Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два манастира до София, които да посетим през почивните дни

Снимка: http://www.svetogorie.com
Пролетните празници са една чудесна възможност да комбинираме разходката сред природата с духовното съзерцание, като същевременно обогатим представите си за света около нас.

Затова репортерът ни Красимир Мартинов и травъл блогърът Венета Николова ни разказаха за две интересни места в близост до София. За да ги посетим, са ни достатъчни само няколко часа. Едното от тях е в района на град Брезник, а другото - в близост до Годеч.

Гигинският манастир от няколко години е добре познат както на поклонниците, така и на обикновените туристи. Популярността му нарасна значително, след като в него се засели настоящият му игумен Никанор. Отново в Брезнишко, но в друга посока, е далеч по-малко известният Билински манастир „Св. Архангел Михаил". Подобно на Църногорския манастир, тази света обител също дълги години е била безстопанствена, а безценните ѝ стенописи се рушали. В момента обаче се реставрират и общината възнамерява да облагороди района, за да привлича туристи. 

Иконата при входа на Билинския манастир

Вярна на себе си, блогърът Венета Николова, обаче, решава да се отправи натам преди и това свято място да бъде обезличено от, както казва тя - хорска суета и амбиции. 

Преди близо хиляда години край днешното село Билинци били поставени основите на манастир от някой си болярин Милутин. Към 14 век тук вече се разпростирал голям манастирски комплекс, състоящ се от църква, жилищни сгради, стопански постройки и отбранителна кула. За това свидетелстват археологически останки в двора на манастира. В наши дни само църквата е оцеляла, всичко останало е рухнало - разказа ни Венета Николова.

Билинският манастир се намира край село Билинци - на 66 км. от София. След като отминете град Брезник и влезете в с. Билинци, паркирайте колата на края на селото. Манастирът е разположен в живописна местност, на около 25 мин. пеша от най-крайните къщи на Билинци. До него се стига по удобен черен път. Също толкова живописен е и пътят до храма на село Беренде. 

Разположено едва на десетина км. от Годеч, Беренде не се отличава от останалите населени места в района. Но пък притежава безценно богатство - църквата „Св.св. Петър и Павел“. Оказва се, че стенописите там са с 50 години по-стари от тези в Боянската църква, най-ценните от които се датират към 1259 година.

Църквата се намира на около километър от Беренде, близо до брега на р. Нишава, в трудно достъпна, но много живописна местност. Самото село наброява около 22 постоянни жители - все приветливи и услужливи хора, които с удоволствие ще ви упътят. 

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18