Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пещерите - уникалните чудеса на природата

Снимка: Pixabay
Темата за чудесата ще вълнува цяла седмица предаването “Радиоприемница”. Чудесата, които ни карат да се замислим за свръхестественото, което живее заедно с нас и в самите нас. Чудесата, сътворени от природата, от хората и от Бог.
За изненадите на природата до степен на невероятност, за природата като дизайнер, изваяла и пазеща толкова въздействащи форми и организми, ще говорим в днешното предаване.
Най-често природните чудеса се откриват в пещерите. Пещерата “Проходна” е много близо до София и е обект за наблюдение и за любители, и за професионалисти. Напоследък е по-популярна с наименованието “Божиите очи”. Пещерата се намира в Карлуковския район. Образувана е вследствие на карстови процеси.

Карлуковският пролом е природно явление, което съчетава природни феномени с изключително интересно културно-историческо наследство и е обичан район за пещерняците, казва Константин Стоичков - любител пещерняк от пещерен клуб “Хеликтит”. Това е така, защото мястото е пълно с много пещери, някои от които, са скрити от очите на хората, защото са на над 100 м. дълбочина. Освен това текат и много големи подземни реки.
Всяка пещера сама за себе си е абсолютно уникално природно явление, изваяно от водите, които преминават или са преминавали в миналото през нея и освен формите в пещерата, там често обитават и различни организми, защото както казваме биолозите: “Природата празно място не търпи”, казва хидробиологът доц. Димитър Кожухаров от Биологическия факултет в Софийския университет.
Пещерата “Проходна”

В пещерата “Проходна” микроорганизмите са свързани с карстовите скали. Двата горни отвора, наречени от местното население “Окната” (от където идва и едно от старите имена на пещерата) правят пещерата светла, т.е. няма го вечния мрак, който съществува в останалите най-малко 157 пещери в района. В пещерата има много насекоми (доц. Кожухаров посочи и интересния факт, че в момента живеем в ерата на насекомите, защото досега са известни над 1.5 млн. насекоми по света, като в действителност се предполага, че те са поне 10 млн. вида).

В пещерата има и голяма колония от птици Бързолети, които приличат много на лястовици и които прекарват целия си живот във въздуха и в гнездата си в скалите. Много рядко могат да бъдат видени да стъпват на земята. Големите групи посетители с шума, който вдигат, безпокоят птиците, което е важно за периода през пролетта и началото на лятото, когато птиците отглеждат малките си. В нишите на пещерата живеят и прилепи.

Прекомерният туризъм, особено когато не е регламентиран, може да навреди на пещерите и пещерните обитатели. Хората трябва да знаят, че това място е диво - има вода, камъни и човек може лесно да се подхлъзне. Няма изградена инфраструктура в пещерата.
Доц. Кожухаров коментира, че много често светлината влиза с различен ъгъл през “Окната”. Височината на свода е над 40 м. и естествено там има “лабилни камъни”, които могат да паднат, а хората, които влизат вътре без каски, както го правят пещерняците, сами носят отговорността за сигурността си.

Това е нещо, което екскурзоводите не споменават, заедно с падащите ледени висулки. Там има ледени висулки по 6-7 м., които се падат и се разбиват, а хората влизат, без да подозират какво имат над главите си, допълни Стоичков.
За пещерата се говори и има легенди, че е силно енергийно място и има силни енергийни сили. Ние спелеолозите, без изключение, сме усетили, че когато сме на места, които обичаме и ни интересуват, както са пещерите, се зареждаме със съответната енергия и можем по-спокойно и успешно да посрещаме житейските предизвикателства, казва доц. Кожухаров.

Край Враца пък се намира друго скално чудо - “Божият мост”. Там има и водни басейни - реки или езера, в които също има интересни микроорганизми като част от тях са уникални - видове, които живеят само на определено място или т.нар. ендемични видове, както и видове, които обитават района за дълго без да са се променили (нар. реликтни видове). Един от проблемите, които трябва да решаваме е а опазваме тези уникални организми.
Важното е хората (местните и туристите) да подхождат към всяко едно такова място с уважение към природата и да не я цапат и рушат.

Чуйте целия разговор на Добринка Добрева в звуковия файл.  

ВИЖТЕ ОЩЕ

Националната филхармония закрива сезона сред красивата природата в двореца Врана

Съзвездие от талантливи творци ще участва в летните концерти на Софийската филхармония и Столична община, обединени с мотото "Споделете музиката в двореца Врана". За поредна година Националната филхармония закрива сезона си сред красивата природата в парка пред двореца. И тази година концертите са съобразени с вкуса на публиката и има за всекиго по..

публикувано на 25.06.19 в 13:19

За мерки срещу насилието над деца трябва да се интегрира информацията от институциите

Насилието над деца съществува във всяка държава, общество, етническа или религиозна група, независимо от социалния статус на детето или семейството. Насилието може да се случи навсякъде и никой не е застрахован. Последиците могат да бъдат огромни – както за децата и техните семейства, така и за обществата като цяло. Икономическата цена на насилието..

публикувано на 25.06.19 в 11:09

Накъде в София

НАУКА В зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките от 13.30 ч. се открива изложба "Нови биоразградими и биоактивни полимерни материали - стратегии и предизвикателства", посветена на 30-годишнината на Лабораторията "Биологично активни полимери" и на 150 години от създаването на Българската академия на науките. По време на..

публикувано на 25.06.19 в 10:52

Официалното откриване на летния сезон в Пампорово е тази събота

Тази събота - 29 юни, официално се открива летният сезон в Пампорово. Курортът ще предложи на своите многобройни гости програма, изпълнена с разнообразни и привлекателни събития и възможности както заради старта на сезона, така и във връзка с   откриването на новия си Конферентен център Перелик, който е с капацитет 1100 човека...

обновено на 25.06.19 в 10:23

Доц. д-р Кирил Карамфилов: "Прескачане" на сърцето и главозамайване са най-честите предиктори за сърдечен арест

Сърдечните аритмии могат да се явят при напълно здрави хора и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат знак за сериозно заболяване. Сред най-опасните е камерното мъждене. При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но имат вроден дефект в проводната система. При тях също може да настъпи сериозна аритмия, казват специалистите.  А това..

публикувано на 24.06.19 в 18:13

Наводнени улици и сигнали за паднали дървета

Проливен дъжд се изсипа над София и предизвика завирявания на някои места в града. Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община извършват обходи на терен във връзка с валежите и реагират на сигнали. Те са се отзовали на сигнали за затлачени улици в районите „Витоша“ и „Илинден“. Получени са съобщения и за наводнени подлези и..

публикувано на 24.06.19 в 18:11
Кирил Ананиев

Кирил Ананиев проверява болниците за новата методиката за формиране на заплатите

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев започва проверки на болниците за представянето на новата методиката за формиране на заплатите на персонала в общинските и областните здравни заведения. Здравното министерство реши да изпробва подготвената от него методика за формиране на заплатите и да промени формулата, по която досега се изчисляват..

публикувано на 24.06.19 в 16:49