Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ден осми

Дневникът на една софиянка: Какви бяхме, какви станахме...

Гардероб: H&M

Преди време се сблъскахме с поредното предизвикателство в социалните мрежи, а именно снимките с 10-годишен живот и равносметките към тях. Междувременно ми се включи приятел, който докато се ровил из архивите, намерил наша обща снимка от това време.

Дам, потресох се и се умилих едновременно, момиче в началото на 20-те с тежък грим, нещо генерално сбъркано в прическата, защото бретонът ми се е залепил плътно за челото на чертички, леко премрежен поглед, тип: искам да съм секси, но не знам как и така дълго застоялите се бузи, които заемат по-голямата част от снимката.

Всъщност това, че се променяме,  е едно от най-хубавите и естествени неща, които ни се случват на тази земя. Но нека не се фокусираме единствено върху физическото, ясно е, че преминаваме през възрастови трансформации. С една дума: остаряваме, но помъдряваме ли? Второто изобщо не е задължително.

Лично мен ме изумява какви крайни мнения е обслужвало моето съзнание. Понеже има такава опция за спомени назад във Фейсбук, а личният ми профил е на 12-13 години, виждам до какви умозаключения съм стигала във времето.

Ще кажете, нормално, израствала си, променяла си собствените си вярвания, това е част от процеса. Да, ама чак пък толкова резки… Понякога изпитвам странното чувство, че чета мислите на същество, минимум от Мелмак.

        „Аз обичам до болка България!!!!!!!!!!!“

На 20 съм и явно съм била отявлена родолюбка. Сега гледам на нещата без хиляди удивителни, съответно доста по-трезво. Обичам природата ни, пазя я, държа на шепа близки хора, с които се разбирам, харесвам живота, който сама си създала. Не тегля бързи кредити, не се зомбирам пред телевизора и не се заблуждавам, че положението в страната ни може да бъде променено от фалшиви послания, свързани с общото ни героично минало.

        „Обичам те! Ти си ми всичко!“

Втора реплика, която ме потриса с отдалечеността от мен самата. И не защото звучи като начало на жалък чалга текст, и не защото се отнася до момче, което тотално заблудих с преекспонираните си чувства, но не ми го побира в момента акълът как някой може да ти е всичко. Къде си ти, какво остава от теб в любовната връзка, едно голямо нищо може би… Най-вероятно.

И последно, оказва се, че доста неща съм мразила, които не съм разбирала изобщо. Тоест мразя на общо основание или защото мой близък мрази. Случва се човек да се влияе, докато расте, ако има късмет да попадне сред добри хора, това влияние би могло да бъде благотворно, но ако средата му предложи омраза, възможно е човек да се зарази с нея.

Помня една среща преди години в Червената къща с американец, който е бил част от скинхед движението в Щатите, даже го е оглавявал за известен период от време. За близо 8 години е бил погълнат от заучената механична омраза, впоследствие успява да се измъкне от тази хватка и да поведе битка срещу расизма и ксенофобията.

Но как се е стигнало до това, началото е идентично с всяко приобщаване към (крайни) общности.

Ниско самочувствие, в комбинация на незнание „кой съм аз“, упражнено насилие върху самия човек, самота и липса на родителско внимание. Неговите родители са били емигранти – италианци, които са работили по 11-12 часа на ден…

Гореспоменатите чувства и ситуации винаги са благоприятна почва да избуят въпросните крайни настроения, обединяваща омраза се появява тогава, за да ти подаде ръка и услужливо да ти обясни кой е виновен за твоите нещастия.

В крайна сметка всеки има своя насечен път и може и да остане закотвен завинаги в дадени убеждения, но може и да смени минимум сто лица, докато не осъзнае, че в промяната няма нищо лошо, стига да откриваш всеки ден по-добрата версия на собственото си Аз.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Веселин Петров: Венозната болест е лечима, но движението може да я предотврати

„Вземи краката си в ръце“ – под това мото Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология започна кампания за повече информираност по отношение на венозната болест. За появата на заболяването основно значение имат наследствеността и обездвиженият начин на живот. По медицинска препоръка и необходимост до операция..

публикувано на 20.05.19 в 20:09

Късата, но важна ул. "Малко Търново" дочака реновиране

Най-късата улица в София - "Малко Търново", е с дължина едва 60 м и свързва ул."Московска" с бул."Дондуков". Запечатала е интересни моменти от историята на града. Под жълтите й павета се крият праисторически останки от 4500 г. пр. н. е., там можете да чуете градските легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III..

публикувано на 20.05.19 в 17:53

"В долината на мечките" - тренингова програма за справяне с травмата при деца и жени бежанци

През 2017 година НБУ, в колаборация с институти от нашата страна, Германия и Финландия, разработват програма за първа помощ на травматизирани деца бежанци и техните майки, т.е това е стабилизационен план, който обхваща семействата на бежанците до центровете за настаняване.  Целта на Evidence-Based Trauma Stabilization (EBTS) е да се разработи научно..

публикувано на 20.05.19 в 17:37
Сегашното местоположение на националния стадион е в Борисовата градина, новото място трябва да е по изискванията на УЕФА

Националният стадион ще се мести. Но къде?

Ще имаме ли нов национален стадион в София и къде ще бъде построен той? Тази тема вече е на дневен ред, след като преди месец България, Румъния, Гърция и Сърбия подписаха първия официален документ за подготовка на обща кандидатура за домакинство на Европейско и Световно първенство по футбол. Разгледахме няколко варианта, преди повече от 2 месеца,..

публикувано на 20.05.19 в 17:19

Писатели и поети разплитат родови истории

Тази сутрин в „Радиокафе“ ви срещнахме с Момчил Цонев -  писател, журналист и културен мениджър. Той е първият носител на националната литературна награда “Хермес”. През 2018 г. беше обявен за един от 20-те най-изявени млади личности на България в класацията на Junior Chamber International. Сред неговите инициативи са „Стародумци“ за..

публикувано на 20.05.19 в 17:19

СУ организира Втората национална олимпиада по езикова култура за студенти от първи и втори курс

Днес и утре Катедрата по български език на Факултета по славянски филологии и Студентският съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират II Национална олимпиада по езикова култура за студенти от първи и втори курс. В Олимпиадата ще участват първокурсници и второкурсници не само от специалност „Българска филология“, но и от други..

публикувано на 20.05.19 в 16:10

Собственици на малки ВЕИ заплашват с гражданско неподчинение

За спазване на Закона за енергетиката настояха малки производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и Съюзът на европейските производители на зелена енергия.  В противен случай те заплашват с гражданско неподчинение, а по думите им, в момента се упражнява двоен стандарт в сектора - големите производители се облагодетелстват,..

публикувано на 20.05.19 в 15:59