Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пуснаха интерактивна онлайн карта на Осогово

На интернет страницата на Българската фондация „Биоразнообразие“ вече е достъпна интерактивна онлайн карта „Пешеходни и велосипедни маршрути в района на Осогово“. Тя е разработена по проекта „Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово“, като основната цел е да осигури опазването на изключителното биологично разнообразие в планината и да подпомогне прилагането на добри практики за  развитие на района в сътрудничество с местните общности.

Пограничната планина Осогово, която е подходяща за разнообразни форми на туризъм се намира само на час и половина от София, а Кюстендил, който предлага отлични условия за престой, а и за туризъм, е дори още по-близо.

Маршрутите, включени в интерактивната карта, обхващат повечето интересни места в района - природни, културни и други забележителности. Всеки от тях съдържа описание, GPS следа, височинен профил и снимки.

Повече за близката и вълнуваща дестинация - Осогово чуйте от Таня Шнел, ръководител на проекта.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Скоро проблемът с липса на места в яслите и детските градини ще бъде разрешен по най-неприятния начин – с малкото деца, твърди експертът

Демографските процеси са по-бавни в София, но скоро ще се отразят на бизнеса и на имотите

На финала на празничната за София седмица ще говорим за бъдещето на града. Какви са тенденциите, как ще изглежда след години и какви хора ще го обитават… Трудно е да се предскаже с точност бъдещето, защото технологиите се променят по-бързо от способността ни да ги разберем – коментира Георги Павлов – математик по образование, експерт по..

публикувано на 20.09.19 в 13:46
Пламен Карталов

Пламен Карталов: Не ми липсва смелост - искам да правя нещо, което другите не смеят

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов стана на 71 години. Преди година, точно на рождения си ден, той излезе и танцува на сцената заедно със състава на Mamma Mia и показа, че за енергията възраст няма. Особено когато правиш това, което обичаш и реализираш проектите си, колкото и да ти казват, че това, което си си наумил е невъзможно,..

публикувано на 20.09.19 в 12:17
Илияна Стоилова и Йоан Колев в късометражния филм

Сърфисти не могат без море и вятър, но настояват за по-малко пластмаса

Водата е уникална среда, която свързва всички и всичко на нашата планета. Ако виждаш, че нещо, което обичаш, се руши, можеш ли да стоиш безучастен? Този въпрос задават сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев в късометражния филм "Море на вятъра" , с който по нетрадиционен начин насочват вниманието ни към проблема със замърсяването на морето с..

публикувано на 20.09.19 в 11:47

Седмица на скандинавското кино - какво да очакваме

Третото издание на софийската Седмица на скандинавското кино ще се проведе от 22 до 30 септември в Дом на киното . Мини панорамата включва 13 заглавия от Дания, Швеция, Норвегия, Литва и Финландия, които демонстрират особено чаровния характер на северното европейско кино. “Началото ще бъде в Дома на киното с “Приказка за Астрид”. Един великолепен..

публикувано на 20.09.19 в 10:20

Поети от седем европейски страни ще творят стихове за Женския пазар

Поети от седем европейски страни и България ще творят стихове за Женския пазар като част от тридневен международен уъркшоп „Софийските метафори”. От 25 до 27 септември, на територията на най-старото тържище у нас, ще се провеждат различни поетични събития. Официалното откриване на поетичния пленер ще бъде на 26 септември, четвъртък, от 11.00 часа. В..

публикувано на 20.09.19 в 09:13

Накъде в София

ТЕАТЪР От 19.30 ч. в Нов театър НДК започва моноспектакълът на Тезджан Ферад - Джани “Прегръдката на ангела” . Автор на спектакъла е Светлана Лажова. Режисьор е Магдалена Ралчева. От 19.00 ч. в Младежки театър “Николай Бинев” започва постановката на Ваня Щерева и Стайко Мурджев “По-полека” . Режисьор е Владимир Люцканов. Участват Филип..

публикувано на 20.09.19 в 08:27

Дърво с гниещи плодове противопостави съседи в "Овча купел"

Как може да бъде отсечено едно дърво в София? Повод за темата ни във "Вашия глас" е сигналът на Елена Бончева от кв. "Овча купел" по повод искането на нейни съседи от бл. 504 за отсичане на дърво, чийто паднали плодове миришат лошо. Силвана Митева , еколог в район "Овча купел", обясни пред Радио София, че подобен вид действие попада в обсега на..

публикувано на 19.09.19 в 18:42