Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За разширението на бул. "Ломско шосе" има работен проект, но не и конкретна дата

3
Снимка: bg.wikipedia.org
Днес в предаването „Вашият глас“ коментирахме тема, която вече сме разисквали по Радио София. Става дума за разширението на бул. „Ломско шосе“ малко след едноименната метростанция до Околовръстното шосе. Това е именно участъкът, който все още не е реконструиран след цялостното обновяване на булеварда от надлез „Надежда“ към изхода на София. Така от четирилентов път, булевардът преминава в двулентов, което неминуемо се отразява на придвижването в пиковите часове сутрин и вечер. 

Бул. "Ломско шосе" не само е важен подход за придвижващите се от северозападните квартали, както и за тези от Костинброд и район „Нови Искър“, но продължението му е второкласният републикански път II-81 (част от Европейски път E80), с крайна точка Лом. Именно заради натовареността по направлението, придвижващите се по него от години очакват разширението на неремонтирания участък.

За трудното придвижване по неразширения участък допринасят и множеството дупки, които макар да се запълват всяка година, отново зейват, а и се появяват нови след зимния сезон. Особено проблемно е придвижването при жп прелеза или моста при кв. „Обеля“, откъдето има подход към с. Мрамор.

За трудностите на шофьорите ви разказахме още преди 4 години, а тогава кметът на район „Връбница“ Младен Младенов каза, че се очаква „по-мащабен проект, който ще се случи от разширението на бул. „Ломско шосе“, там където е метрото, до самия мост“.

Констатация, която 4 г. след излъчването на този репортаж не се е променила - все още има необходимост от ремонт на този участък на бул. „Ломско шосе“, но такъв така и не е направен.

Главният архитект на Столичната община Здравко Здравков посочи, че проблемите пред проекта са отчуждителните процедури за имотите, които попадат в териториалния обхват на реконструкцията.

В момента се изработва проектната документация от метростанцията до жп надлеза, така че в максимална степен да обвърже и съществуващите територии, но проблемът е с процедурите по отчуждаване. Има доста голям процент имоти, които трябва да бъдат отчуждени, коментира Здравков.

Директорът на  Дирекция „Транспортна инфраструктура“ към Столичната община инж. Васил Начевски уточни, че в следващите 3 месеца трябва да е готов работният проект за първия етап от обекта - от подхода към жк. "Обеля" до жп прелеза, откъдето има връзка със с. Мрамор. Но кога ще започнат реалните строителни дейности е въпрос, на който засега няма отговор. А ние се надяваме, че придвижващите се по участъка на  бул. "Ломско шосе" ще го правят без сериозни поражения по автомобилите и с достатъчно търпение до започването на реконструкция.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39