Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Йоланта Бурева - учител, който посява идеи в сърцата и прокарва пътеки напред

Няма по-благородно занимание, или по-ценно за държавата, от това на този, който възпитава израстващото поколение, казва древноримският политик и философ Цицерон. Мисията на учителя е да вдъхновява и окрилява. Бъдещето ни лежи на неговите плещи. Ако той подхожда отговорно, тогава можем да бъдем спокойни. 

И макар да сме чували много теории за некачественото българско образование, за безразличните учители и незаинтересовани ученици, в „Моята история за доброто“ решихме да ви покажем обратната страна на нещата. Онази правилната, нормалната, очакваната. 

Историята ни започва преди 6 години - с ентусиазма на един учител и вълнението на много деца. Йоланта Бурева е класен ръководител в 101 СОУ "Бачо Киро" в столичния квартал "Надежда". Учител по БЕЛ, човек с отговорно отношение към бъдещето на децата. Запознава ги с магията на театъра - като част от учебната дейност. Решение, което променя мирогледа и светоусещането на децата. 

Защото децата имат нужда от идоли. Когато успеят да се срещнат с тях на живо, това остава трайна следа в тяхното развитие и пътя им занапред. Всяка седмица в часа на класния гостуват изявени български артисти. За посещенията отговаря 11-класничката Ванеса Гуджова.

Въпреки спирачките на образователната ни система и напук на скептицизма у някои, г-жа Бурева успява умело да въведе изкуството в класната стая и и да разшири детския кръгозор.

Тя създава култура за изкуство у децата още от 5 клас, водейки ги редовно на театър. Стимулира ги да мечтаят и да преследват мечтите си. 

За щастие, усилията ѝ биват оценени. Благодарение на редовните посещения в театъра, 11-класничката Ванеса Гуджова вече е на път да стъпи смело на театралната сцена като професионален артист. Ванеса е горда с преподавателите си, които ѝ помагат да извървят пътя, който е поела, осъзнавайки, че не е лек, но казва, че ако не е трудно, няма смисъл.

Да видиш мъдростта в очите на дете, на което си посветил толкова много от времето и силите си, е богатство. Г-жа Бурева е богат човек. Така трябва да се чувства всеки, който чуе философските разбирания, с които децата пък подхождат към различните от тях - онези, които отричат изкуството. 

Тази история за съвременните будители. Възрастта им е без значение. Важни са идеите. Идеите, които ни водят напред. Идеите, които кипят в класните стаи на училище, намиращо се в краен софийски квартал, но на централно място в развитието на обществото ни. 

Цялата история за доброто - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39