Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Борислав Радославов: Иска ми се отново да въздигнем Доброто

Посветихме нашата "Радиоприемница" тази седмица на чудесата, вярата в тях, феномените на нашето време и ценностите, разговорът за които излиза на преден план в навечерието на всеки по-голям християнски празник. В очакване на Възкресение Христово ви поканихме на един разговор за доброто, спомняйки си за Добре Димитров Добрев  от Байлово, известен на всички като Дядо Добри. С него се простихме миналата година, но и до ден днешен оставеното от него наследство помага и вдъхновява много хора.

Наш събеседник беше журналистът Борислав Радославов - един модерен млад човек, с разчупено мислене и в същото време - поклонник на извечните човешки ценности като обич, доброта и добротворство. Неговият изследователски труд  "Дядо Добри - светецът от Байлово" проследява живота на загадъчния възрастен човек не с биографични данни, а чрез разказите на най-близките му хора. Но дали самият Борислав е успял да разгадае кой всъщност е Дядо Добри - странник, феномен, загадка или най-обикновен човек:

Дядо Добри е един съвременен хайдутин. Аз, поне, така го наричам и така съм го възприел. В съвременните дни на бездуховност, която се прокрадва във всички заобикалящи ни лоши неща като егоизъм, безпаричие, "овълчване", забиване на носа в телефона, той даде над 25-30 години от своя живот именно на тази кауза да ни учи на доброта, да ни учи на дарителство, на благочестивост.

"Светецът" от Байлово, който преди година напусна на 103 години, ще остане запомнен като един от най-крупните дарители за реставриране и поддържане на християнски храмове из цяла България, при това - събирайки милостиня. Борислав Радославов си спомня за срещите с него:

Държейки ме за ръката, той ми разказваше за вярата, за това, че дяволът все повече навлиза в душите на хората. Все по-рядко можем да различим кой ни е истински приятел. Много обичаш да повтаря, че трябва да се молим искрено и с чисто сърце и душа на Богородица. И когато го правим тъкмо с чисти помисли, тя ще се застъпи за нас пред своя Божи син и ще ни помогне. Всеки човек трябва да разбере това сам за себе си и да го усети в нещата, които му се случват.

Събирайки средства за ремонт на храмове, Дядо Добри много добре разбира къде точно трябва да дари, колко пари трябва да събере и как да ги разпредели, така че ремонтът да бъде направен както трябва. И един конкретен пример даде журналистът:

Ако отидете днес в Долно Камарци ще видите една много хубава църква, която устоява на времето и е запазила духа, благодарение на него. По време на ремонта е вградена в самата стена бутилка с писмо, в което е записано името на Дядо Добри и че той е дарителят за ремонта на тази църква. Живот и здраве, може би след години, когато археолози разкопават това място, ще открият тази бутилка.

Голяма част от българското общество има потребност от примерите на доброта. Усеща се все повече и повече. Ще ми се и с примера на Дядо Добри отново да въздигнем Доброто, каза в заключение Борислав Радославов.


Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

За „Вкусът на приключенията“ сладкодумно от Иван Раденков

На 26 октомври (събота) ще бъде премиерата на детската книга за лакомници „Вкусът на приключенията“ от Иван Раденков . След успеха на „Котаракът Франт и загадъчният остров“, българският писател се завръща с ново вкусно заглавие. В книгата той разказва 10 истории, които не само ще разсмеят малките читатели, но ще разбудят и апетита им. “Аз съм..

публикувано на 21.10.19 в 16:34

Готвачите съветват за здравето: чиста храна, умерени количества, информираност и спорт

Международния ден на готвача отбелязаха деца на всякакви възрасти тази сутрин в Музейко . Малчуганите чуха за ползите от здравословното хранене, научиха и защо зеленчуците са ни приятели. Заедно с известни български шеф готвачи, децата приготвиха здравословни талиатели, а също и сладолед. Добрата разнообразна храна в умерени количества и..

публикувано на 21.10.19 в 16:26

Доброволецът не се задоволява само с една кауза или инициатива

Седмицата, която започва, в „Радиоприемница“ решихме да посветим на будителството в съвременните измерения, на хората, които правят добро, които вдъхновяват с личен пример, не спират да мечтаят и да се борят да реализират идеите си, вярват, че позитивната нагласа променя мисленето и се отразява върху човешки съдби. Съвременните будители могат..

публикувано на 21.10.19 в 15:12

Домашен любимец и бебе - защо не?

Какво трябва да знаем, когато очакваме бебе вкъщи и имаме домашен любимец? В тази ситуация се оказват много бъдещи родители, които не искат да се разделят с кучето или котката, или пък с друг вид животно, станали вече част от семейството, но се притесняват от алергии, чревни паразити или болести. Най-честите домашни любимци са кучета и котки...

публикувано на 21.10.19 в 15:10

Футболният отбор на БНР се завърна в медиен турнир

От тази есен футболният отбор на Българско национално радио отново започва своето активно представяне. След една тренировка и обновен състав, тимът се включи изключително силно в традиционния медиен турнир за 2019-а. Водени от капитана Петроний Евтов, футболистите от БНР постигнаха една победа, едно равенство и една загуба. По този начин за първи..

публикувано на 21.10.19 в 14:30

За седми път София е домакин на Международния фестивал за дигитални изкуства Da Fest

Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства Da Fest ще се проведе от 22 до 26 октомври в София. Програмата включва изложби, аудио-визуални, театрални, VR пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните..

публикувано на 21.10.19 в 14:02

Мишел Пфайфър продължава да е Господарка на злото

Продължението на тоталния блокбъстър от 2014 година "Господарка на злото" се завръща с нова сила, нов огън и емблематичен актьорски състав. Към очарователните дами Анджелина Джоли и Ел Фанинг се присъединяват Мишел Пфайфър, която влиза в ролята на майката на принц Филип - кралица Ингрит, и Чиуетел Еджиофор (Черната пантера, Цар Лъв), който влиза в..

публикувано на 21.10.19 в 13:40