Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата на Националния борд по туризъм

София трябва да развива конгресен, културен и събитиен туризъм

Снимка: Георги Нейков, БНР

Конгресен, културен, събитиен и фестивален туризъм съставят основната визия за развитието на туризма в столицата ни до 2030 година. Това стана ясно в рамките на Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм. През 2017 година София отбеляза около 13% ръст в броя на туристите (1 346 993 души) и около 15% увеличение на реализираните от тях нощувки.

Над 500 млн. долара на годишна база са изразходвали туристите, които са посетили столицата, показва скорошно проучване. Активното навлизане на нискотарифните превозвачи от 2015 година насам, превръща София в изключително достъпна дестинация. Според данни от Летище София, за последните четири години обслужените пътници са нараснали с 86%.

Туристическата индустрия в България има значителен дял в икономиката на страната - общият принос на пътуванията и туризма към БВП е 11,5 % към 2017 г. Заетите работни места в сферата пък са 335 500.

Сн. БГНЕССпоред министъра на туризма Николина Ангелкова, България трябва да инвестира най-вече в конгресния туризъм, защото той би превърнал страната ни в целогодишна дестинация, а не само сезонна. Тя изтъкна, че е изключително важно в страната да се развиват и големите хотелски вериги.

Цветан Симеонов, дългогодишен председател на Българската търговско-промишлена палата изказа мнение, че би било положително за туризма в София, ако водата в Централната баня се използва за СПА. Той сподели, че страната има потенциал още за религиозен и винен туризъм.

В рамките на срещата, панелистите се обединиха и зад идеята, че за привличане на повече туристи е необходимо и развитието на дигиталните технологии като се заложи на по-добра мобилност, сигурност, екология и регулация.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23