Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Радин Цонев:

Тежест в дясно, безсъние или сънливост може да подсказват чернодробен проблем

| обновено на 15.05.19 в 15:19

Едно проучване, проведено неотдавна, показа, че всеки трети българин не знае къде се намира черният му дроб. Дали това е толкова важно обаче? В предаването "Радиоприемница" по Радио София д-р Радин Цонев, началник на Отделението по гастроентерология в болница "Токуда" каза, че всъщност много хора знаят къде е черният им дроб, но не знаят по колко да пият и колко са безопасните дози алкохол. Съществуват норми, приети от Световната здравна организация, които, приведени към практиката означават, 20 гр ракия, чаша бяло или червено вино или 330 мл бира, подчерта д-р Цонев. Качеството на алкохола също е известен фактор, но на първо място вредното въздействие се дължи на прекаленото количество.

Алкохолът, обаче, не е единственият враг на черния дроб. До него се нарежда и хепатитът, но и още един сериозен противник - метаболитните заболявания. Дори при въздържателите това са неалкохолната стеатозна болест, диабетът и наднорменото тегло. Хроничното изтощаване на този важен орган вследствие на алкохола отваря пътя за възпалителните промени и настъпването на фиброзната тъкан, а оттук-нататък крачката до цироза е съвсем малка. 

Достигането до стадия на чернодробната недостатъчност обикновено не оставя много място за лечение. Единствената възможност, която имат такива пациенти, е да се подложат на чернодробна трансплантация. За съжаление обаче няма много донорски ситуации, като през 2018 година се извършени не повече от 10 операции, и на практика тези пациенти нямат почти никакъв шанс, посочи гастроентерологът.        

д-р Радин ЦоневНякои от симптомите, които може да са индикатор за проблем с черния дроб, са тежест в дясно, потъмняване на урината, безсъние или повишена сънливост, а по-рядко и сърцебиене. В такъв случай специалистът препоръчва да бъде направено изследване на чернодробни ензими, което не е скъпо. В момента се водят преговори, и тези изследвания до година-две може да бъдат добавени в наръчника на личния лекар като скрийнингов метод за всички чернодробни уврежания. По специализирано изследване е неинвазивното измерване на плътността на черния дроб, което замества чернодробната биопсия.

Д-р Радин Цонев обясни също, че много често съвременната медицина разчита на нетрадиционни средства, тъй като много медикаменти се регистрират като хранителни добавки. На различни места пък се използват продукти от естествен произход като смлян животински жлъчен мехур. При установено омазняване на черния дроб, например, не е удачно използване на хепатопротектори, а е редно да бъдат прилагани медикаменти, чрез които да бъде отстранена причината за омазняването - холестерола, триглицеридите, високата кръвна захар, пикочната киселина и инсулиновата резистентност.

Несъмнено един от най-важните елементи за здрав черен дроб е подходящата храна. Тук специалистът препоръчва Средиземноморската диета - морски дарове, морски продукти, както и плодове и зеленчуци с ограничаване на въглехидратите до минимум - хляба и сладките храни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Проф. д-р Красимир Антонов

Проф. Красимир Антонов: Гладуването е най-големият бич за омазнения черен дроб

Тази седмица в "Радиоприемница" се фокусираме върху кампаниите за здраве, а днешната ни тема беше посветена на „лабораторията на нашия организъм“, както често е наричан черният дроб. Според статистика на агенция „Блу Пойнт“ се оказва, че много..

публикувано на 15.05.19 в 16:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите,..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда..

публикувано на 19.04.24 в 14:34