Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Почистват Панчаревското езеро от риболовни отпадъци

Снимка: pixabay.com
Поредна акция за почистване на езерето „Панчарево“ ще има през този уикенд. Но този път доброволците се фокусират към отпадъците от едни от най-честите посетители на водния обект - рибарите. А организаторите на събитието си поставят за цел да накарат риболовците да използват по-малко аксесоари при практикуване на хобито им, както и да ги приучат към разделно изхвърляне на пособията.
 
Въпреки че езерото не е най-предпочитаното място за риболов около София, все пак има доста хора, които идват тук, каза Александър Петков, основател на групата „Гири от смет“, организатор на събитието. 
Изключително голям обем отпадъци остава до водоемите в България и това се оказва доста сериозен проблем, допълни Александър Петков.

Най-важното послание на инициаторите на акцията е насочено към това, да накарат рибарите да бъдат по-пестеливи с риболовните принадлежности. 
Риболовът е най-масовият спорт в България. Над 450 хиляди души го практикуват и отпадъците, които остават след един ден риболов, могат да се събират разделно, а могат и да се ограничат до минимум, ако се използват кутии за стръв за многократна употреба, например, обясни другият организатор - Михаил Крумов, управител и съучредител на сдружение „Нулев отпадък - България“.

Сборен пункт за доброволците в почистването на Панчаревското езеро е пешеходната алея откъм стената, а обявеният час за започване на акцията е 11:00. 
На желаещите да почистват отпадъците от риболовния спорт, ще бъдат раздадени ръкавици и чували, като ще има и механични уреди за тази цел. Един от организаторите на акцията, Александър Петков, посочи, че най-вероятно в неделя ще бъде извозено събраното количество боклук.

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на София откриха археологическа експозиция „Антична Сердика“

Музеят на София продължава серията от събития по повод деня на София - 17 септември. От 13.00 ч. бе официалното откриване на археологическа експозиция „Антична Сердика“, разположена в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“. За най-малките са организирани серия от детски ателиета, които включват изработка на римска мозайка, декорация на..

обновено на 18.09.19 в 18:15

Можем и да сме много полезни като туристи в планината

Различни възможности за по-добра достъпност на планината предоставя "Софийски планински клуб" за ентусиастите планинари под формата на палатки, снегоходки, раници, ски, каски и катерачен инвентар. Заедно с това членовете на клуба са и една добра компания за планински излети и активности, каза пред Радио София Михаил Михайлов от организацията. Клубът..

публикувано на 18.09.19 в 14:49

"Сподели, за да разкажа" за насилието, което белязва

През последните години насилието в семейна среда отбелязва ръст. Това провокира група артисти, които решават да поставят темата за домашното насилие на театрална сцена и да предизвикат публиката да говори открито за проблема. “Сподели, за да разкажа“ е документален театър, създаден по историите на три жени, преживели насилие. Те са реални прототипи,..

публикувано на 18.09.19 в 12:24

Велико Търново ни кани на 4-дневен Фестивал на занаятите в края на седмицата

От 20 до 23 септември във Велико Търново за девети път ще се проведе традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите , които ще предложат на жителите и гостите на старата столица много емоции и богата арт програма. Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”, а началото му е поставено през 2011 г...

публикувано на 18.09.19 в 10:53

Отбелязват 130 години от рождението на проф. Иван Лазаров с изложба

В Софийската градска художествена галерия тази вечер от 18.00 ч. ще бъде открита изложбата “И в кротък унес чака тя”, посветена на 130-годишнината от рождението на проф. Иван Лазаров , който е роден на 2 октомври 1889 г. (18 септември по стар стил) в гр. Карлово и е ученик на Жеко Спиридонов. Кураторът на изложбата Любен Домозетски обясни, че..

публикувано на 18.09.19 в 09:27

Накъде в София

МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ София избира своята песен на деветото издание на Фестивала за поп и рок музика – „София 2019” в зала 1 на НДК на 18 септември от 19.00 ч. На събитието ще присъстват обичани български изпълнители. Селекционната комисия, съставена от утвърдени автори на музика, текст и аранжимент, както и представители на радиостанции ще изберат..

публикувано на 18.09.19 в 08:44

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Между 25 и 30% от учениците, които тази година постъпват в първи клас, са с майчин език, който е различен от българския, пише от първа страница СЕГА . За първи път се е увеличил и броят на учащите от семейства с по-ниско образование. Тези тревожни данни цитира просветният министър Красимир Вълчев в началото на новата учебна 2019/20 г., която той откри..

публикувано на 18.09.19 в 08:23