Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Накъде в София

Снимка: nationaltheatre.bg

ИЗЛОЖБИ

Днес от 17.00 ч. в Изложбена зала „Архиви“ ще бъде открита изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили. 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Ще бъде изложен оригиналът на Търновската конституция (1879) и на нейните две изменения от 1893 и 1911 г. За първи път ще бъде показан държавният печат на Княжество България. Изложбата е организирана от Народното събрание на Република България и Държавна агенция „Архиви“.

*** *** *** 

Регионален исторически музей – София открива Петата годишна изложба "Археология на София и Софийско". Тя представя резултатите от археологическите проучвания през изминалия сезон 2018.

Официалното откриване е днес от 18:00 ч. в Музея (пл. "Бански" 1).

*** *** *** 

Експозицията "Точка на допир" ще събере за първи път в обща изложба авторите Албена Михайлова и Камен Танев. Откриването ще се състои в пространството на галерия "Нюанс'' на 14 май, от 18.30 часа.

КНИЖНИ ПРЕМИЕРИ

В Книжен център „Гринуич", 18.30 ч., ще се състои официалната премиера на новия роман на Владимир Зарев „Чудовището". Събитието ще бъде последвано от национално турне, по време на което писателят ще се срещне с почитатели в Пловдив, Видин, Лом, Бургас, Варна, Сливен и Пазарджик. Авторът ще се включи и в Пролетния базар на книгата в София на 29 май.

*** *** *** 

ТЕАТЪР

От 19:00 часа на Камерната сцена на Народният театър „Иван Вазов“ ще бъде представена постановката „Жана“ от Ярослава Пулинович, в превод на Явор Гърдев.  

Спектакълът е с участието на Биляна Петринска, Благовест Благоев, Владимир Пенев, Гергана Кофарджиева, Елена Телбис, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Мартин Димитров, Радина Кърджилова, Рут Спасова, Светлана Янчева, София Бобчева.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.ВИЖТЕ ОЩЕ
Светослав Костов

СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов

С единодушно гласуване Съветът за електронни медии прекрати предсрочно мандата и договора на генералния директор на БНР Светослав Костов.Регулаторният орган реши, че временно постът ще поеме директорът на дир. Архив” Антон Митов. Сред аргументите на СЕМ за предсрочното прекратяване на мандата на Костов са нарушеното доверие, липсата на убедителни..

публикувано на 17.10.19 в 14:43

Част от жк. "Дървеница" остава без вода

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от жк. „Дървеница“ , съобщиха от пресцентъра на дружеството. Причината за спирането на водата е превключване на уличен водопровод на ул. „Преславска планина“ в жк. „Дървеница“. Вода няма да има от 09.00 до 21.00 часа в района на ул. „Равногор", ул. „Преславска планина“, ул. „Илия Димушев“ и..

публикувано на 17.10.19 в 09:23

Здраве и стил на живот - избрано то печата

Първи сме в ЕС по материални лишения, пише ТРУД . Всеки пети българин живее в тежки материални лишения. Или близо 21 на сто от хората у нас не могат да си позволят да си плащат сметките, да поддържат дома си адекватно топъл или да вземат седмична почивка далеч от дома. По този показател страната ни е на първо място в ЕС. След нас са Румъния с 16,7% дял..

публикувано на 17.10.19 в 08:18

Очаква ни поредният забравен от лятото слънчев ден

През днешния ден ще бъде предимно слънчево, преди обяд в Източна България ще има с ниска облачност и намалена видимост. Ще се задържи почти тихо. Преобладаващите максимални температури ще са между 21° и 26°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Над Черноморието до обяд ще е с ниска облачност и на места видимостта ще..

публикувано на 17.10.19 в 08:10

Пред Националния стадион „В. Левски“ ще раздават компост срещу платена такса смет

В събота, 19 октомври се организира за поредна година кампания за безплатно раздаване на компост, съобщиха от Столичната община. Ще бъде отворен пункт на паркинга пред Националния стадион „Васил Левски“ с работно време от 10:00 до 13:00 ч. Всеки, който представи квитанция за платена такса за битови отпадъци за 2018 г. и 2019 г.,   може да..

публикувано на 16.10.19 в 17:29

Започва седмицата на "Достъп до добрата храна"

От днес до 24 октомври ще се състои седмицата на "Достъп до добрата храна 2019". Инициативите тази година се провеждат под патронажа на Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите и с подкрепата на УНИЦЕФ България.  "Особено важно е да се развиват местните пазари за осигуряване на къси вериги за доставка на свежи български..

публикувано на 16.10.19 в 09:37

Мирослав Стефанов: Бдете над рутера си

Кибератаката срещу Националната агенция за приходите постави с изключителна острота въпроса за защитата на информационните системи в България. След нея, само за 3 седмици са регистрирани близо милион опити за хакерски атаки от цял свят, обясни пред БГНЕС председателят на Асоциацията по куберсигурност Мирослав Стефанов : Какво знаем до момента –..

публикувано на 16.10.19 в 09:20