Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

От Института за икономически изследвания при БАН:

Трябват ни 44 години на запазени темпове растеж, за да стигнем БВП на ЕС

Снимка: архив
Икономическият растеж на БВП на България е сред най-ниските измежду новите страни-членки на ЕС, отбелязаха експерти от Института за икономически изследвания при БАН. Темпът през 2018 г. намалява до 3,1%, а през 2017 г. е бил 3,6%. Въпреки забавянето, растежът остава над средния за страните от ЕС, но е сред най-ниските от новите страни членки.

От Института посочиха, че за постигането на дългосрочен и траен растеж, са нужни структурни промени в икономиката.

Направените проучвания за 2018 г. и прогнозите за 2019-а не са особено обнадеждаващи. Според проф. Александър Тасев - директор на Института, това е отражение на държавното управление през последните 30 г. и липсата на устойчивост по отношение на икономиката ни.

Доц. Виктор Йоцов- ръководител на проекта, прогнозира, че ще има леко забавяне на икономическия растеж през 2019 г., а евентуално той може да се възстанови през следващата година. Забелязва се и изменение във факторите, които влияят на растежа - от износа към вътрешното потребление.

Ако се запазят същите темпове на развитие, каквито са в момента, за да достигнем половината от средното ниво за ЕС, ще ни трябват 27 години, а за достигане на нивото – 44 години.

Потреблението на домакинствата през изминалата година се увеличава с 6,3%, подкрепено от продължващото нарастване на доходите, увеличаване на заетостта и повишено доверие на потребителите. Същевременно, анализът, посветен на пазара на труда показва намаляване на заетостта през 2018 г. и задълбочаване на негативните тенденции за изчерпване на работната сила, заради демографския фактор.

Макар българската икономика да е силно зависима от чужди инвестиции, важно е тя да постигне дългосрочен и траен растеж от минимум 5% годишно, за да се осигури и растеж на доходите, и благосъстоянието на населението.

За това са нужни както структурни промени в икономиката, така и прилагане на дългосрочна държавна политика, подчертават от Института за икономически изследвания при БАН.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова фирма ще поддържа асансьора пред ЦУМ

Граждани сигнализират за неработещия асансьор на метростанция "Сердика", пред ЦУМ. През последните седмици, съоръжението постоянно се разваля, разказват хората, които минават ежедневно оттам. Защо асансьорът почти непрекъснато е "запечатан", а след това са необходими седмици, за да заработи отново, питат столичани. Вили Стоилова ежедневно минава..

публикувано на 20.08.19 в 09:11

„Парфюмеристката от Монако“ и историята на Грейс Кели

Време е за книга. В най-ваканционния летен месец ще ви представим заглавие, което ще върне читателя назад във времето - през 50-те години на XX век. В него има много  романтика и любов, бляскавата атмосфера на филмовия фестивал в Кан, лазурния бряг и аромати на скъпи парфюми. Романът „Парфюмеристката от Монако“ от Хейзъл Гейнър и Хедър Уеб, след..

публикувано на 19.08.19 в 17:46

Арх. Димитър Димитров иска София да има поне 150 общински съветници

Най-малко 150 общински съветници да има в Столичния общински съвет, иска  арх. Димитър Димитров от инициативата "Граждани за София".  София е прекалено голям град, затова 61 общински съветници са прекалено малко .  Архитектът предлага и прерайониране на столицата, като идеята му е да има не 24 района, а пет - източен, западен, северен, южен и..

публикувано на 19.08.19 в 17:37
Миндя рок фест е вече утвърдена сцена за изява на рок музиканти.

Общо десет групи ще участват в Миндя рок фест

11-тото издание на Миндя рок фест ще се състои този уикенд в едноименното великотърновско село. По пет групи ще свирят във всеки един от дните от 23 до 25 август, казват организаторите.  Ще гостуват и групи от Сърбия, Ирландия и Гърция, а рок феста ще бъде закрит от Васко Кръпката и „Подуене Блус Бенд“.Програмата е почти изцяло обновена, обясни един от..

публикувано на 19.08.19 в 17:23

Биопроизводители отново ще представят най-доброто от сезонната си продукция

Макар да е все още началото на седмицата, вече поглеждаме към края й, когато предстои поредният фермерски пазар на ул.„Оборище“. И тази неделя, от 11.00 до 19.00 ч, биопроизводители ще представят най-доброто от сезонната си продукция. Ще могат да се закупят също бижута и аксесоари, както и вече приготвени ястия. Разбира се, ще има и много..

публикувано на 19.08.19 в 16:51

Три забележителни продукции бележат десетия юбилей на Банско Опера Фест

Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата програма, насочена към почитателите на класическата музика. По традиция той ще се проведе на площад "Никола Вапцаров", а входът е свободен.  Откриването на юбилейното издание на Банско Опера Фест е поверено на Софийската филхармония и детската музикално-образователна програма..

публикувано на 19.08.19 в 16:28

Тъпченето с храна не е решение за емоционалните празнини

Храната, освен да задоволява физиологичните ни нужди, може да ни донесе емоция от откриването на нови вкусове или да бъде социален акт, събирайки ни с любимите ни хора край масата.  Ако обаче я използваме като компенсаторен механизъм в различни ситуации, рискуваме да си причиним хранително разстройство, което може да бъде опасно за здравето ни...

публикувано на 19.08.19 в 12:05