Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Специалисти и пациентски организации в кампания

"СТОП на астмата" можем да кажем с повече информираност

Близо 340 млн. души по света са болни от астма, всеки ден от заболяването умират около 1000 души.
В България почти половината от страдащите от астма не са диагностицирани, стана ясно по време на откриването на Национална пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики". Събитието под надслов "СТОП на астмата" се проведе по инициатива на Клиниката по алергология на Александровска болница, Асоциацията на българите, боледуващи от астма, Дружествата по белодробни болести и по алергология, а поводът бе Световният ден на астмата - 7 май.

С кампанията специалисти и пациентски организации обединяват усилия с цел подобряване на информираността за астмата.
Сред основните фактори за развитието ѝ са респираторните вируси, замърсеният  въздух, тютюнопушенето и някои медикаменти. По-често от астма страдат родени чрез секцио деца и тези, които са приемали антибиотици в първата година от живота си, каза доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология в Александровска болница.

Въпреки явните симптоми, често диагностиката се бави с години, защото задухът и кашлицата се диагностицират като бронхит и се лекуват с антибиотик, посочи специалистът.

Често първата изява на бронхиалната астма е по време на вирусна инфекция. Самата болест плаши. Много пациенти отричат, че имат астма и твърдят, че боледуват от бронхит.

В България с астма са диагностицирани едва половината от страдащите от заболяването. 45 процента от болните пък нямат добър контрол над болестта. Използването на инхалаторен медикамент може да маскира астмата, като всъщност възпалението не се контролира, а това може да постави пациентите в риск от животозастрашаващи пристъпи, посочи доц. Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести. За да се избегнат страничните ефекти от кортикостероидите, при тежките случаи се назначава съвременна биологична терапия.

Основната цел на пациентската кампания е подобряване на информираността за възможностите за контрол над заболяването. Тя ще обхване столицата и големите градове в страната и ще продължи до Световния ден на спирометрията - 25 септември. Зад инициативата застана многократният световен шампион по плуване Петър Стойчев.

В рамките на кампанията в двора на Александровска болница бяха засадени дръвчета в подкрепа на опазването на чистотата на въздуха, като важен фактори за превенцията на астмата и алергиите. А от 20-ти до 23-ти май в Клиниката по алергология от 13 до 15 ч. специалисти ще правят безплатно спирометрия на желаещите пациенти.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как и кога ще бъде регулирано движението на електрическите тротинетки

В понеделник младеж с електрическа тротинетка беше блъснат на булевард "Васил Левски" в София. За инцидента стана ясно от видеоклип, разпространен в социалните мрежи. На видеото се вижда как младеж се движи по бус лентата, като внезапно прави ляв завой и навлиза в средната лента за движение на автомобили. Задаващата се кола не успява да спре навреме и..

публикувано на 23.10.19 в 18:25

Промени в движението в София заради автопоход в защита на семейството и марш против Гешев

Столичната полиция ще спира движението по централни столични улици тази вечер заради насрочения автопоход в защита на семейството и последващия "Марш за право и свобода".  Маршът е под наслов "Светлината пробива мрака" и е срещу кандидатурата на единствения номиниран за поста главен прокурор Иван Гешев. Автопоходът започна в 17.00 ч. и преминава под..

публикувано на 23.10.19 в 18:15

Българска танцова формация събра овациите в Мароко

Танцовата формация „Софистик - Живо“ години е донесла над 33 медала за България през последните години. Преди няколко дни те се прибраха със специален приз от Международния фолклорен фестивал в Мароко. Децата, които са част от формацията, са обиколили едни от най-екзотичните места на света, за да покажат нашето народно изкуство и най-вече да изразят..

публикувано на 23.10.19 в 17:20
салами колбаси месо

Всички количества риба и колбаси, заразени с листерия, вече са изтеглени от българския пазар

Всички количества риба и колбаси, заразени с листерия, вече са изтеглени от българския пазар, съобщиха за Радио София от Агенцията по храните. Опасната бактерия беше открита преди по-малко от седмица при рутинни проверки в търговската мрежа. Инспекторите на Агенциятата по храните установиха наличието й в над 250 килограма пушена скумрия, внесена от..

публикувано на 23.10.19 в 16:49

Никола Рахнев: Ние не засаждаме дървета, а бъдеще

Никола Рахнев, създател на гората.бг - най-голямата инициатива в България за засаждане на дървета и гори в страната, е един от номинираните за наградата “Будител на годината”. Веднага побърза да отбележи, че номинацията, която е получил е за всички хора, които са част от неговата инициатива, а това са над 50 хил. души, които са участвали в различни..

публикувано на 23.10.19 в 15:59

Предстои финално обучение преди "Предприемаческа борса 2019"

43 души, които искат да стартират собствен бизнес или да реализират идея в подкрепа на обществото, ще се включат в Предприемаческата борса на фондация „Каузи“. На нея те ще се срещнат с потенциални инвеститори, които могат да им помогнат да осъществят намеренията си. Част от начинаещите предприемачи са от София, но има и доста представители на..

публикувано на 23.10.19 в 15:01
Ива Дойчинова в студиото на предаването.

Ива Дойчинова: Будителите във всяко едно време вървят срещу течението

Тази седмица предаването “Радиоприемница” е посветено на будителите. “Будителството в днешни дни е много чувствителна тема. Ако навремето онези будители, които честваме на 1 ноември, са се борили за свобода и знание, всяка година, откакто се занимавам с тази кампания, има някакъв различен акцент. Будителите във всяко едно време вървят срещу течението,..

публикувано на 23.10.19 в 14:56