Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Увеличават се случаите на морбили в София и София-област

| обновено на 24.04.19 в 15:59
Снимка: БГНЕС
Близо 500 са случаите на морбили в България, болните в София и София-област се увеличават, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на официалното откриване на Европейската имунизационна седмица. Слоганът на инициативата тази година е „Защитени заедно, #Ваксините Действат”, а основната й цел е да бъде повишена информираността относно значението на ваксинирането, особено при децата. Въпреки че държавата заплаща изцяло задължителните ваксини, 7 процента от децата у нас не са получили първата ваксинация срещу морбили, а 13 процента от децата - втората. Най-много са болните в София област - 146.

Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за ваксини в изпълнение на Националния имунизационен календар. Въпреки че са напълно безплатни, у нас все още има две групи, които остават непокрити - част от ромското население и децата на антиваксинално настроените родители, каза д-р Ангел Кунчев. Той добави, че в социалните мрежи вече се филтрират публикации с непроверени факти.
 
Държавата преговаря с фирма-вносител за доставка на поне 200-300 ваксини срещу морбили на свободния пазар за неваксинирани възрастни, които искат да си поставят. В момента ваксината се прилага безплатно само на децата и медицински служители.

Значението на ваксинацията подчерта и д-р Сидхарта Санкар Датта - представител на Европейския офис на Световната здравна организация, ръководител на Програмата за ваксинопредотвратими заразни заболявания, който пристигна в България за откриването на Европейската имунизационна седмица:
 
Ние осигуряваме техническа помощ за справяне с всеки епидемичен взрив - за бързо откриване на огнището и за приемането на адекватни мерки за задържане и намаляване броя на болните. Срамота е в днешно време да има смъртни случаи в резултат на морбили, след като разполагаме с една отлична ваксина - абсолютно безопасна и изключително ефикасна.

Екипът от СЗО и представители на Министерството на здравеопазването ще посетят днес един от засегнатите градове в Софийска област - Самоков, посочи зам.-здравният министър Светлана Йорданова.


Последвайте Радио София в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Стефанова и Стефан Спасов

Мария Стефанова репетира „Облог“ в Народния театър „Иван Вазов“

В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на „Облог“  - най-новата пиесата на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Премиерата е насрочена за 9 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“. Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля в „Три високи жени“), другата главна женска роля в спектакъла е..

публикувано на 18.10.19 в 11:59

"Улица на времето" - скритата история на ул. "Малко Търново" на длан

Завърши ремонтът на най-късата пешеходна улица в София - "Малко Търново". Обновлението се осъществи през летните месеци, когато емблематичната за софиянци пешеходна уличка, свързваща булевард "Дондуков" и площад "Княз Александър Батенберг", беше затворена. Улицата крие под себе си останки, датиращи от 4500 години пр. Христа, историята продължава с..

публикувано на 18.10.19 в 11:32

Накъде в София

КОНЦЕРТ В Зала 1 на НДК от 20.00 ч. започва концерта на италианския изпълнител Марио Бионди в рамките на турнето му за 2019 г. Марио Бионди ще представи песните от най-новия си албум "Brasil". Преди концерта публиката ще подгрее българска певица Виктория Димитрова.  ТЕАТЪР В учебен театър при Национална академия за театрално и филмово..

публикувано на 18.10.19 в 08:50

Регламент за движение с тротинетка в София ще приеме следващият СОС до идната пролет

Маршрути, които да регламентират транзитното преминаване на велосипеди и тротинетки през столичните паркове, подготвя звеното „Зелена София“ към Асоциацията за развитие на София. Целта е да се установят алеите, по които ще е възможно да се движат такива превозни средства, тъй като по закон това не е позволено. А промени в Закона за движение..

обновено на 17.10.19 в 18:21
Светослав Костов

СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР

С единодушно решение Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати предсрочно мандата и договора на генералния директор на БНР Светослав Костов. Регулаторният орган реши, че временно поста ще поеме Антон Митов - досегашен директор на дирекция "Архивен фонд”. Сред аргументите на СЕМ, за предсрочното прекратяване на мандата на Костов, са нарушеното..

обновено на 17.10.19 в 17:29

В "Читалнята" се вижда колко добри хора има

В градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ - едно от най-оживените места в София, се намира стар павилион, който преди 4 години бе превърнат в Читалня . Ако не сте влизали вътре, едва ли предполагате колко много книги има на това малко уютно местенце, голяма част от които са съвременна литература. Палитрата от читатели е много..

публикувано на 17.10.19 в 16:59

Здравословното хранене като обсесия

В съвременния начин на живот, с широк достъп до информация, често объркваща и противоречива, а и с налагани критерии за външен вид, не е изненада, че се появяват хранителни разстройства. Съществува едно състояние, което се характеризира с мания по „здравословното“ и „правилно“ хранене, за което обаче е спорно дали е хранително разстройство или..

публикувано на 17.10.19 в 16:35