Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Днес започва Европейската седмица на младежта

Интересни инициативи въвличат ученици в актуалните теми на ЕС

Чрез интерактивни игри младши посланици научават как се осъществява законотворчеството на Стария континент

Националната финансово-стопанска гимназия е училище посланик
Снимка: Архив
Представителите на "училищата-посланици" на Европейския парламент (ЕП) през тази учебна година заминават за Брюксел, за да се включат в първите учителски семинари, посветени на преподаването за Европа в клас.

Наградените учебни заведения - 10 от общо 40 училища-посланици от цялата страна, бяха избрани от Бюрото на ЕП в България, а при оценката под внимание са взимани темите и обхватът на извършените дейности, достигнатите ученици и отзвукът в социалните мрежи.

Всяка година програмата събира по няколко пъти в Брюксел най-заслужилите учители, за да обменят опит и да създадат контакти. В дневния ред на семинарите тази година са включени: „Европа в класната стая и в училище“: вдъхновяваща работилница от Europe House Ryckevelde, размяна на добри практики между училища-посланици, представяне на образователните инициативи за младежи. Разбира се, предвидено е и посещение на сградите на ЕП и Дома на Европейската история.

Европарламентът е съорганизатор и на водещо събитие на Европейската седмица на младежта, която се провежда от днес до 5 май. Темата е „Демокрацията и аз“, а приблизително 700 млади хора ще участват в серия от събития в сградите на ЕП.

За участието в програмата и реализираните дейности до момента - разговаряхме Цветелена Таралова, преподавател по английски език и старши посланик в едно от училищата в столицата, обхванати от програмата у нас през тази учебна година - Националната финансово-стопанска гимназия.

Това е най-интересното нещо, което би могло да се случи на учениците – да учат по нетрадиционен начин, чрез участие в инициативи, в които те са главните лица. Много от предложенията и дейностите са по идея на младши посланиците (ученици от 8-и до 12 –и клас).

Тя обясни, че двама евродепутати са гостували на място по покана на посланиците - Петър Корумбашев и Ева Майдел.

Ученици от Националната финансово-стопанска гимназия се включват в дискусия за възможностите за младите хора в ЕС, взели са и участие в интерактивните игри, посветени на законодателния процес на ЕП.

По думите на Цветелена Таралова всичко, което се случва в България и Европа интересува децата, защото много от тях пътуват или ще искат да продължат образованието си в сруга страна от ЕС.

Посланичеството на училището не се затваря само в тази учебна година – подчерта зам.-директорът на гимназията Радина Попова и посочи значението на участието в европейски проекти за младите хора.

Очаква се и през втората половина на 2019 г. сходен брой училища посланици на Европейския парламент да вземат участие в подобни семинари и събития.

Освен тези стимули Програмата предлага и пътувания за участие в програма „Евроскола“ в Страсбург и различни други ad hoc инициативи на европейските институции. Останалите награди ще бъдат обявени след приключването на финалното оценяване през месец юни.

Чуйте повече по темата.