Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много хора по света се възстановяват от автоимунни заболявания

Няма как да се опълчим на тиреоидита на Хашимото, без да променим навиците си

Важно е да се установи първопричината, само заместващият хормон не стига

Снимка: pixabay.com
Тази седмица в "Радиоприемница" акцентът ни е върху кампаниите за здраве, а днес на ход са автоимунните заболявания, предвид наближаващия Световен ден за борба с болестите на щитовидната жлеза - 25 май. Жертвите на тези заболявания наброяват 750 милиона в целия свят. Почти всеки втори, обаче, не подозира, че има проблем с хормоните. Почти всяка трета жена страда от тиреоидит на Хашимото, а ракът на щитовидната жлеза покосява все по-млади хора.

Даниела Иванова и Веселина Пенкова са част от фейсбук група за борба с тези заболявания и за взаимопомощ. Училищният психолог Даниела Петрова, диагностицирана с тиреоидит на Хашимото, също се включи в разговора ни по тази наболяла тема.

Даниела Иванова обясни, че в най-общ смисъл автоимунните заболявания са предизвикани от реакцията на организма спрямо някакъв дразнител. В отговор на това дразнение нашият организъм се обръща сам срещу себе си и започва да атакува различни тъкани, органи и системи.

Не всичко все още е съвсем ясно, обясни тя, защото за автоимунните заболявания усилено се заговори през последните 10 години.

Даниела разказа, че факторите на средата са един от ключовите компоненти, за да бъде отключено едно автоимунно заболяване. Под фактори на средата разбираме най-общото понятие – околната среда, въздух, храна, вода. Нашите емоции също дават отражение, както и наследственият фактор, който, обаче, не е определящ. Не е задължително родителите с автоимунно заболяване да предадат тези гени на децата си, а дори и да бъдат предадени, няма научни доказателства, че те непременно ще бъдат отключени в някакъв момент, поясни Даниела.

Друг компонент за отключване на автоимунно заболяване е някакъв дразнител, внезапно събитие, което се  е случило, на което организмът реагира – може да бъде физически стрес, емоционален стрес, прекарана остра инфекция от бактериален или вирусен характер. 

Едно от най-разпространените заболявания на щитовидната жлеза е автоимунният тиреоидит на Хашимото. В миналото се е смятало, че състоянията на дисфункция на щитовидната жлеза са характерни за възрастни жени – над 60-65 годишна възраст, но това отдавна не е така и страдат и двата пола, с превес при жените.

Няма и възрастови граници, малки деца също могат да отключват тиреоидит на Хашимото. Тук следва да се обърне внимание на родителите - особено на деца в ранна възраст, които боледуват по често. В ранна детска възраст децата отключват различни респираторни заболявания, които са свързани с бактериални или вирусни инфекции. Ако те не бъдат излекувани докрай, това може да бъде бъдещ фактор за отключване на автоимунно състояние.

Не на последно място, здравето на устната кухина, зъбите и венците, са много важен елемент от превенцията на автоимунни заболявания.

Всеки ден по целия свят хора се възстановяват от своето автоимунно заболяване, включително и от Хашимото, отбеляза Даниела и обясни, че Хашимото е много повече от хипотиреоидизъм. Над 300 са описани в науката симптоми, с които човек може да живее години наред и да не обръща внимание.

Често пациентите имат киселини, липса на ценни хранителни вещества, оттам много често се отключват състояния на анемия, желязодефицитна или на витамин В12, чревна пропускливост, чувствителност към храни, често падне на кръвната захар. Тялото всъщност се оказва с една хронична пренатоварена имунна система, която реагира с чревен дисбаланс, нарушено храносмилане и, за съжаление, само с хормонозаместителната терапия, която се предписва тогава, когато е необходимо, не е възможно да бъде овладяно това състояние. Ние заместваме липсващия хормон, но не стигаме до първопричината за това състояние, а при всеки то се отключва и протича различно.

Как обаче да се справим с първоначалния шок от диагнозата?

Веселина Пенкова обясни, че нейните симптоми са били доста объркващи и почти не е имало място, което да не е било засегнато. Имала е проблеми с концентрацията и паметта, акне и суха кожа, болки в мускулите и ставите, нарушения в съня и менструалния цикъл, депресия, тревожност, липса на енергия и сили. Единствените препоръки, които е чувала от лекарите -  че всичко е в главата ѝ и трябва да отслабне.  

Подходът за лечението, до което стига благодарение на редица трудове на специалисти, работещи в тази област, е цялостен и налага промяна в начина ѝ на живот.

Ние не можем да сменим гените си, но можем да променим нашите навици като възможни отключващи фактори за дадено заболяване, обясни Веселина и посочи, че първият етап от този подход е да се овладее автоимунната атака върху щитоводната жлеза.

Училищният психолог Даниела Петрова, която също се включи в предаването ни, е диагностицирана с тиреоидит на Хашимото през 2008 година след поредица от неуспешни опити за забременяване.

След консултация с ендокринолог се стига до нормализиране на хормона TSH и забременяване. По-късно обаче се установява, че тя е отключила и инсулинова резистентност, през 2016 година лекарите й поставят още една диагноза - желязодефицитна анемия. Тогава тя решава, че трябва да разбере повече за това на какво се дължат тези здравословни проблеми:

Оказа се, че има много информация по тези въпрос. Всъщност пътят не е лек, но не е невъзможен. И не е невъзможно един човек с Хашимото да живее нормален живот, да изглежда добре и да носи дрехите, които иска.  

Най-трудното за Даниела идва обаче, когато тя се усъмнява по редица външни признаци, които вече познава, че нейната дъщеря също има тиреоидит на Хашимото. Извършените ѝ кръвни изследвания доказват, че съмненията ѝ не са безпочвени: 

Вече бях започнала да се подобрявам. Знаех правилния път. Седнах и много дълго време плаках, сама. След това се взех в ръце и си казах: Аз нищо не мога да променя, след като това вече се е случило. Единственото, което мога да променя, е да възпитам детето си да живее по различен начин. Много сложно е да се обясни на едно дете да преосмисля поведението си. Аз съм психолог, но въпреки това ми беше изключително трудно. Но това, което постигнахме е, че при последните изследвания на дъщеря ми абсолютно всички хормони и антитела бяха не просто в норма, бяха в оптималните си стойности. Тя отново се върна към любими за нея дейности - бродира, плете, пее в Двореца на децата. 

Даниела Петрова призова всички родители да не се успокояват при наличието на симптоми като косопад, чупене на нокти и внезапна промяна на настроението, а да имат едно наум, че тези промени може да са своеобразна "червена лампичка".

Какви стъпки можем да предприемем, за да овладеем заболяването, да помогнем на имунната система да работи пълноценно и да започнем оздравителен процес - чуйте в звуковия файл.  


Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Проф. Румен Пандев: Стресът е сред основните фактори за повишаването на случаите на Хашимото

Заболяванията на щитовидната жлеза често протичат безсимптомно, а в последните години засягат все повече и все по-млади хора. Опит в лечението им обмениха над 300 ендокринолози по време на Първата научна конференция за Централна и Източна Европа по..

публикувано на 12.05.19 в 12:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване –..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение..

публикувано на 28.03.24 в 14:06