Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Гъвкавост - големият плюс на споделената работна среда

Концепцията за споделени работни пространства, на която се залага много широко в Западна Европа, вече има немалко проявления и в България. Преди години обаче това не беше точно така, сподели пред Радио София Божидар Георгиев от Work & Share. Той добави, че интерес към този тип работно пространство не липсва, като първото място, което създават той и съмишлениците му, бива запълнено за няколко месеца, а при новия проект запълването е било факт още преди откриването.

Основното предимство, което предлага концепцията за споделени работни пространства, е гъвкавост. Макар и повечето наематели на Work & Share да са за по-дълъг период, помещенията се ползват нерядко и за далеч по-малко време - ден или два. Пример за този вид сътрудничество с т. нар. "дигитални номади". Друг тип клиенти са IT компании, които искат да си осигурат по-разчупена работна среда и да заложат на определен тип интериорен дизайн. Има компании от по 7-8 човека, които могат да ползват пълното пространство на комплекса.

СнимкаВсяко споделено пространство е разделено на няколко зони - open space за фрийлансъри или по-малки екипи, които имат интерес да ползват до шест работни места. Друг вариант е наемането на офиси или конферентни зали, които могат да бъдат запазвани за определено време посредством онлайн система. Често се организират и общи събития за всички наематели с цел насърчаване на срещите между тях и обмена на идеи.

Божидар Георгиев посочи, че тенденциите показват промяна на мисленето, дори сред инвеститорите в имоти, които вече осъзнават, че техният продукт трябва да има добавена стойност. И все повече от тях се стремят техните сгради да имат условия за споделена работна среда.

Повече подробности за съвременните решения за работното пространство - в интервюто на Лили Големинова с Божидар Георгиев.