Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Започна Световната седмица на първичните имунни дефицити под надслов "Тествай. Диагностицирай. Лекувай“

В Александровска болница до 25 април се извършват безплатни прегледи за деца и възрастни

Снимка: Лилия Герчева
Световната седмица на първичните имунни дефицити стартира с безплатни прегледи при деца и възрастни в Александровска болница. Глобалната инициатива е под надслов "Тествай. Диагностицирай. Лекувай“, а началото й традиционно бе поставено с пускане на балони в подкрепа на страдащите от първичните имунни дефицити.

Мотото на инициативата тази година е: „Заедно правим промяната за пациентите с първичен имунен дефицит“, а всеки полетял в небето балон символизира нов диагностициран пациент и подкрепа на хората, страдащи от заболяването.

Най-важната цел е да се повиши информираността и да се насърчи ранната диагностика и лечение на първичните имунни дефицити, посочи проф. Елисавета Наумова, началник на Клиниката по клинична имунология на Александровска болница. Скоро са проведени лекции пред общопрактикуващи лекари и лабораторни специалисти, за да може те да познават добре признаците и да ги откриват достатъчно рано.

Сред партньорите на Експертният център по редки болести към Александровска болница е Националният алианс на хората с редки болести. Владимир Томов от организацията също подчерта значението на популяризирането на тези заболявания и отбеляза, че през последните 20 години има видима промяна. Въпреки напредъка, трябва да се помисли и за комплексна здравна услуга на пациентите, включително и рехабилитация и интеграция.

По време на инициативата, от днес до 25 април се провеждат безплатни прегледи на деца и възрастни, проявили признаци на първичен имунен дефицит, например честотата и продължителността на инфекции, усложненията и други.

За деца консултации ще се провеждат в Клиника по педиатрия на Александровска болница от 10 до 12 часа, след предварително записан час на тел. 0877570386, а за възрастни - в Клиниката по клинична имунология от 11 до 15 часа след предварително записан час на телефон: 0877 570898.

Чуйте повече по темата в репортажа.