Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хипертонията - втората по значимост и честота причина за хронична бъбречна недостатъчност

Снимка: pixabay.com
Тази седмица водещата ни тема в "Радиопроемница" са кампаниите за здраве, а днес, когато отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията, обърнахме внимание на това заболяване и кампаниите, съсредоточени върху него. 11 града в страната се включиха в националната здравна кампания „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“, а в откритите пунктове гражданите могат да се информират за проблемите на хипертонията, с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници.

Благодарение на кампаниите се постигат добри резултати за нашето здраве – в това са категорични и от Българската лига по хипертония. Скрининговите изследвания дават възможност за проследяване на пациентите. Контролът се подобрява, твърдят лекари, защото 49  процента от хипертониците са контролирани. Определени проблеми обаче се задълбочават - такъв е проблемът с начина, по който се измерва кръвното налягане.

Снимката, която може да се получи при лекар, независимо от това какъв специалист е, е моментна. Много по-важно е човек да бъде обучен върху това как правилно да разпознава ненормално артериално налягане в естествената му среда, каквато е домашната, посочва проф. Постаджиян, член на Българската лига по хипертония.

Дефиницията на хипертония е 140/90 за всички възрастови групи, с изключение на възрастните над 80 г., където можем да кажем, че хипертоник е този, който има кръвно над 160 горно артериално налягане.

Целта ни е артериалното налягане да бъде под 140/90 и ако терапията е добре толерирана, при болшинството на състоянията да отиде на 130/80, обясни още проф. Постаджиян.

По статистика хипертонията е втората по значимост и честота причина за хронична бъбречна недостатъчност след диабета. Контролът, обаче, е с отчайващи резултати, твърди проф Богов.

Около 75% от пациентите са с лош контрол по отношение на артериалното налягане и само около 35% са добре контролирани, правилно лекувани и в таргетните стойности на кръвното налягане. Това е изключително лош факт, защото води до деменция, когнитивни дисфункции и бъбречна недостатъчност в дългосрочен план, посочи проф. Богов.

В артериалната хипертония най-рисковият фактор за развитието ѝ е възрастта. Процентът на хипертониците е една трета от населението над 18 години. 2/3 от възрастните хора също са хипертоници. В България се наблюдава увеличение на относителния дял на децата с високо кръвно. Тази тревога е голяма, защото възможността да се развият усложнения в ранна възраст е голяма.  

Основният фактор е повишаване на процента на децата с наднормено тегло и затлъстяване, тъй като има пряка корелация между телесното тегло и стойностите на артериалното налягане, обясни проф. Йото Йотов.  

Най-добрият начин от немедикаментозните средства за постигане на намаляване на артериалното налягане е да се намали телесното тегло.

Стигаме и до стреса и кръвното налягане. Ако можем да бъдем сигурни в стойностите на артериалното си налягане, в нивото на стреса никога не сме убедени, защото то няма как да се измери.

Проф. Йотов обясни, че когато нещо трудно се измерва, трудно може да се каже как то въздейства върху определени параметри.

Под стрес всеки разбра различни неща. Стресът има различни страни. По отношение на артериалната хипертония по-голям ефект имат параметрите, които могат да бъдат измерени, които са свързани с повишеното нервно напрежение, каквито са социалната изолация, ниските доходи, посочи проф. Йотов.

Хипертонията оказва и влияние върху умствената ни работоспособност.

Когато говорим за контрол на артериално налягане, говорим за когнитивен дефицит, за интелектуален спад в най-началните му фази. Да запазим своята умствена работоспособност, се оказва най-трудно. От грижата за всички органи, мозъкът най-трудно с поддава на защита, коментара проф. Трайков.

Добрата новина е, че мозъкът има и доста големи компенсаторни възможности.

Но ако стресът води до покачване на артериалното налягане, то мозъкът също ще пострада, обясни проф. Трайков.

Той посочи още, че трябва да знаем, че със сигурност от компютърни игри не се поумнява, защото мозъкът поумнява, когато дадена функция допринася невроните да се разклонят повече, а компютърните игри не помагат това да се случва.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54