Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

#RaiseYourPencil започва днес и продължава до септември

ЕК обяви рекорден бюджет за подпомагане на образованието при кризисни ситуации по света

Снимка: Лили Големинова
Днес в Брюксел стартира кампанията #RaiseYourPencil. С молива като универсален символ на образованието, Европейската комисия (и по конкретно ГД "Европейска гражданска защита и европейска хуманитарна помощ") иска да привлече вниманието (най-вече) на младите европейци към каузата за равен достъп до образование за всички деца по света. Реалността е плашеща - в момента близо 75 милиона деца по света нямат възможност (или за силно затруднени) да се докоснат до това фундаментално за всеки от нас право - на образование, на знание, на бъдеще - това са с 10 милиона повече от всички деца в ЕС.
Причините - най-вече военните конфликти, както и природните бедствия. Именно образованието при кризи е един от ключовите елементи за ЕК и през 2019. По думите на Христос Стилианидис - еврокомисарят, който отговаря за хуманитарната помощ средствата, които се отделят за подпомагане на достъпа до образование при кризисни ситуации, са нараснали от 1% от бюджета за хуманитарна помощ на ЕС през 2015 до 10% през 2019. Тук е моментът да припомним, че бюджетът за хуманитарна помощ тази година е най-високия в историята - 1, 6 милиарда евро. "Искаме да дадем шанса на децата да бъдат отново деца. Образованието е щит и гаранция за бъдеще за всяко дете, а още повече за децата в държави в криза" - с тези думи комисар Стлианидис откри събитието.

Под мотото #School4All в една от залите на BOZAR са се събрали над 400 младежи, ученици и хора, свързани с каузата. Ще бъдат представени проекти, финансирани от ЕС в различни държави по света (за последните три години над 6,5 милиона деца и учители в 55 държави са били подпомогнати финансово с европейски средства). Основен лектор ще бъде Денис Муквеге, докторът, който получи Нобеловата награда за мир през 2018 (преди това и наградата Сахаров на ЕП). Денис Муквеге е гинеколог, лекувал жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго (говорим за десетки хиляди момичета и жени). Неговата кауза е криминализирането на изнасилванията във време на военни конфликти.

Лица на кампанията, насочена към младите, са две известни белгийски певици - Аксел Ред и Тип Бароу с призива What You(th) Can Do.

Събитието може да бъде проследено онлайн на EC AV PORTAL.

Очаквайте подробности за самата кампания и как всеки от нас може да се включи скоро на сайта и Фейсбук страницата на Радио София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03
Първоначално дори актьори от Народния театър са отказвали да се резилят, снимайки се във филми

"Кино екстремисти" - филмов поклон към пионерите на българското кино

"Кино екстремисти" е документален филм за българските кино пионери, за онези, които проправят „трънливия път“ на българския филм. Всеки от тях има изключително интересна съдба. В този разказ авторите застъпват донякъде биографиите им, но най-вече разкриват тяхната неуморна работа и несломимо желание да правят кино, трудностите, вълнението.....

публикувано на 18.04.24 в 14:55

До 30 април изпращайте детски литературни творби за конкурса на БНР

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио (БНР) до края на април продължава да приема творби, написани от деца, за 41-вото издание на  авторитетния конкурс "Искри" . "Около 3 месеца вече събираме приказки, гатанки, стихотворения, дори есета , написани от деца – отбеляза пред БНР-Радио София Ани Маринова от програмата..

публикувано на 18.04.24 в 14:31

Познатият и непознат Иван Хаджийски в новата книга на Лазар Лазаров "Едно знаме повече"

Излезе ново документално издание, посветено на известния български публицист и социален психолог Иван Хаджийски. "Едно знаме повече" на Лазар Лазаров е документален портрет за живота на бащата на нашата социология. Румен Леонидов е автор на предговора към книгата. Пред Радио София той сподели, че се е получило неочаквано четиво. „Когато..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

60 дни Sofia Summer Fest с много театър, кино и книги

Тази година "Sofia Summer Fest" ще се проведе от 18 юли до 18 септември с акцент върху театралната сцена и филмите. Алекси Калев и Ради Георгиев, организатори на фестивала бяха наши гости, за да разкажат повече подробности около това очаквано събитие. "Водени от точно този импулс, свързан с работата ни, която носи добра асоциация с..

публикувано на 18.04.24 в 12:31
Снимки: Архив на Румяна Цветкова

Керамичните лица на Румяна Цветкова са повече от 60

Керамичните произведения на Румяна Цветкова, обединени под названието "Всички мои лица", предизвиква интерес и седмици след края на самостоятелна ѝ изложба. В нея са представени 61 лица и състояния, които често пъти изненадват с трактовката. Пред БНР-Радио София художничката призна, че се вдъхновението ѝ винаги идва от хората – техните..

публикувано на 18.04.24 в 11:59