Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Накъде в София

Изложбата „Мозайка от занаяти” се открива в НИМ
Снимка: БГНЕС

ЕКСПО

В 11:00 ч., на първия етаж в Националния исторически музей ще се открие гостуващата изложба „Мозайка от занаяти” на ЕМО „Етър”.

Експозицията е посветена на 55-годишнината от откриването на музея на открито и представя традиционните занаяти, характерни за района на Централна Стара планина. Над 200 експоната ще представят развитието на занаяти, практикувани от векове – изчезнали, но носещи паметта за времето на битуването си или други, които са определяни като „занаяти в риск”, чиято съдба е застрашена.

Сред богатата палитра от занаятчийски изделия ще може да бъде видяна чантата на търговеца Ради Минев Червенаков от с. Боженци. Тя наподобява дисаги и може да бъде носена не само на рамо, но и да се закача на седлото на коня. Според наследниците на търговеца Червенаков, чантата е произведена в периода 1850-56 г., а техният прародител е бил близък приятел на Петко Р. Славейков. Дружбата им се заражда по време на честите пътувания на двамата до Цариград.

В изложбата са включени и интересни свидетелства за развитието на традиционния занаят златарство през деветнайсети и двадесети век. Такива са например модели на чакмаци за огниво, изработени от майстор Михо Златар, носещи надпис с неговото име. Той е един от най-изтъкнатите куюмджии – златари и носител на сребърен медал от Лондонското изложение през 1907 г. Мярка за пръстени от началото на двайсети век, притежание на друг известен габровски куюмджия - Игнат Ванков, също може да бъде видяна в експозицията .

В деня на откриване на изложбата (10 май) майстор Христо Маринов ще демонстрира на място как се тъкат колани на кори.

„Мозайка от занаяти” ще покаже и изделия на съвременни майстори, участници в национални и международни надпревари, организирани от ЕМО „Етър” в дните на Международния панаир на традиционните занаяти. Ще бъдат представени и изделия на творци с авторска интерпретация, основана на традицията. Изложбата е придружена от филми, представящи характерните занаяти в района на Централна Стара планина.

Автори на изложбата са Росица Бинева и Румяна Денчева – уредници в ЕМО „Етър”, дизайн Мирослав Живков, фотография Росина Пенчева.

Експозицията може да бъде разгледана от 10 май до 9 август 2019 г.

„Гласът на словото” – така е озаглавена експозицията, която Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” посвещава на 1150-годишнината от Успението на св. Константин-Кирил Философ. Тематичната изложба с оригинали от фонда на библиотеката ще бъде открита в 11.00 часа в Централното фоайе на сградата. Със събитието най-голямото книгохранилище в България се включва в поредицата от културни и научни прояви в чест на славянския първоучител. 
Откриването е в навечерието на православния празник на светите братя.Освен ден за прослава на паметта на просветителите Кирил и Методий, 11 май е и Професионален празник на българските библиотечно-информационни работници, както и патронен празник на Националната библиотека на България. По традиция това е повод за експертите от отдел „Ръкописи и старопечатни книги” да представят изложба, разкриваща неизчерпаемото богатство на библиотечния фонд, свързан с делото на славянските първоучители. Обяснимо, през 2019 г. на фокус е свети Кирил по повод 1150-годишнината от неговото Успение.

От 12.00 часа професионалният празник на библиотекарите ще бъде отбелязан и в Столичната библиотека.

В Гьоте-институт България от 18.30 часа ще бъде открита изложбата „Баухаус имагиниста“, която представя документи за влиянието на Баухаус отвъд Стария континент.

ФЕСТ

Четиринадесетото издание на фестивала за клипово изкуство „Джобен фестивал“. ще бъде открито от 18.30 часа в „Ателие Пластелин“ (ул. Цар Симеон №48) .

СЪСТЕЗАНИЕ

С институционалната подкрепа на Европейската комисия в България в Литературен клуб „Перото“ вече се провежда Академия за иновации-Innovation Hackathon за студент.

Младежи ще могат да разработят в рамките на 24 часа своите идеи под формата на кратки 15 минутни презентации и демо версии на продукти и услуги.

Те ще работят по по следните теми:
"Войната по пътищата"
"Обезлюдяване на регионите, грижа за възрастните хора"
"Здраве и технологии"
"Чистота, зелени идеи и екология"
"Комуникационни проекти с полезна социална мисия, които радват хората"
.

На 11 май от 14:00 ч., при открити врати, в Литературен клуб "Перото" на НДК ще започнат презентациите и журирането за тях.

Голямата награда за отбора победител през 2019 г. е 10 000 лв. и посещение в Брюксел. Още две идеи, ще бъдат отличени със специални предметни и парични награди от партньори на Академия за иновации 2019.