Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

14 архитектурни екипа с оферти за новия облик на пл. "Св. Неделя"

Четиринадесет екипа - 8 международни и 6 български, кандидатстват в архитектурния конкурс за пространството около пл. „Св. Неделя“, обяви днес гл. архитект на Столичната община Здравко Здравков по време на отчет за дейността си за последните 3 г., откакто е на този пост. 

Състезанието ще се проведе между седем колектива. Те ще бъдат избрани за истинската работа и истинското проектиране, което ще стартира тази година, обясни главният архитект. 
Предвижда се на 20 юни журито да избере 7-те кандидати.

Здравков съобщи още, че нова наредба за градската среда ще задава стандартите за облика на столицата. Ще бъдат прилагани архитектурно-градоустройствени, художествени и технически изисквания към компонентите на градската среда и техните елементи, така че да се запази характерният облик на София. 
От днес работният проект на наредбата е качен за обществено обсъждане на страницата на Направление „Архитектура и градоустройство“. 

Наредбата за градската среда трябва да е готова до края на годината и приета от Столичния общински съвет. В нея се залагат допълнителни изисквания към обема и съдържанието на подробните устройствени планове и на инвестиционните проекти за нови строежи, реконструкция, пристрояване и надстрояване и основни и текущи ремонти на сгради и съоръжения, улици, площади и озеленени площи, както и на елементите на градския дизайн, с цел опазването и съхраняването на характерния облик, силуетното, архитектурно-художественото и обемно-пространственото оформление на територията на Столичната община.
 
Първоначално стандартите ще се приложат за централните градски зони. Собствениците на имотите ще имат срок, в който да приведат сградите си в съответствие с изискванията, допълни главният архитект на София.

Стандарт ще има и за надписите на информационни и туристически табели, разработен е и специален шрифт за столицата. С него трябва да се надписват всички информационни, туристически и градски елементи, както и улици.
Мнения и предложения към наредбата за градската среда ще могат да се подават до 17 юни както на електорнната поща на НАГ, така и на място в деловодството, като в рамките на обсъждането ще бъдат проведени и срещи с професионалните организации на архитектите, урбанистите и инженерите в София. 

Като успех откакто е на поста, главният архитект на София Здравко Здравков открои промяната в Закона за застрояването на Столичната община, който регламентира височината на строежите в зависимост от зоната на застрояване. Както и дигитализирането на някои услуги, включително и единната база между 24-те столични райони и НАГ, като се обмисля системата да се обвърже и с тази на ДНСК.
 
Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54