Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Фестивал възражда Лазаровден

На 20 април Лазаровден от 9.00 до 20.00 часа в Интер Експо Център ще се проведе фестивалът “Свободата да бъдеш”. От 2010 г. той предлага среща със специалисти в областта на личностното развитие. Сред лекторите е етнологът Анелия Овнарска-Милушева.

Този празник е изключително важен за нашата традиционна култура. В миналото всяко едно момиче е преминавало през този обред, казва Анелия Милушева.

За да може една мома да мине в своето моминство и да започне да се момее и да бъде харесвана и  избирана от момците, тя преди това е трябвало да премине през този инициационен период и да стане мома, да порасне от малкото момиченце, обясни етнологът.

В събота тя ще разкаже какво се е случвало при нашите баби и защо е било толкова важно да се осъзнае това порастване на момичето, както и да се пренесе в съвремието тази традиция, защото при нашите дъщери по друг начин се получават нещата и се губи връзката с предишното поколение, връзката с корените, която днес е много модерно да се търси навсякъде.
Чуйте повече за предстоящия празник в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пастор Иводор Ковачев за Джок Полфрийман: Определено излиза от затвора емоционален

Едва ли има човек страната, който да не е запознат със случая на предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман. Все още остава отворен въпросът дали е морално предсрочното му освобождаване, от една страна, от друга - дали е законно задържането му, след като веднъж вече съдът се е произнесъл по неговото освобождаване. Какъв човек излиза от затвора..

обновено на 17.10.19 в 14:00

Професия журналист - как да овладеем трудната ситуация

Често на журналистите се налага да се срещат с жертви на трагедия. Съдейки по случаи от миналото, не всички медии имат правилния подход, когато общуват с пострадали хора или техните близки. Ситуацията е неприятна, както за събеседника, така и за интервюиращия. Професионализмът и силната етика биха помогнали на всеки журналист да се справи в подобна..

публикувано на 17.10.19 в 13:53

Наши перкусионисти от цяла Европа идват за юбилеен концерт на ансамбъл "Акцент"

Плевенската филхармония и Националният филхармоничен хор обединяват творческата си енергия за мащабния концертен проект със заглавие "Катули Кармина", посветен на 25 години Перкусионен ансамбъл "Акцент". На сцената ще се изявят повече от 100 музиканти, сред които и солистите Мария Цветкова-Маджарова (сопран), Любомир Дяковски (тенор), а така..

публикувано на 17.10.19 в 13:18

Книгата “Майката на дъщеря ѝ“ на Даниела Петрова вече е и в България

Българската книга, която попадна в списъка с препоръчаните книги на една от най-влиятелните жени в САЩ - Опра Уинфри, вече е и в България. “Майката на дъщеря ѝ“ на Даниела Петрова е психологически трилър за българка, живееща в Ню Йорк, която се бори, за да се сдобие със собствено дете и стига до опит с донорска яйцеклетка. Книгата преплита в себе си..

публикувано на 17.10.19 в 10:32
Картина от изложбата

Накъде в София

КОНЦЕРТ В Клуб "Mixtape", зала "B-Side, от 21.00 ч. ще се проведе концерт на чилийската група Follakzoid . Преди тях, на сцената ще излезе дуото Oohs! на Максим Мокдад и Margg Names с техните "Любовни песни от Плутон", издадени това лято. ИЗЛОЖБА В галерия "Ракурси" ще бъде представена изложбата "Леки рисунки с тежък характер" на художничката..

публикувано на 17.10.19 в 08:29

Майк Дрезнес: Няма лесно решение за пътната безопасност

В страната ни беше направено много по отношение на пътната безопасност и жертвите бяха намалени значително. Въпреки това все още има много проблеми, които трябва да се разрешат преди да достигнем целта на "Визия нула" за загинали на пътя. По данни на МВР за първите два месеца на 2019 г. са станали 825 тежки катастрофи, при които са загинали 67 души, а..

публикувано на 16.10.19 в 19:28

Решения за есенните ремонти и обзавеждането на "Стройко експо 2019"

В Националния дворец на културата започна специализираното търговско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане "Стройко Експо 2019". Форумът е насочен както към крайния потребител, така и към специалистите, предоставяйки възможност на едно място да сравнят и изберат подподящ продукт или услуга или да се информират за последните тенденции в..

публикувано на 16.10.19 в 17:21