Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хипертонията - втората по значимост и честота причина за хронична бъбречна недостатъчност

Снимка: pixabay.com
Тази седмица водещата ни тема в "Радиопроемница" са кампаниите за здраве, а днес, когато отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията, обърнахме внимание на това заболяване и кампаниите, съсредоточени върху него. 11 града в страната се включиха в националната здравна кампания „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“, а в откритите пунктове гражданите могат да се информират за проблемите на хипертонията, с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници.

Благодарение на кампаниите се постигат добри резултати за нашето здраве – в това са категорични и от Българската лига по хипертония. Скрининговите изследвания дават възможност за проследяване на пациентите. Контролът се подобрява, твърдят лекари, защото 49  процента от хипертониците са контролирани. Определени проблеми обаче се задълбочават - такъв е проблемът с начина, по който се измерва кръвното налягане.

Снимката, която може да се получи при лекар, независимо от това какъв специалист е, е моментна. Много по-важно е човек да бъде обучен върху това как правилно да разпознава ненормално артериално налягане в естествената му среда, каквато е домашната, посочва проф. Постаджиян, член на Българската лига по хипертония.

Дефиницията на хипертония е 140/90 за всички възрастови групи, с изключение на възрастните над 80 г., където можем да кажем, че хипертоник е този, който има кръвно над 160 горно артериално налягане.

Целта ни е артериалното налягане да бъде под 140/90 и ако терапията е добре толерирана, при болшинството на състоянията да отиде на 130/80, обясни още проф. Постаджиян.

По статистика хипертонията е втората по значимост и честота причина за хронична бъбречна недостатъчност след диабета. Контролът, обаче, е с отчайващи резултати, твърди проф Богов.

Около 75% от пациентите са с лош контрол по отношение на артериалното налягане и само около 35% са добре контролирани, правилно лекувани и в таргетните стойности на кръвното налягане. Това е изключително лош факт, защото води до деменция, когнитивни дисфункции и бъбречна недостатъчност в дългосрочен план, посочи проф. Богов.

В артериалната хипертония най-рисковият фактор за развитието ѝ е възрастта. Процентът на хипертониците е една трета от населението над 18 години. 2/3 от възрастните хора също са хипертоници. В България се наблюдава увеличение на относителния дял на децата с високо кръвно. Тази тревога е голяма, защото възможността да се развият усложнения в ранна възраст е голяма.  

Основният фактор е повишаване на процента на децата с наднормено тегло и затлъстяване, тъй като има пряка корелация между телесното тегло и стойностите на артериалното налягане, обясни проф. Йото Йотов.  

Най-добрият начин от немедикаментозните средства за постигане на намаляване на артериалното налягане е да се намали телесното тегло.

Стигаме и до стреса и кръвното налягане. Ако можем да бъдем сигурни в стойностите на артериалното си налягане, в нивото на стреса никога не сме убедени, защото то няма как да се измери.

Проф. Йотов обясни, че когато нещо трудно се измерва, трудно може да се каже как то въздейства върху определени параметри.

Под стрес всеки разбра различни неща. Стресът има различни страни. По отношение на артериалната хипертония по-голям ефект имат параметрите, които могат да бъдат измерени, които са свързани с повишеното нервно напрежение, каквито са социалната изолация, ниските доходи, посочи проф. Йотов.

Хипертонията оказва и влияние върху умствената ни работоспособност.

Когато говорим за контрол на артериално налягане, говорим за когнитивен дефицит, за интелектуален спад в най-началните му фази. Да запазим своята умствена работоспособност, се оказва най-трудно. От грижата за всички органи, мозъкът най-трудно с поддава на защита, коментара проф. Трайков.

Добрата новина е, че мозъкът има и доста големи компенсаторни възможности.

Но ако стресът води до покачване на артериалното налягане, то мозъкът също ще пострада, обясни проф. Трайков.

Той посочи още, че трябва да знаем, че със сигурност от компютърни игри не се поумнява, защото мозъкът поумнява, когато дадена функция допринася невроните да се разклонят повече, а компютърните игри не помагат това да се случва.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39