Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За разширението на бул. "Ломско шосе" има работен проект, но не и конкретна дата

3
Снимка: bg.wikipedia.org
Днес в предаването „Вашият глас“ коментирахме тема, която вече сме разисквали по Радио София. Става дума за разширението на бул. „Ломско шосе“ малко след едноименната метростанция до Околовръстното шосе. Това е именно участъкът, който все още не е реконструиран след цялостното обновяване на булеварда от надлез „Надежда“ към изхода на София. Така от четирилентов път, булевардът преминава в двулентов, което неминуемо се отразява на придвижването в пиковите часове сутрин и вечер. 

Бул. "Ломско шосе" не само е важен подход за придвижващите се от северозападните квартали, както и за тези от Костинброд и район „Нови Искър“, но продължението му е второкласният републикански път II-81 (част от Европейски път E80), с крайна точка Лом. Именно заради натовареността по направлението, придвижващите се по него от години очакват разширението на неремонтирания участък.

За трудното придвижване по неразширения участък допринасят и множеството дупки, които макар да се запълват всяка година, отново зейват, а и се появяват нови след зимния сезон. Особено проблемно е придвижването при жп прелеза или моста при кв. „Обеля“, откъдето има подход към с. Мрамор.

За трудностите на шофьорите ви разказахме още преди 4 години, а тогава кметът на район „Връбница“ Младен Младенов каза, че се очаква „по-мащабен проект, който ще се случи от разширението на бул. „Ломско шосе“, там където е метрото, до самия мост“.

Констатация, която 4 г. след излъчването на този репортаж не се е променила - все още има необходимост от ремонт на този участък на бул. „Ломско шосе“, но такъв така и не е направен.

Главният архитект на Столичната община Здравко Здравков посочи, че проблемите пред проекта са отчуждителните процедури за имотите, които попадат в териториалния обхват на реконструкцията.

В момента се изработва проектната документация от метростанцията до жп надлеза, така че в максимална степен да обвърже и съществуващите територии, но проблемът е с процедурите по отчуждаване. Има доста голям процент имоти, които трябва да бъдат отчуждени, коментира Здравков.

Директорът на  Дирекция „Транспортна инфраструктура“ към Столичната община инж. Васил Начевски уточни, че в следващите 3 месеца трябва да е готов работният проект за първия етап от обекта - от подхода към жк. "Обеля" до жп прелеза, откъдето има връзка със с. Мрамор. Но кога ще започнат реалните строителни дейности е въпрос, на който засега няма отговор. А ние се надяваме, че придвижващите се по участъка на  бул. "Ломско шосе" ще го правят без сериозни поражения по автомобилите и с достатъчно търпение до започването на реконструкция.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

13-годишният Ангел превърна хобито си в добротворчество

Детското сърце е най-чисто и необременено от предразсъдъци. Затова помощта, която идва от деца, е най-завладяваща и въздействаща.  Героят ни днес е 13-годишният Ангел. Страстен геймър. Ангел превръща хобито си в благородна кауза - помага на болни деца. Една история, на която той попадна случайно, променя изцяло неговия погледа към игрите..., но и..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45