Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

14 архитектурни екипа с оферти за новия облик на пл. "Св. Неделя"

Четиринадесет екипа - 8 международни и 6 български, кандидатстват в архитектурния конкурс за пространството около пл. „Св. Неделя“, обяви днес гл. архитект на Столичната община Здравко Здравков по време на отчет за дейността си за последните 3 г., откакто е на този пост. 

Състезанието ще се проведе между седем колектива. Те ще бъдат избрани за истинската работа и истинското проектиране, което ще стартира тази година, обясни главният архитект. 
Предвижда се на 20 юни журито да избере 7-те кандидати.

Здравков съобщи още, че нова наредба за градската среда ще задава стандартите за облика на столицата. Ще бъдат прилагани архитектурно-градоустройствени, художествени и технически изисквания към компонентите на градската среда и техните елементи, така че да се запази характерният облик на София. 
От днес работният проект на наредбата е качен за обществено обсъждане на страницата на Направление „Архитектура и градоустройство“. 

Наредбата за градската среда трябва да е готова до края на годината и приета от Столичния общински съвет. В нея се залагат допълнителни изисквания към обема и съдържанието на подробните устройствени планове и на инвестиционните проекти за нови строежи, реконструкция, пристрояване и надстрояване и основни и текущи ремонти на сгради и съоръжения, улици, площади и озеленени площи, както и на елементите на градския дизайн, с цел опазването и съхраняването на характерния облик, силуетното, архитектурно-художественото и обемно-пространственото оформление на територията на Столичната община.
 
Първоначално стандартите ще се приложат за централните градски зони. Собствениците на имотите ще имат срок, в който да приведат сградите си в съответствие с изискванията, допълни главният архитект на София.

Стандарт ще има и за надписите на информационни и туристически табели, разработен е и специален шрифт за столицата. С него трябва да се надписват всички информационни, туристически и градски елементи, както и улици.
Мнения и предложения към наредбата за градската среда ще могат да се подават до 17 юни както на електорнната поща на НАГ, така и на място в деловодството, като в рамките на обсъждането ще бъдат проведени и срещи с професионалните организации на архитектите, урбанистите и инженерите в София. 

Като успех откакто е на поста, главният архитект на София Здравко Здравков открои промяната в Закона за застрояването на Столичната община, който регламентира височината на строежите в зависимост от зоната на застрояване. Както и дигитализирането на някои услуги, включително и единната база между 24-те столични райони и НАГ, като се обмисля системата да се обвърже и с тази на ДНСК.
 
Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39