Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

The Cleaners - звеното за онлайн хигиена

Екипът зад филма
След като преди около месец  светът стана свидетел на тероризъм в Нова Зеландия, излъчван на живо във Facebook, на дневен ред отново излезе въпросът как социалните мрежи се справят с управлението на екстремистко съдържание. Клипът се разпространи в социалните мрежи много бързо, а за да бъде свален изцяло бяха необходими дни. Всъщност кой е отговорен подобно съдържание да не достига до потребителите? Отговор на този много актуален въпрос дава документалният филм The Cleaners („Чистачите“) на германските режисьори Ханс Блок и Моритц Рийзевик. Лентата ни отвежда зад кулисите на най-популярните социални мрежи като "Фейсбук", "Туитър" и YouTube. Кой и как ни следи в мрежата, как се трие съдържание и лесно ли е да пазиш работата си в тайна цял живот?

"Филмът показва живота на хората, които преценяват, какво ще остане в съдържанието на социалните платформи като Facebook, YouTube, Google и Twitter и какво ще бъде свалено. По 8-10 часа те стоят пред големите си монитори и преценяват, кое съдържание е подходящо. Налага им се да гледат травмиращи видеа, които показват насилие, терористични атаки, блудство с деца. Те трябва да се уверят, че дадената платформа е безопасна и да създадат така наречената „здравословна среда“. Тези хора са главните герои в нашия филм. Нашето проучване беше много трудно, защото тази индустрия е доста тайна," коментира Ханс Блок.
Дебютният филм на германския тандем беше представен на множество фестивали по цял свят. Носител е на множество награди, сред които Grimme Award, Prix Europa, и др. Лентата беше показана и в рамките на дискусията „Социалните медии: предимство или вреда за демокрацията?“, която се проведе в София.
"Не съм се замислял, че има хора, които жертват личния си живот, за да направят интернет по-безопасно място. 15 години след навлизането на социалните мрежи в нашия живот, всички ние знаем, че те оказват изключително голямо влияние върху света. Тези сили могат да бъдат използвани както за добро, така и за лошо. Социалните мрежи имат способността да разделят цели общества, да заглушават малцинствата, дори могат да предизвикат геноцид, какъвто наблюдаваме в Мианмар. Не бива да се възприемаме само като потребител, а по-скоро като дигитален гражданин," изтъкна Блок.