Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ден девети

Дневникът на една софиянка: Чуждото мнение vs реалността?

Гардероб: H&M

Замислих се какво движи хората напред… Спокойно, не се притеснявайте, няма сега като истински лайф коуч да ви взема хиляди левове за очевадни истини, напълно безплатно си разсъждавам на глас. Минавам мисловно през историческата карта с вдъхновяващи личности, оставили следа с постиженията си и ми изниква в съзнанието най-глупавият страх: притеснението. Мисля, че успешните хора до голяма степен са лишени именно от този страх и неговите вариации. Нека само за момент да разчленим частите на тази дума.  При-тесне-ние.

Нещо те кара да чувстваш натясно, задушен, заключен, паникьосан. И това нещо си ти самият. По-голям кошмар от това - няма, все едно държиш ключа, белезниците и бутона с тока в ръцете си и си го пускаш сам. Ще ми отвърнете, че понякога хора, обстоятелства, ситуации, те карат да се чувстваш сломен. Но аз лично имам предвид, когато притеснението произлиза от срам, неудобство, страх да не се изложиш пред останалите.

Ето това, драги мои, е пагубно за вашето развитие с каквото и да сте захванали. Дори казусът да е пълнени чушки или пък разработка на изкуствен интелект.

Срамът саботира развитието ви, защото постоянно удряте спирачки, за да видите дали другите ви наблюдават. А на другите изобщо не им пука за вас! Да, ако се провалите епично, хейтърите ще се изкефят максимално и ще ви пообсъждат ентусиазирано една цигара време, и после ще забравят за вас. Никой няма да живее непрестанно с вашата съдба и решения, освен вие самите и майка ви до голяма степен. Българска такава.

Така че рязко се отърсете от миналото, там няма нищо смислено за ровене. Казвам го като човек, закотвен за доста дълъг период от време в общо притеснение и тревожност. И сега се появяват мръсниците, отново с идеята да ме саботират, но поне лесно ги разпознавам в тъмното. Страх от грешки, неодобрение, да не се изложа, от този сорт глупотевини.

Защото всеки някога с нещо се проваля, това е част от съзряването, иначе си оставаш инфантил, който си мисли, нещата се случват посредством вълшебства.

И още нещо, което ще подчертая дебело, направо ще го изкрещя:

В случай че даден човек ви мисли за тъп и посредствен, ако ще да откриете как да се телепортирате или пък създадете съвършеното изкуство, пробягате планетата или пък му обърнете внимание, че си е изцапал блузата, този човек пак няма да си промени мнението за вас. Все ще измисли нещо да омаловажи действията ви, защото той самият е с ригиден характер. Тези хора много рядко, да не обобщя - никога, не се мърдат от формираните си представи. Което е много тъжно за тях самите, защото автоматично означава – липса на развитие.

Така че да се хабите да се доказвате на всички, е такава загуба на време, че по-добре да станете котешки психолог. Котките повече ще оценят усилията ви да ги терапевтирате, пред това да промените мнението на човек, който по някаква причина е решил, че сте зле.

И така, скъпи мои, бъдете смели и се надсмейте над срама, той не е нищо друго освен въздух под налягане. Ето, че вече се разсейва пред очите ви.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

100 млн. евро се инвестират за 4-километров участък с 4 метростанции в "Овче Купел"

Участъкът от бул. "Президент Линкълн" към бул. "Овча купел" ще бъде завършен най-късно до 15 септември, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта. Трасето, което с дължина почти 1 км се изгражда от „Метрополитен“ заедно с метростанция 15. След завършването на участъка, ще има нови тротоари, осветление и настилки. Заедно с..

публикувано на 20.08.19 в 18:18

Близо 44 000 студенти ще се възползват от втората процедура за интелигентен растеж и стаж

Управляващият орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ обяви началото на второто издание на изключително популярната процедура „Студентски практики 2“. Тя отново е с конкретен бенефициент - МОН. Бюджетът ѝ е в размер на 46 млн.лв., а целта - да подобри практическите умения на студентите в зависимост от нуждите на пазара..

публикувано на 20.08.19 в 17:42

Софийската улица "Житница" сменя платното на движение

Ремонтираната част от ул. "Житница" ще бъде пусната за движение утре. В участъка от ул. "Съвет на Европа" до бул. "Овча купел" ремонтът се извършва от "Метрополитен". Началото беше поставено през месец юни. На мястото се извършва цялостно преасфалтиране, изграждане на тротоари, каквито от едната страната на улицата досега не е имало, а..

публикувано на 20.08.19 в 17:10

Не е виновно кучето

Домашните любимци прекарват голяма част от деня сами вкъщи, докато семейството е на работа и училище. Понякога, като се приберат от работа, стопаните им попадат на същински хаос, създаден от домашния любимец, но не винаги кучето е виновно. Слухът на животните е много по-чувствителен от човешкия, те чуват десет пъти по-надалеч от човека. Възможно..

публикувано на 20.08.19 в 15:57

Изложба разкрива грозната истина зад красивите ценни кожи

Галерията на открито в градинката пред "Кристал" е домакин на изложбата "Влиянието на фермите за ценни кожи". Ще бъде представена "реалността и вредното влияние на кожухарската индустрия върху хората, животните и околната среда". Експозицията обръща също внимание и на това, че индустрията за ценни кожи води до замърсяване, унищожаване на диви..

публикувано на 20.08.19 в 15:00

Тетрадката е за писане, но и за четене

Освен, че организират и отразяват литературни четения и други събития, създателите на Tetradkata.com - Калоян Христов (с интереси в областта на литературата), Иван Христов (историк) и Лъчезар Иванов (учител по английски и география) са обявили конкурс за поезия и проза. С него ще отбележат и 2-годишнината от създаването на платформата...

публикувано на 20.08.19 в 14:29

Андрей Арнаудов: Чрез музиката България и Северна Македония лесно ще се преоткрият

В „Шоколад“ се срещаме с Андрей Арнаудов. Поводът е трансграничният фестивал One Love Tour. Вече трета година той създава мост между културите на България и Северна Македония. Организатор от българска страна е продуцентската компания на Иван и Андрей, с подкрепата на МВнР. На концерта в Струмица над 10 000 души пяха и танцуваха с едни от..

публикувано на 20.08.19 в 14:05