Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Специалисти и пациентски организации в кампания

"СТОП на астмата" можем да кажем с повече информираност

Близо 340 млн. души по света са болни от астма, всеки ден от заболяването умират около 1000 души.
В България почти половината от страдащите от астма не са диагностицирани, стана ясно по време на откриването на Национална пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики". Събитието под надслов "СТОП на астмата" се проведе по инициатива на Клиниката по алергология на Александровска болница, Асоциацията на българите, боледуващи от астма, Дружествата по белодробни болести и по алергология, а поводът бе Световният ден на астмата - 7 май.

С кампанията специалисти и пациентски организации обединяват усилия с цел подобряване на информираността за астмата.
Сред основните фактори за развитието ѝ са респираторните вируси, замърсеният  въздух, тютюнопушенето и някои медикаменти. По-често от астма страдат родени чрез секцио деца и тези, които са приемали антибиотици в първата година от живота си, каза доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология в Александровска болница.

Въпреки явните симптоми, често диагностиката се бави с години, защото задухът и кашлицата се диагностицират като бронхит и се лекуват с антибиотик, посочи специалистът.

Често първата изява на бронхиалната астма е по време на вирусна инфекция. Самата болест плаши. Много пациенти отричат, че имат астма и твърдят, че боледуват от бронхит.

В България с астма са диагностицирани едва половината от страдащите от заболяването. 45 процента от болните пък нямат добър контрол над болестта. Използването на инхалаторен медикамент може да маскира астмата, като всъщност възпалението не се контролира, а това може да постави пациентите в риск от животозастрашаващи пристъпи, посочи доц. Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести. За да се избегнат страничните ефекти от кортикостероидите, при тежките случаи се назначава съвременна биологична терапия.

Основната цел на пациентската кампания е подобряване на информираността за възможностите за контрол над заболяването. Тя ще обхване столицата и големите градове в страната и ще продължи до Световния ден на спирометрията - 25 септември. Зад инициативата застана многократният световен шампион по плуване Петър Стойчев.

В рамките на кампанията в двора на Александровска болница бяха засадени дръвчета в подкрепа на опазването на чистотата на въздуха, като важен фактори за превенцията на астмата и алергиите. А от 20-ти до 23-ти май в Клиниката по алергология от 13 до 15 ч. специалисти ще правят безплатно спирометрия на желаещите пациенти.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54