Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се зависимите от алкохола и хазарта

Снимка: БГНЕС

Наред с психоактивните вещества, развитие на все по-голяма зависимост се наблюдава в последните години и към алкохола и хазарта. Това казват специалистите от сдружението "Фракарита-България", които поддържат Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта - 0888 99 18 66. Това е и първата по рода си служба у нас, създадена с цел да предоставя достоверна информация за видовете психоактивни вещества, ефектите и рисковете от употребата на наркотици и алкохол, проблемната игра на хазарт, зависимостите и методите за тяхното лечение, местата за помощ в страната, както и насоки за родители, близки и учители.

Светлана Николова - един от консултантите на линията, обясни пред Радио София за кои от проблемите се обръщат най-често хората към нея и нейните колеги:

През последните две-три години водещите причини, поради които ни се обаждат хората, остават алкохолът и хазартът. След това идват всички останали наркотици - законни или незаконни. Най-големият проблем при хазарта и алкохолната зависимост е, че няма национална програма или стратегия, която да засяга тези проблеми. Следователно държавата няма политика, която да прилата, да разкрива специални места, където да се оказва помощ на хора с такива проблеми и да се отпуска съответното финансиране.


Повече за националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта, ще научите в нашата "Радиопримница" - от 13:00 до 14:00 часа по Радио София. Предаването ни днес е посветено на зависимостта към наркотиците и на програмите за рехабилитация на хора, зависими от този проблем.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15