Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Промени в Закона за енергетиката може да фалират "Топлофикация - София"

Снимка: БГНЕС
Премахването на т.н. "кафява добавка" за произвеждане на електроенергия при евентуално приемане на промени в Закона за енергетика, ще наруши ритъма на работа на столичната "Топлофикация", която и без това е в технически фалит. Това обяви по време на заседанието на Столичния общински съвет общинският съветник от БСП Калоян Паргов.  

Групата на БСП призовават кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова дори и в качеството си на зам.-председател на ГЕРБ, да вземе отношение към поправката в Закона за енергетиката, която трябва да бъде гласувана на второ четене от Народното събрание.

Столичната “Топлофикация” в момента има задължения в размер на 800 млн. лв., а продаваната електрическа енергия компенсира загубите, които търпи дружеството. София потребява 3000 мегавата електрическа енергия, половината от ЧЕЗ, а другата част комбинирана енергия от когенерацията на Столичната община. Ако не може да издържи на новите промени, които се гласуват, дружеството е обречено на практически фалит, коментира Паргов. Това ще доведе до драстично увеличаване на цената на топлинната енергия, за да компенсира загубата на тази “кафява добавка” и това ще бъде платено от всички ползватели на топлинната услуга, казва той.

В момента работна група от общински съветници подготвя за обществено обсъждане вариант за развитие на “Топлофикация”-София. БСП ще излезе от групата, ако мине въпросната поправка в Закона за енергетиката, която не е рентабилна за дружеството, допълва съветничката Милка Христова.
Ако в момента цената на кафявата енергия бъде намалена и мине на цената на обичайната енергия на свободния пазар, това означава, че “Топлофикация -София" ще загуби много сериозни приходи.
Чуйте подробностите в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международна среща за традиционни игри се проведе в Хърватия

В периода 23-26 май в Хърватия се проведе втората международна среща и уъркшоп по проект “The Game”.  Срещата събра представители на партньорските организации от България, Хърватия, Турция и Румъния. Целта на проекта е все повече деца и младежи да бъдат физически активни, посредством прилагане различни традиционни игри, практикувани в Европа.  По..

публикувано на 27.05.19 в 16:43

Мечът на хан Кубрат и артефакти от V-VІІ век могат да се видят в НХГ до 30 юни

От 24 май до 30 юни жителите и гостите на София ще могат да видят два от най-емблематичните за българската история предмета - меча на хан Кубрат и пръстена с монограм , които се съхраняват в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург. Те са част от съкровище, открито през 1912 г. край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на..

публикувано на 27.05.19 в 16:22

Не смесвайте биоразградимия боклук с битовите отпадъци

27 акта и 17 глоби с фиш за нерегламентирано изхвърляне на зелени отпадъци са съставени от началото на годината. През изминалата година пък са издадени 32 акта и 165 глоби с фиш. Това съобщи за Радио София началникът на сектор „Контрол на компонентите и факторите на околната среда“ в Столичния инспекторат Татяна Асенова.  Макар биоразградимите..

публикувано на 27.05.19 в 16:10

Петя Миладинова: Когато пишеш, си сам с цялата вселена

Тази седмица предаването ни Радиоприемница е посветено на словото, а поводът е Пролетният базар на книгата и вторият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Второто издание на фестивала има за цел да популяризира четенето чрез многообразните връзки на литературата с останалите изкуства. Затова в нашето студио поканихме един..

публикувано на 27.05.19 в 16:05

Базарът на книгата и литературният фестивал за млади и малки читатели започват утре

Словото и насърчаването на четенето продължават да са във фокуса на Радиоприемница и тази седмица. От 28 до 31 май предаването ще се излъчва от Пролетния базар на книгата и втория Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. От вторник до неделя на традиционния фестивал ще има 10 000 заглавия, много книжни премиери, ще..

обновено на 27.05.19 в 15:53

Изборите за ЕП показаха, че българите не се възползват от Европа

Студенти с интерес към европейската политика коментираха изборите за членове на ЕП в специалното ни предаване "Европа за мен", което Радио София излъчи на 26 май. Как през статистиката на резултатите ще се определят политиките в Обединена Европа, какви нагласи показаха българските гласоподаватели, как възприемаме Европа - чуйте коментарите на младите..

публикувано на 27.05.19 в 14:34

Този път ще гласувам за...

В специалното ни предаване "Европа за мен" чухме доброволци, участници в предхождащата изборите кампания на Европейския парламент „Този път ще гласувам“. С тях коментирахме мотивите за гласуване, които са надпартийни, гледните точни на младите хора и техните визии за бъдещето им. Първа беше Богомира Христова, която изучава политически науки в Нов..

обновено на 27.05.19 в 14:28