Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Почистват Панчаревското езеро от риболовни отпадъци

Снимка: pixabay.com
Поредна акция за почистване на езерето „Панчарево“ ще има през този уикенд. Но този път доброволците се фокусират към отпадъците от едни от най-честите посетители на водния обект - рибарите. А организаторите на събитието си поставят за цел да накарат риболовците да използват по-малко аксесоари при практикуване на хобито им, както и да ги приучат към разделно изхвърляне на пособията.
 
Въпреки че езерото не е най-предпочитаното място за риболов около София, все пак има доста хора, които идват тук, каза Александър Петков, основател на групата „Гири от смет“, организатор на събитието. 
Изключително голям обем отпадъци остава до водоемите в България и това се оказва доста сериозен проблем, допълни Александър Петков.

Най-важното послание на инициаторите на акцията е насочено към това, да накарат рибарите да бъдат по-пестеливи с риболовните принадлежности. 
Риболовът е най-масовият спорт в България. Над 450 хиляди души го практикуват и отпадъците, които остават след един ден риболов, могат да се събират разделно, а могат и да се ограничат до минимум, ако се използват кутии за стръв за многократна употреба, например, обясни другият организатор - Михаил Крумов, управител и съучредител на сдружение „Нулев отпадък - България“.

Сборен пункт за доброволците в почистването на Панчаревското езеро е пешеходната алея откъм стената, а обявеният час за започване на акцията е 11:00. 
На желаещите да почистват отпадъците от риболовния спорт, ще бъдат раздадени ръкавици и чували, като ще има и механични уреди за тази цел. Един от организаторите на акцията, Александър Петков, посочи, че най-вероятно в неделя ще бъде извозено събраното количество боклук.

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

На 1 юни - разходете се с Родопската теснолинейка

Разходка и пикник по случай Международния ден на детето - 1 юни предлагат организаторите от сдружение "Родопската теснолинейка". Те подготвят интересно пътуване с емблематичното влакче, което всекиднево минава маршрута Септември - Добринище, изпъстрено с много игри и забавления. Тази година мястото на провеждане на празника е край гара Долене, а..

публикувано на 20.05.19 в 10:06

Накъде в София

МУЗИКА Галаконцертът и връчване на наградите от Конкурса на БНР за нова българска поп и рок песен "Пролет" 2019 е от 20.00 часа в Първо студио на БНР.  Маргарита Хранова, “Атлас” и Jeremy? ще са сред изпълнителите, които ще излязат на сцената. Журито по традиция ще е съставено от 7 изявени български музиканти, номинирани от членовете на..

публикувано на 20.05.19 в 09:39

В Старосел можете да се запознаете на живо и отблизо с животни без клетки

За Старосел вече сме разказвали в Турагент . Селото е в община Хисар и е на границата между Същинската Средна гора и  Горнотракийската низина.  Селището стана особено популярно след 2000 година, когато екипът на археолога Георги Китов откри там най-големия тракийски царски комплекс с мавзолей.  Предлагаме ви и един по-различен вариант за..

публикувано на 18.05.19 в 13:10

Total Chaos или накъде върви 3D пространството днес

София се превръща в столицата на 3D технологиите. Лектори от водещи световни фирми ще предадат своя опит в сферата на 3D технологиите на конференцията - Total Chaos в столицата. Второто издание започна днес и ще продължи до 18 май, събота, в София Тех Парк. Над 1000 участници и над 60 международни лектори ще разкажат за ролята на визуализациите в..

публикувано на 17.05.19 в 16:55

"Аз за Вас" цели да възбуди отговорност чрез изкуството

В разгара на надпреварата за евро изборите се появи независим кандидат от театрален произход: "Аз за Вас". Става дума за човек, който борави с всички възможни клишета по отношение на изборите с лекота, на определени въпроси отговаря с оперно пеене, предлага пенсии за децата… Той е готов да се срещне с потенциалния си електорат от днес до 22 май...

публикувано на 17.05.19 в 16:21

За разширението на бул. "Ломско шосе" има работен проект, но не и конкретна дата

Днес в предаването „Вашият глас“ коментирахме тема, която вече сме разисквали по Радио София. Става дума за разширението на бул. „Ломско шосе“ малко след едноименната метростанция до Околовръстното шосе. Това е именно участъкът, който все още не е реконструиран след цялостното обновяване на булеварда от надлез „Надежда“ към изхода на София. Така от..

публикувано на 17.05.19 в 15:48

Хипертонията - втората по значимост и честота причина за хронична бъбречна недостатъчност

Тази седмица водещата ни тема в "Радиопроемница" са кампаниите за здраве, а днес, когато отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията, обърнахме внимание на това заболяване и кампаниите, съсредоточени върху него. 11 града в страната се включиха в националната здравна кампания „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“, а в..

публикувано на 17.05.19 в 15:30