Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Борислав Радославов: Иска ми се отново да въздигнем Доброто

Посветихме нашата "Радиоприемница" тази седмица на чудесата, вярата в тях, феномените на нашето време и ценностите, разговорът за които излиза на преден план в навечерието на всеки по-голям християнски празник. В очакване на Възкресение Христово ви поканихме на един разговор за доброто, спомняйки си за Добре Димитров Добрев  от Байлово, известен на всички като Дядо Добри. С него се простихме миналата година, но и до ден днешен оставеното от него наследство помага и вдъхновява много хора.

Наш събеседник беше журналистът Борислав Радославов - един модерен млад човек, с разчупено мислене и в същото време - поклонник на извечните човешки ценности като обич, доброта и добротворство. Неговият изследователски труд  "Дядо Добри - светецът от Байлово" проследява живота на загадъчния възрастен човек не с биографични данни, а чрез разказите на най-близките му хора. Но дали самият Борислав е успял да разгадае кой всъщност е Дядо Добри - странник, феномен, загадка или най-обикновен човек:

Дядо Добри е един съвременен хайдутин. Аз, поне, така го наричам и така съм го възприел. В съвременните дни на бездуховност, която се прокрадва във всички заобикалящи ни лоши неща като егоизъм, безпаричие, "овълчване", забиване на носа в телефона, той даде над 25-30 години от своя живот именно на тази кауза да ни учи на доброта, да ни учи на дарителство, на благочестивост.

"Светецът" от Байлово, който преди година напусна на 103 години, ще остане запомнен като един от най-крупните дарители за реставриране и поддържане на християнски храмове из цяла България, при това - събирайки милостиня. Борислав Радославов си спомня за срещите с него:

Държейки ме за ръката, той ми разказваше за вярата, за това, че дяволът все повече навлиза в душите на хората. Все по-рядко можем да различим кой ни е истински приятел. Много обичаш да повтаря, че трябва да се молим искрено и с чисто сърце и душа на Богородица. И когато го правим тъкмо с чисти помисли, тя ще се застъпи за нас пред своя Божи син и ще ни помогне. Всеки човек трябва да разбере това сам за себе си и да го усети в нещата, които му се случват.

Събирайки средства за ремонт на храмове, Дядо Добри много добре разбира къде точно трябва да дари, колко пари трябва да събере и как да ги разпредели, така че ремонтът да бъде направен както трябва. И един конкретен пример даде журналистът:

Ако отидете днес в Долно Камарци ще видите една много хубава църква, която устоява на времето и е запазила духа, благодарение на него. По време на ремонта е вградена в самата стена бутилка с писмо, в което е записано името на Дядо Добри и че той е дарителят за ремонта на тази църква. Живот и здраве, може би след години, когато археолози разкопават това място, ще открият тази бутилка.

Голяма част от българското общество има потребност от примерите на доброта. Усеща се все повече и повече. Ще ми се и с примера на Дядо Добри отново да въздигнем Доброто, каза в заключение Борислав Радославов.


Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Галина Тимова

За да не отпадат деца от училище, трябва повече да се работи с родителите

Гордея се, че работя заедно с учители, които са изключително любвеобилни, избягали са от предразсъдъците на нашето общество и влагат сърце и душа – подчерта в Радиоприемница Галина Тимова , която е преподавател и зам.-директор на столичното 75-о основно училище „Тодор Каблешков“, в което учат най-много ромски деца. За жалост в ромската общност..

публикувано на 23.05.19 в 17:22

Почтен, фин и изискан човек - така ще те запомним, Дани

Днес се простихме с журналиста от Българското национално радио Даниела Бенишева. Позната от емблематични за Радио София предавания, каквито са "Арте вива", „Кой-кой е“, „Радио кафе“, „Ритъмът на столицата“, но и по-старите - „Арт посоки“, „Чуй София!“, „София днес“. Дани си отиде от този свят на 20 май, след продължителна и упорита битка с рака. Ще..

публикувано на 23.05.19 в 17:15

Лятно кино в градината с "Белгийският крал"

От 26 май до 15 септември София Филм Фест организира Лятно кино в градината.  Началото е в 21:00 часа, а първата прожекция, която ще видим, ще бъде  „Белгийският крал“ - псевдодокументална комедия на режисьорите Питър Бросенс и Джесика Удуърт, копродукция между Белгия, Нидерландия и България. Крал Николас III е самотник и има чувството, че не..

публикувано на 23.05.19 в 17:01

Избор за читатели: българска класика, хеви метъл и... продължение на "Пилето"

В навечерието на 24 май имаме повод да поканим и да се срещнем с добре познатата ни Темз Арабаджиева, с която, както обикновено, говорим за хубави книги. Първото заглавие е добре известно на редица поколения. Филмът на Въло Радев „Крадецът на праскови“ - с Невена Коканова и Раде Маркович, е кинокласика, но не по-малко признат е и едноименният..

публикувано на 23.05.19 в 16:18

Преглеждайте децата за кърлежи след всяка разходка

Настоящият месец е най-благоприятният за кърлежите и не е необичайно зачестяването на случаите с ухапани. Децата са едни от най-уязвимите приемници на кръвосмучещия паразит и затова е важно те да се преглеждат след всяко излизане навън.  Цезаринка Илиева, началник на отдел „Паразитология“ в Столичната регионална здравна инспекция, съветва при..

публикувано на 23.05.19 в 16:06

"Спирка за разкази" вече очаква своите читатели

Първите разкази по спирките от тазгодишното издание на „Спирка за разкази“ вече очакват своите читатели. Спирките на градския транспорт обикновено са едни от най-незабележимите места в града. Места, през които само минаваме, губим си времето в чакане и продължаваме. От сдружение "Кашалот" правят опит да ги превърнат вместо това,  в място за вдъхновение..

публикувано на 23.05.19 в 16:01

Софийски музикални седмици - от днес до 30 юни

Сериозна история имат Софийските музикални седмици - от първия концерт преди 50 години, та до днес. Затова и поканихме в сутрешното ни Радиокафе Момчил Георгиев , който е артистичен директор и програмен координатор на фестивала. Интересен а фактът, че тази година "Седмиците...", както ги наричат помежду си музикантите, започат и завършват със Софийски..

публикувано на 23.05.19 в 15:40