Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Родопската теснолинейка с празнично пътуване за 6 май

Снимка: Facebook
За четвърта поредна година гражданското сдружение „Родопската теснолинейка“ организира празнично пътуване за 6 май от Септември до Якоруда по редовната жп линия от Септември до Добринище. 

6-ти май е и празник на град Якоруда, но не само това е причината гражданското сдружение да избира това място за отбелязването на Гергьовден. От години местното население - християни и мюсюлмани, се обединяват и празнуват заедно, като двете общности даряват агнета за курбана за здраве, който се отслужва в храм „Св. Георги“ по обяд. 

Кристиан Ваклинов, председател на сдружението „Родопската теснолинейка“, посъветва желаещите да присъстват на честването на Гергьовден в Якоруда, да си носят постелки, одеала, на които да седнат, а при дъжд местните ще ги приютят в шатрите си.

Гражданското сдружение „Родопската теснолинейка“ вече няколко години провежда за различни празници през годината организирано пътуване по редовната линия на теснолинейката от Септември до Добринище и честване на празника на някоя от  гарите, като за Гергьовден избраното място е Якоруда. 

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Личният пример на родителите е водещ в битката срещу тютюнопушенето

В началото на новата учебна година в "Часът на здравето" обръщаме внимание на вредата от тютюнопушенето, най-вече за подрастващите. Според европейско проучване за употребата на алкохол и цигари, проведено у нас през 2016 година, 25 процента от 16-годишните младежи пушат ежедневно. Проучване на американския изследователски университет "Джонс..

публикувано на 18.09.19 в 18:31

Български състезатели с водещи позиции в Balkan Offroad

104 екипажа от цяла Европа участват в ралито Balkan Offroad, което стартира от Самоков на 14 септември и продължава през Средна гора, Стара планина, Родопите и стига чак до Добруджа, като по традиция финалът е на брега на Черно море - в Шкорпиловци. Дължината на трасето е над 2 хиляди километра, а състезанието се провежда в различни категории -..

публикувано на 18.09.19 в 18:20

CineLibri отново създава празник за почитателите на литературата и киното

50 години от кацането на човек на Луната, 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на германския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес ще отбележи от 5 до 20 октомври Кино-литературният фестивал CineLibri . Изданието е под мотото "Петото измерение" и..

публикувано на 18.09.19 в 16:56

"Вещиците от Витоша" отнася героите на Мартин Колев над София

Третата книга от поредицата "Софийски магьосници" отнася героите на Мартин Колев над София. Действието в романа се развива по склоновете на Витоша, домът на Витошкото сборище от вещици. Магията отново се пробужда, но този път черните заклинания преобладават. Третата книга се казва “Вещиците от Витоша”. “Вещерският архетип е нещо много интересно и..

публикувано на 18.09.19 в 16:19

Новият прием по проекта "Родители в заетост" е с отворен срок

Агенцията по заетостта обяви нов прием по проекта "Родители в заетост", който подпомага родители, чиито деца не са приети в ясла или детска градина, и осигурява детегледачи. Проектът е насочен към родители с деца до 5 години, които желаят да се върнат на работните си места, но нямат възможност да го направят, тъй като отглеждат децата си вкъщи,..

публикувано на 18.09.19 в 15:49

Библиотеката в 90-о училище отново е жива, привлекателна и вдъхновяваща

Днес официално беше открита реновираната библиотека на 90-о СУ “Ген. Хосе де сан Мартин” в „Люлин“. От едно сиво и бездушно място, спряло да функционира преди години, за три месеца се превърна в модерно книжно пространство.   За Милена Павлова - организатор на кампанията   за създаване на иновативни библиотеки в българските училища,..

обновено на 18.09.19 в 15:49
Арх. Здравко Здравков

С макети ще показват промените в градската среда на София

Столичната община подготвя макет на щандовете, които ще бъдат разположени на пл. “Славейков” за нуждите на продавачите на книги. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков . Успоредно с това се изготвя и схема, която да даде възможност за разполагане на временни базари. Занапред от общината ще подготвят макети 1:1 на обектите, които..

публикувано на 18.09.19 в 15:33