Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес започва Европейската седмица на младежта

Интересни инициативи въвличат ученици в актуалните теми на ЕС

Чрез интерактивни игри младши посланици научават как се осъществява законотворчеството на Стария континент

Националната финансово-стопанска гимназия е училище посланик
Снимка: Архив
Представителите на "училищата-посланици" на Европейския парламент (ЕП) през тази учебна година заминават за Брюксел, за да се включат в първите учителски семинари, посветени на преподаването за Европа в клас.

Наградените учебни заведения - 10 от общо 40 училища-посланици от цялата страна, бяха избрани от Бюрото на ЕП в България, а при оценката под внимание са взимани темите и обхватът на извършените дейности, достигнатите ученици и отзвукът в социалните мрежи.

Всяка година програмата събира по няколко пъти в Брюксел най-заслужилите учители, за да обменят опит и да създадат контакти. В дневния ред на семинарите тази година са включени: „Европа в класната стая и в училище“: вдъхновяваща работилница от Europe House Ryckevelde, размяна на добри практики между училища-посланици, представяне на образователните инициативи за младежи. Разбира се, предвидено е и посещение на сградите на ЕП и Дома на Европейската история.

Европарламентът е съорганизатор и на водещо събитие на Европейската седмица на младежта, която се провежда от днес до 5 май. Темата е „Демокрацията и аз“, а приблизително 700 млади хора ще участват в серия от събития в сградите на ЕП.

За участието в програмата и реализираните дейности до момента - разговаряхме Цветелена Таралова, преподавател по английски език и старши посланик в едно от училищата в столицата, обхванати от програмата у нас през тази учебна година - Националната финансово-стопанска гимназия.

Това е най-интересното нещо, което би могло да се случи на учениците – да учат по нетрадиционен начин, чрез участие в инициативи, в които те са главните лица. Много от предложенията и дейностите са по идея на младши посланиците (ученици от 8-и до 12 –и клас).

Тя обясни, че двама евродепутати са гостували на място по покана на посланиците - Петър Корумбашев и Ева Майдел.

Ученици от Националната финансово-стопанска гимназия се включват в дискусия за възможностите за младите хора в ЕС, взели са и участие в интерактивните игри, посветени на законодателния процес на ЕП.

По думите на Цветелена Таралова всичко, което се случва в България и Европа интересува децата, защото много от тях пътуват или ще искат да продължат образованието си в сруга страна от ЕС.

Посланичеството на училището не се затваря само в тази учебна година – подчерта зам.-директорът на гимназията Радина Попова и посочи значението на участието в европейски проекти за младите хора.

Очаква се и през втората половина на 2019 г. сходен брой училища посланици на Европейския парламент да вземат участие в подобни семинари и събития.

Освен тези стимули Програмата предлага и пътувания за участие в програма „Евроскола“ в Страсбург и различни други ad hoc инициативи на европейските институции. Останалите награди ще бъдат обявени след приключването на финалното оценяване през месец юни.

Чуйте повече по темата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18