Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Обединителната сила на хляба сближава българи и чужденци

Сандра Топалска, Хани Таук, Катя Василева, Силвия Ценкова

Започнахме Страстната седмица в предаването "Радиоприемница" с разговор за символиката на хляба.
Сандра Топалска от мрежа "Хлебни къщи" представи проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории", отбелязвайки че в него е използвана силата на хляба като обединител, който най-лесна сближава местната общност и чужденците:

Всеки един чужденец, който идва в нашето общество допринася за кулинарното разнообразие, за това да знаем, да можем повече, да сме по-близки до останалата част на света.

В рамките на проекта деветима чужденци ще "се омесят" с местната общност, ще покажат техните рецепти, но и ще споделят своите истории. Те ще разкрият не само защо са избрали да живеят точно България, и какви предизвикателства са срещнали, за да дойдат у нас. Планирани са по три събития в София, Пловдив и Варна.

Един от участниците в проекта е ливанецът Хани Таук, който се отказва от архитектурата, за да учи сладкарство във Франция и Италия. От повече от 20 години той живее в София и държи сладкарница, в която съчетава френска изтънченост с вкусовете на Близкия изток. След като получава покана от приятел от България, той пристига тук, за да открие едно място с красива природа, топли хора и много вкусни плодове и зеленчуци.

Пред Радио София Хани Таук разказа за традиционния сладкиш мамул, който се приготвя с фурми, шам-фастък и бадеми. На 23 април той ще нетрадиционен кулинарен урок в "Мулти култи център", където ще покаже приготвянето на такъв сладкиш, както и на веган козунак с фурми и орехи. Мамулът има своята характерна символика - той е кръгъл и прилича на слънцето.

Друг участник в проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории" е холандският пекар Джон Хулсбош, който също е разработил своя рецепта за козунаци, които не са постни, а са "по холандски", с различни холандски съставки. На 1 юни той ще приготвя холандски ябълков пай. А на 9 май в Пловдив индиецът Промод Сингх ще покаже приготвяне на хлябове с различни пълнежи и сосове. Също в Пловдив на 18 май англичанинът Кийт Кели, който е учител по английски в града, ще сподели рецептата на майка си за йоркширски пудинг. 

За българската традиция в приготвянето на козунаци ни разказа майсторът на цървули Силвия Ценкова. По думите й спомените на възрастните хора сочат, че началото на приготвянето е някъде около 40-те години на миналия век. Чуйте нейната рецепта за замесване на козунак с точното количество на продуктите в записа на предаването.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват 300 души да се включат в маратона "Витоша Рън"

В неделя - 25 август - ще се проведе 13-ото издание на маратона "Витоша Рън". Целта тази година е да се включат 300 човека. Финалната точка от маршрута отново е най-високият връх на планината - Черни връх. Участниците ще стартират от НДК в 09.00 часа сутринта и ще състезават по трасето с дължина 18 км. Повече за събитието, което обединява любители..

публикувано на 22.08.19 в 19:04

Електрически тротинетки вече може да бъдат наемани от 200 точки в София

Първите електрически тротинетки за споделено пътуване в София от днес вече работят. Над 150 скутера има на различни локации в града, а всеки който иска да ги ползва, може да го направи срещу 1,50 лв. първоначална такса и 30 ст.  за всяка минута. Това обясни Томаш Тод - изпълнителен директор на фирмата, която стопанисва тротинетките: Бяхме в..

публикувано на 22.08.19 в 18:25
Димитър Маргаритов

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите трябва да са активни, ако трябва - да ангажират институциите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) разпространи поредица от статии със съвети как да постъпваме при различни ситуации, които могат да възникнат по време на ваканцията ни - „ Най-важното за потребителите през лятото ”. Поканихме за повече разяснения и коментар председателя на КЗП  Димитър Маргаритов . Няма потребител, който да не..

публикувано на 22.08.19 в 17:03

60% от софиянци имат да доплащат на "Топлофикация"

Почти 60% от клиентите на „Техем“ в София са получили изравнителни сметки със суми за доплащане. Това се дължи на значително по-дългия и по-студен отоплителен сезон 2018/2019, както и на 16% увеличение на цената на топлинната енергия. В сравнение с миналата година 53% от клиентите са имали суми за възстановяване, а  47% е трябвало да доплатят...

публикувано на 22.08.19 в 16:44

Нови ограничители по "Графа" сменят "перките"

От днес започва подмяната на т.нар. "перки" на ремонтираната улица "Граф Игнатиев". Новите чугунени боларди, които ще заменят досегашните ограничители са високи 60 см. Решението да бъдат сменени беше взето още през април, но е трябвало физическо време за изработката на новите ограничители, каза кметът на София Йорданка Фандъкова : Досега трябваше да..

публикувано на 22.08.19 в 15:46

Силата на етеричните масла

Употребата на етерични масла в ежедневието носи безброй ползи за физическото и менталното здраве на човека. Етеричните масла сами по себе си не са точно масла, тъй като не съдържат мастни киселини. В тях има силна концентрация на растителни компоненти и именно това е основният фактор, който ги прави изключително полезни - те са натурални лекове. За..

публикувано на 22.08.19 в 12:31

"Твоята храна" или как да спрем разхищението

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна и 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат, а ресурсите на планетата се задъхват за производството на храни, които след това се пропиляват. За да бъде променена тази статистика, проект „Твоята храна“ организира конкурс за идеи,..

публикувано на 22.08.19 в 10:01