Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Движението е най-добрата грижа за вените ни

Кампания за превенция на хроничната венозна болест ще завърши с боса разходка в Борисовата градина

„Вземи краката си в ръце“– това не е команда от аеробиката или фитнес тренировка, а находчивото мото, под което започва информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест. Организатор на инициативата е Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Хроничната венозна болест е сериозно прогресиращо заболяване, което засяга над половината от населението, като честотата при жените е два пъти повече, отколкото при мъжете.

Проф. Веселин Петров, актрисата Деси Бакърджиева и проф. Марио Станкев до банера на кампаниятаПредседателят на дружеството по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология проф. Веселин Петров обяснява, че някои от често срещаните прояви на болестта са болка, тежест, усещане за оток, паякообразни, варикозни или разширени вени, кожни промени и язви. Може би това е най-честото заболяване сред цялата популация.

По последни данни годишно се лекуват консервативно 30-40 хиляди българи, а 10 000 се подлагат на хирургична интервенция. Предразположеност може да има от наследственост, бременност или от обездвижен начин на живот.

Болестта води до инвалидизация, а влошаването качеството на живот напомня трудностите на пациенти с диабет и ХОББ. Може да наруши стените и налягането във вените на краката, да предизвика болки и рани.
Лечението е свързано с ползването на специални еластични чорапи, съответни медикаменти или хирургични операции.

Проф. Марио Станкев – директор на Националната кардиологична болница, посочи, че за да не стигаме до крайните фази на заболяването, трябва да променим начина си на живот (на наследствеността не можем да повлияем) – да не стоим дълго време в една поза – прави или седнали, движейки се - да подпомагаме мускулната помпа за циркулацията на кръвта.

Досега периодичните кампании от подобен род са били в по-тесен кръг – с лекари и пациенти. Тази година кампанията под наслов Вземи краката си в ръце“ предвижда безплатни профилактични прегледи към средата на юни (10-14) в 8 най-големи града, но цели и информираност на по-широк кръг от хора.

А финалът е в Борисовата градина с боса разходка, водена от лицето на кампанията – актрисата Деси Бакърджиева.

Чуйте повече по темата.