развитието на туризма в столицата ни до 2030 година. Това стана ясно в рамките на Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм. През 2017 година София отбеляза около 13% ръст в броя на туристите (1 346 993 души) и около 15% увеличение на реализираните от тях нощувки...

публикувано на 23.04.19 в 16:44

Венета Райкова превръща малката черна рокля в съвременна носия

Завършила „Политология“ и „Външна политика и национална сигурност“, Венета Райкова “стъпва” на модния терен преди 8 години. Създава детски дрехи, след това изработва дизайни за възрастни и вплита в тях българска шевица с цветовете на трикольора. Любовта към България, преклонението пред историята и силата на българския дух, възхищението от културното и..

публикувано на 23.04.19 в 15:55

Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право , който се чества ежегодно на 23 април, по инициатива на ЮНЕСКО към ООН. С очитането на този ден в целия свят световната организация се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.  За първи път празникът е отбелязан през..

обновено на 23.04.19 в 15:50
Димитър Маргаритов

Високо доверие, пряка комуникация и проучване при търгуване през социалните мрежи

Как да разберем качествени ли са продуктите, които купуваме за великденската си трапеза? Какво трябва да знаем, ако се отправим на пътуване по време на празничните дни? Тези въпроси отправихме към председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов , който гостува в предаването "Радиоприемница" по Радио София. По време на..

публикувано на 23.04.19 в 15:34

Спасяват пробитите дървета в жк. "Изгрев", строителство в зелените площи няма да бъде допуснато

В предаването „Вашият глас“ днес говорихме за зелените площи в столицата ни. В края на миналата седмица дърветата в градинката на ъгъла на ул. „Русаля“ и ул. „Самоков“ в район „Изгрев“ осъмнаха с дупки, пробити в долната част на стволовете. Юра Димитрова, която живее в кв. „Изгрев“ и се грижи за градинката доброволно, в края на миналата седмица..

публикувано на 23.04.19 в 14:21

"Трима мъже и една Маргарита" на сцената на Сатиричния театър

"Трима мъже и една Маргарита", най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър, можете да гледате от 19.30 часа на голяма сцена.   Лиза Шопова е автор на пиесата и режисьор. Това е втората ѝ творба за театър след "Всичко или нищо". Пиесата е писана специално за Христо Мутафчиев и за Асен Мутафчиев.  Другите две роли са поверени на Петър Калчев и..

публикувано на 23.04.19 в 13:31