Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Йоланта Бурева - учител, който посява идеи в сърцата и прокарва пътеки напред

Няма по-благородно занимание, или по-ценно за държавата, от това на този, който възпитава израстващото поколение, казва древноримският политик и философ Цицерон. Мисията на учителя е да вдъхновява и окрилява. Бъдещето ни лежи на неговите плещи. Ако той подхожда отговорно, тогава можем да бъдем спокойни. 

И макар да сме чували много теории за некачественото българско образование, за безразличните учители и незаинтересовани ученици, в „Моята история за доброто“ решихме да ви покажем обратната страна на нещата. Онази правилната, нормалната, очакваната. 

Историята ни започва преди 6 години - с ентусиазма на един учител и вълнението на много деца. Йоланта Бурева е класен ръководител в 101 СОУ "Бачо Киро" в столичния квартал "Надежда". Учител по БЕЛ, човек с отговорно отношение към бъдещето на децата. Запознава ги с магията на театъра - като част от учебната дейност. Решение, което променя мирогледа и светоусещането на децата. 

Защото децата имат нужда от идоли. Когато успеят да се срещнат с тях на живо, това остава трайна следа в тяхното развитие и пътя им занапред. Всяка седмица в часа на класния гостуват изявени български артисти. За посещенията отговаря 11-класничката Ванеса Гуджова.

Въпреки спирачките на образователната ни система и напук на скептицизма у някои, г-жа Бурева успява умело да въведе изкуството в класната стая и и да разшири детския кръгозор.

Тя създава култура за изкуство у децата още от 5 клас, водейки ги редовно на театър. Стимулира ги да мечтаят и да преследват мечтите си. 

За щастие, усилията ѝ биват оценени. Благодарение на редовните посещения в театъра, 11-класничката Ванеса Гуджова вече е на път да стъпи смело на театралната сцена като професионален артист. Ванеса е горда с преподавателите си, които ѝ помагат да извървят пътя, който е поела, осъзнавайки, че не е лек, но казва, че ако не е трудно, няма смисъл.

Да видиш мъдростта в очите на дете, на което си посветил толкова много от времето и силите си, е богатство. Г-жа Бурева е богат човек. Така трябва да се чувства всеки, който чуе философските разбирания, с които децата пък подхождат към различните от тях - онези, които отричат изкуството. 

Тази история за съвременните будители. Възрастта им е без значение. Важни са идеите. Идеите, които ни водят напред. Идеите, които кипят в класните стаи на училище, намиращо се в краен софийски квартал, но на централно място в развитието на обществото ни. 

Цялата история за доброто - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Щастие има не само на сцената...

С тромбона си Георги Корназов разказва истории от България

Последният майски Слънчев джаз+ започва с три джаз-дами и техните формации. Ники Парот и Тиерни Сътън имат френски привкус в пиесите си, а Сесил Верни въвежда в темата за небесните селения, която Брад Мелдау развива в новия си албум и с когото продължаваме. Частите и чакрите в човешкото тяло, изсвирени от баса и изпяти с гласа на Есперанса..

публикувано на 26.05.19 в 07:20
Майя Викторова

Информация за превенция и за пациенти предлага новият сайт диабет.бг

За едно от социално значимите заболявания – диабета, сме говорили нееднократно в Часът на здравето .  Статистиката и изводите на специалистите сочат, че в световен мащаб 1 от 11 възрастни  страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. В България диабетиците са около половин милион души. Ако не се..

обновено на 25.05.19 в 15:35

Провери времето и тръгвай с "Торбалан" към планината

В „Турагент“ ви срещнахме с Боян Пресолски, който е основател и управител на Сдружение "Българска Организация на Хижите с Обсервация". Каузата на организацията е да оборудва хижи и заслони в България с интернет, онлaйн метеорологични станции и уеб камери, като целта е да могат туристите да се информират предварително за метеорологичната..

публикувано на 25.05.19 в 12:30

13-годишният Ангел превърна хобито си в добротворчество

Детското сърце е най-чисто и необременено от предразсъдъци. Затова помощта, която идва от деца, е най-завладяваща и въздействаща.  Героят ни днес е 13-годишният Ангел. Страстен геймър. Ангел превръща хобито си в благородна кауза - помага на болни деца. Една история, на която той попадна случайно, променя изцяло неговия погледа към игрите..., но и..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30