Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

14 архитектурни екипа с оферти за новия облик на пл. "Св. Неделя"

Четиринадесет екипа - 8 международни и 6 български, кандидатстват в архитектурния конкурс за пространството около пл. „Св. Неделя“, обяви днес гл. архитект на Столичната община Здравко Здравков по време на отчет за дейността си за последните 3 г., откакто е на този пост. 

Състезанието ще се проведе между седем колектива. Те ще бъдат избрани за истинската работа и истинското проектиране, което ще стартира тази година, обясни главният архитект. 
Предвижда се на 20 юни журито да избере 7-те кандидати.

Здравков съобщи още, че нова наредба за градската среда ще задава стандартите за облика на столицата. Ще бъдат прилагани архитектурно-градоустройствени, художествени и технически изисквания към компонентите на градската среда и техните елементи, така че да се запази характерният облик на София. 
От днес работният проект на наредбата е качен за обществено обсъждане на страницата на Направление „Архитектура и градоустройство“. 

Наредбата за градската среда трябва да е готова до края на годината и приета от Столичния общински съвет. В нея се залагат допълнителни изисквания към обема и съдържанието на подробните устройствени планове и на инвестиционните проекти за нови строежи, реконструкция, пристрояване и надстрояване и основни и текущи ремонти на сгради и съоръжения, улици, площади и озеленени площи, както и на елементите на градския дизайн, с цел опазването и съхраняването на характерния облик, силуетното, архитектурно-художественото и обемно-пространственото оформление на територията на Столичната община.
 
Първоначално стандартите ще се приложат за централните градски зони. Собствениците на имотите ще имат срок, в който да приведат сградите си в съответствие с изискванията, допълни главният архитект на София.

Стандарт ще има и за надписите на информационни и туристически табели, разработен е и специален шрифт за столицата. С него трябва да се надписват всички информационни, туристически и градски елементи, както и улици.
Мнения и предложения към наредбата за градската среда ще могат да се подават до 17 юни както на електорнната поща на НАГ, така и на място в деловодството, като в рамките на обсъждането ще бъдат проведени и срещи с професионалните организации на архитектите, урбанистите и инженерите в София. 

Като успех откакто е на поста, главният архитект на София Здравко Здравков открои промяната в Закона за застрояването на Столичната община, който регламентира височината на строежите в зависимост от зоната на застрояване. Както и дигитализирането на някои услуги, включително и единната база между 24-те столични райони и НАГ, като се обмисля системата да се обвърже и с тази на ДНСК.
 
Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дневникът на една софиянка: История за една прасе-касичка

След като цяла седмица в Радиоприемницата говорихме за зависимостите и се убедихме всички дружно колко сме зависими от всичко, реших днес да ви споделя, драги мои, една история за касичка прасе. Понеже ще трябва по трудния начин да се научим как да губим неща. Та, започвам. Касичката прасе се казваше Спестомира и била най-спестовна и..

публикувано на 18.10.19 в 19:17

Вижте Витошки забележителности като водач на електрически велосипед

И през този уикенд ни очаква топло и слънчево време. Затова да прекарате уикенда на открито е не само препоръчително, а дори задължително. А сигурно вече знаете, че до най-близката възможност да се потопите сред природата - планината Витоша, може да направите и с електрически велосипед. От средата на юли е достъпна услугата за наем на такова..

публикувано на 18.10.19 в 18:46

Страшно ли е да изгубим младостта

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост? Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова , клиничен социоаналитик в Катдера "Социология и науки за човека" към Пловдивския..

публикувано на 18.10.19 в 15:31
Физическата активност, както и добрата почивка, са много важни фактори за добър имунитет

Д-р Снежина Михайлова: Имунната система помни и стреса, и радостта

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания. Лекарите различават два вида имунитет...

публикувано на 18.10.19 в 14:12

Никола Симеонов: Добрата храна е добре приготвената храна

Добрата храна е добре приготвената храна. Напоследък в България е популярно да се приготвят неща, които да звучат и да изглеждат интересно, но вкусът им не е нищо особено. За мен е важно продуктите да бъдат подбрани добре и да бъдат сготвени както трябва, казва Никола Симеонов - майстор - готвач, работил в ресторанта на известния шеф - готвач Гордън..

публикувано на 18.10.19 в 13:53
Мария Стефанова и Стефан Спасов

Мария Стефанова репетира „Облог“ в Народния театър „Иван Вазов“

В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на „Облог“  - най-новата пиесата на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Премиерата е насрочена за 9 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“. Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля в „Три високи жени“), другата главна женска роля в спектакъла е..

публикувано на 18.10.19 в 11:59

800 фиданки очакват доброволци за залесяване на Витоша

Тази година беше маркирана от някои от най-жестоките и мащабни горски пожари през последните десетилетия. Щетите в Сибир и Амазония бяха определени като световна еко катастрофа, чиито последствия тепърва ще се усещат. Човешката дейност и обезлесяването за земеделски цели обаче са най-пагубният удар за "белите дробове" на планетата. Наскоро учени от..

публикувано на 18.10.19 в 11:51