Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За разширението на бул. "Ломско шосе" има работен проект, но не и конкретна дата

3
Снимка: bg.wikipedia.org
Днес в предаването „Вашият глас“ коментирахме тема, която вече сме разисквали по Радио София. Става дума за разширението на бул. „Ломско шосе“ малко след едноименната метростанция до Околовръстното шосе. Това е именно участъкът, който все още не е реконструиран след цялостното обновяване на булеварда от надлез „Надежда“ към изхода на София. Така от четирилентов път, булевардът преминава в двулентов, което неминуемо се отразява на придвижването в пиковите часове сутрин и вечер. 

Бул. "Ломско шосе" не само е важен подход за придвижващите се от северозападните квартали, както и за тези от Костинброд и район „Нови Искър“, но продължението му е второкласният републикански път II-81 (част от Европейски път E80), с крайна точка Лом. Именно заради натовареността по направлението, придвижващите се по него от години очакват разширението на неремонтирания участък.

За трудното придвижване по неразширения участък допринасят и множеството дупки, които макар да се запълват всяка година, отново зейват, а и се появяват нови след зимния сезон. Особено проблемно е придвижването при жп прелеза или моста при кв. „Обеля“, откъдето има подход към с. Мрамор.

За трудностите на шофьорите ви разказахме още преди 4 години, а тогава кметът на район „Връбница“ Младен Младенов каза, че се очаква „по-мащабен проект, който ще се случи от разширението на бул. „Ломско шосе“, там където е метрото, до самия мост“.

Констатация, която 4 г. след излъчването на този репортаж не се е променила - все още има необходимост от ремонт на този участък на бул. „Ломско шосе“, но такъв така и не е направен.

Главният архитект на Столичната община Здравко Здравков посочи, че проблемите пред проекта са отчуждителните процедури за имотите, които попадат в териториалния обхват на реконструкцията.

В момента се изработва проектната документация от метростанцията до жп надлеза, така че в максимална степен да обвърже и съществуващите територии, но проблемът е с процедурите по отчуждаване. Има доста голям процент имоти, които трябва да бъдат отчуждени, коментира Здравков.

Директорът на  Дирекция „Транспортна инфраструктура“ към Столичната община инж. Васил Начевски уточни, че в следващите 3 месеца трябва да е готов работният проект за първия етап от обекта - от подхода към жк. "Обеля" до жп прелеза, откъдето има връзка със с. Мрамор. Но кога ще започнат реалните строителни дейности е въпрос, на който засега няма отговор. А ние се надяваме, че придвижващите се по участъка на  бул. "Ломско шосе" ще го правят без сериозни поражения по автомобилите и с достатъчно търпение до започването на реконструкция.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дневникът на една софиянка: История за една прасе-касичка

След като цяла седмица в Радиоприемницата говорихме за зависимостите и се убедихме всички дружно колко сме зависими от всичко, реших днес да ви споделя, драги мои, една история за касичка прасе. Понеже ще трябва по трудния начин да се научим как да губим неща. Та, започвам. Касичката прасе се казваше Спестомира и била най-спестовна и..

публикувано на 18.10.19 в 19:17

Вижте Витошки забележителности като водач на електрически велосипед

И през този уикенд ни очаква топло и слънчево време. Затова да прекарате уикенда на открито е не само препоръчително, а дори задължително. А сигурно вече знаете, че до най-близката възможност да се потопите сред природата - планината Витоша, може да направите и с електрически велосипед. От средата на юли е достъпна услугата за наем на такова..

публикувано на 18.10.19 в 18:46

Страшно ли е да изгубим младостта

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост? Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова , клиничен социоаналитик в Катдера "Социология и науки за човека" към Пловдивския..

публикувано на 18.10.19 в 15:31
Физическата активност, както и добрата почивка, са много важни фактори за добър имунитет

Д-р Снежина Михайлова: Имунната система помни и стреса, и радостта

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания. Лекарите различават два вида имунитет...

публикувано на 18.10.19 в 14:12

Никола Симеонов: Добрата храна е добре приготвената храна

Добрата храна е добре приготвената храна. Напоследък в България е популярно да се приготвят неща, които да звучат и да изглеждат интересно, но вкусът им не е нищо особено. За мен е важно продуктите да бъдат подбрани добре и да бъдат сготвени както трябва, казва Никола Симеонов - майстор - готвач, работил в ресторанта на известния шеф - готвач Гордън..

публикувано на 18.10.19 в 13:53
Мария Стефанова и Стефан Спасов

Мария Стефанова репетира „Облог“ в Народния театър „Иван Вазов“

В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на „Облог“  - най-новата пиесата на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Премиерата е насрочена за 9 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“. Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля в „Три високи жени“), другата главна женска роля в спектакъла е..

публикувано на 18.10.19 в 11:59

800 фиданки очакват доброволци за залесяване на Витоша

Тази година беше маркирана от някои от най-жестоките и мащабни горски пожари през последните десетилетия. Щетите в Сибир и Амазония бяха определени като световна еко катастрофа, чиито последствия тепърва ще се усещат. Човешката дейност и обезлесяването за земеделски цели обаче са най-пагубният удар за "белите дробове" на планетата. Наскоро учени от..

публикувано на 18.10.19 в 11:51