Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Екипи от 25 страни се обучават в Лозен за действия при бедствие

Снимка: Златина Йовкова
35 професионалисти от 25 държави се включиха в симулация на разрушително земетресение с епицентър в близост до София. Те трябваше да изготвят план за действие и да изпълнят около 40 различни задачи, събирайки информация от пострадалите хора, лекуващите лекари, местната власт и да се координират със структурите на гражданска защита и полицията.

Симулацията е част от 10-дневното  обучение на екипите за действие при бедствия на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец съвместно с националните дружества на България, Австрия, Италия и Холандия.

Симулацията ще покаже как участниците се координират, извършват оценка на щетите и планират действията си, ще изпита и как различните звена се справят под натиск - подчерта Франциско Малдонадо от отдела за координация и подготовка при бедствия на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Женева.

Освен осигуряване на подслон, колаборация с различни органи и власти, Червеният кръст оказва и психо-социална подкрепа – обърна внимание Ясен Сливенски, директор „Мениджмънт на бедствията“ в БЧК.

Глобално обучение продължава 10 дни - от 6 до 15 май, като самото то е част от проекта „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ: Техническа помощ и изграждане на капацитет“. В проекта се включва и тренировката, която се провежда днес на полигона в Панчарево на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община .

В репортажа чуйте още по темата. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече от 210 ценни находки на Перперикон за този сезон

Над 210 са ценните находки, открити до момента, от настоящия археологически сезон на Перперикон. Сред тях са кръстове, накити, монети, каменна пластика и други. До края на теренните проучвания ръководителят на разпоките проф.Николай Овчаров очаква още уникални артефакти. В момента екипът изследва средновековните пластове на скалния град. Вече..

публикувано на 17.08.19 в 11:05

Графа прави трансгранична музика

За трета поредна година One Love Tour събира на една сцена едни от най-популярните български и македонски изпълнители от различни стилове, като този път се набляга на дуетите между артистите от двете страни.Фестивалът е част от “Strumica Open Festival”. Владимир Ампов - Графа, участва за втора поредна година в One Love Tour и смята, че има..

публикувано на 16.08.19 в 18:27

Дизайн в "КвАРТал"-а

Утре е краят на поредицата от съботи, в която столични улици, се освобождават от автомобилно движение и се превръщат в споделени пространства за обмен на изкуство и дискусия за развитието на градската среда. Инициативата, която се провежда през цялото лято, е част от проекта „КвАРТал“ на Арт фондация „ДОМА“. Негова основна цел е да се обособи..

публикувано на 16.08.19 в 16:55

Ела на "Боса разходка" в Южния парк

Тази неделя, от 10.00 ч., в Южния парк в София ще се проведе “Боса разходка” - специално събитие , което е част от кампанията за превенция на разширените вени и хронична венозна болест „Вземи краката си в ръце“. Организатор на инициативата е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. В рамките на събитието ще се..

публикувано на 16.08.19 в 16:30

Фотография за деца - градски образи

С популяризирането на влоговете в интернет, все повече деца мечтаят да могат да снимат и да правят клипове, за да дават форма на проблемите, които ги вълнуват ежедневно. Освен към смартфоните, най-малките проявяват интерес и към по-сложните технологии като фотоапаратите. За това на помощ идват организаторите на открития урок: "Фотография за деца -..

публикувано на 16.08.19 в 16:21

Слаткаристика празнува рождения си ден на One Love Tour в Струмица

Марко Маринкович - Слаткаристика , се оказа най-щастливият човек на българо-македонския концерт в Струмица, част от One Love Tour. Той отбеляза на сцената своя рожден ден, заедно с най-популярните изпълнители на България и Република Северна Македония.  Култовата хип- хоп звезда на Балканите не скри емоцията си: Човек трудно може да опише какво..

публикувано на 16.08.19 в 16:12

Дневникът на една софиянка: Коя е съвършената любов?

Коя е съвършената любов? Когато не знаем за какво да пишем, скъпи мои, най-добре да се хванем за любовта! Тази тема все някога ни е засягала и то по един много дълбок и запомнящ се начин. Дори да сме социопати и да мразим целия свят, поне веднъж сме се усмихнали на някого с влюбени очи. Но да се върнем на питането, коя е съвършената..

публикувано на 16.08.19 в 14:30