Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хипертонията - втората по значимост и честота причина за хронична бъбречна недостатъчност

Снимка: pixabay.com
Тази седмица водещата ни тема в "Радиопроемница" са кампаниите за здраве, а днес, когато отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията, обърнахме внимание на това заболяване и кампаниите, съсредоточени върху него. 11 града в страната се включиха в националната здравна кампания „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“, а в откритите пунктове гражданите могат да се информират за проблемите на хипертонията, с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници.

Благодарение на кампаниите се постигат добри резултати за нашето здраве – в това са категорични и от Българската лига по хипертония. Скрининговите изследвания дават възможност за проследяване на пациентите. Контролът се подобрява, твърдят лекари, защото 49  процента от хипертониците са контролирани. Определени проблеми обаче се задълбочават - такъв е проблемът с начина, по който се измерва кръвното налягане.

Снимката, която може да се получи при лекар, независимо от това какъв специалист е, е моментна. Много по-важно е човек да бъде обучен върху това как правилно да разпознава ненормално артериално налягане в естествената му среда, каквато е домашната, посочва проф. Постаджиян, член на Българската лига по хипертония.

Дефиницията на хипертония е 140/90 за всички възрастови групи, с изключение на възрастните над 80 г., където можем да кажем, че хипертоник е този, който има кръвно над 160 горно артериално налягане.

Целта ни е артериалното налягане да бъде под 140/90 и ако терапията е добре толерирана, при болшинството на състоянията да отиде на 130/80, обясни още проф. Постаджиян.

По статистика хипертонията е втората по значимост и честота причина за хронична бъбречна недостатъчност след диабета. Контролът, обаче, е с отчайващи резултати, твърди проф Богов.

Около 75% от пациентите са с лош контрол по отношение на артериалното налягане и само около 35% са добре контролирани, правилно лекувани и в таргетните стойности на кръвното налягане. Това е изключително лош факт, защото води до деменция, когнитивни дисфункции и бъбречна недостатъчност в дългосрочен план, посочи проф. Богов.

В артериалната хипертония най-рисковият фактор за развитието ѝ е възрастта. Процентът на хипертониците е една трета от населението над 18 години. 2/3 от възрастните хора също са хипертоници. В България се наблюдава увеличение на относителния дял на децата с високо кръвно. Тази тревога е голяма, защото възможността да се развият усложнения в ранна възраст е голяма.  

Основният фактор е повишаване на процента на децата с наднормено тегло и затлъстяване, тъй като има пряка корелация между телесното тегло и стойностите на артериалното налягане, обясни проф. Йото Йотов.  

Най-добрият начин от немедикаментозните средства за постигане на намаляване на артериалното налягане е да се намали телесното тегло.

Стигаме и до стреса и кръвното налягане. Ако можем да бъдем сигурни в стойностите на артериалното си налягане, в нивото на стреса никога не сме убедени, защото то няма как да се измери.

Проф. Йотов обясни, че когато нещо трудно се измерва, трудно може да се каже как то въздейства върху определени параметри.

Под стрес всеки разбра различни неща. Стресът има различни страни. По отношение на артериалната хипертония по-голям ефект имат параметрите, които могат да бъдат измерени, които са свързани с повишеното нервно напрежение, каквито са социалната изолация, ниските доходи, посочи проф. Йотов.

Хипертонията оказва и влияние върху умствената ни работоспособност.

Когато говорим за контрол на артериално налягане, говорим за когнитивен дефицит, за интелектуален спад в най-началните му фази. Да запазим своята умствена работоспособност, се оказва най-трудно. От грижата за всички органи, мозъкът най-трудно с поддава на защита, коментара проф. Трайков.

Добрата новина е, че мозъкът има и доста големи компенсаторни възможности.

Но ако стресът води до покачване на артериалното налягане, то мозъкът също ще пострада, обясни проф. Трайков.

Той посочи още, че трябва да знаем, че със сигурност от компютърни игри не се поумнява, защото мозъкът поумнява, когато дадена функция допринася невроните да се разклонят повече, а компютърните игри не помагат това да се случва.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работната седмица завършва със слънце и температура в София около 21°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°; минималните ще са предимно между 4° и 9°, малко по високи в Северозападна България, в София – около 5°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 29.03.24 в 07:35

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е професор по..

публикувано на 28.03.24 в 14:16