Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Старосел можете да се запознаете на живо и отблизо с животни без клетки

Снимка: starosel.com

За Старосел вече сме разказвали в Турагент. Селото е в община Хисар и е на границата между Същинската Средна гора и  Горнотракийската низина. 

Селището стана особено популярно след 2000 година, когато екипът на археолога Георги Китов откри там най-големия тракийски царски комплекс с мавзолей. 

Предлагаме ви и един по-различен вариант за интересно преживяване там - зооразходка.

В комплекса Старосел на около 100 дка е обособено адаптационо стопанство, на чиято територия могат да се видят местни и екзотични животински видове. Сред тях са:  благороден елен, лопатар, сърна, дива свиня, вълк, лебед, нутрия...

Наистина, могат да се разгледат различни интересни животни, но не като в зоологическа градина - в клетки, обясни Виделин Писков - експерт в комплекса.
Хабитатите на всички видове са съобразени изцяло с нуждите им. Прасетата и хищниците, разбира се, са отделени с ограда, но много от другите животни са сред вас, посетителите.
Някои екземпляри са били в зоопарк и сега тук, на свобода могат да се върнат към инстинктите си. Ако не те, то поколението, което дават, вече може да се върне в естествената им среда на живот. Туристическия маршрут е съобразен така, че да не смущава животът и адаптацията на видовете. Посетителите могат и да им предложат храна, която обаче предоставят самите служители в комплекса. Разказите за животинските видове, навиците и малките им са от съпровождащия гид, а снимките туристите правят сами...

Виртуална разходка в комплекса вижте тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. д-р Кирил Карамфилов: "Прескачане" на сърцето и главозамайване са най-честите предиктори за сърдечен арест

Сърдечните аритмии могат да се явят при напълно здрави хора и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат знак за сериозно заболяване. Сред най-опасните е камерното мъждене. При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но имат вроден дефект в проводната система. При тях също може да настъпи сериозна аритмия, казват специалистите.  А това..

публикувано на 24.06.19 в 18:13

Наводнени улици и сигнали за паднали дървета

Проливен дъжд се изсипа над София и предизвика завирявания на някои места в града. Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община извършват обходи на терен във връзка с валежите и реагират на сигнали. Те са се отзовали на сигнали за затлачени улици в районите „Витоша“ и „Илинден“. Получени са съобщения и за наводнени подлези и..

публикувано на 24.06.19 в 18:11
Кирил Ананиев

Кирил Ананиев проверява болниците за новата методиката за формиране на заплатите

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев започва проверки на болниците за представянето на новата методиката за формиране на заплатите на персонала в общинските и областните здравни заведения. Здравното министерство реши да изпробва подготвената от него методика за формиране на заплатите и да промени формулата, по която досега се изчисляват..

публикувано на 24.06.19 в 16:49
Кирил Ананиев поздрави участниците, които тази година са 1989

1989 ученици и 391 учители станаха посланици на здравето в ХІ едноименен конкурс на МЗ

Ученици от цялата страна бяха наградени за проекти им в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, който се проведе за 11-а поредна година. Участниците този път са 1989 и заедно със своите родители и учители са реализирали 46 проекта. Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването. Щастлив съм, че този..

публикувано на 24.06.19 в 16:40

Да казваме "извинявай", без да прекаляваме

Какво правим, когато обидим някой? Най-често казваме ИЗВИНЯВАЙ разбира се. Точно за тази "вълшебна" думичка разговаряхме с децата от 29-а детска градина "Слънце". От тях разбрахме, че ако сте наказани без мобилен телефон, таблет или излизане навън - най-добре е да използвате думата "извинявай". Само когато се налага, разбира се, не е нужно да..

публикувано на 24.06.19 в 16:40

Кюстендил отново бе домакин на "Празник на черешата"

През изминалите почивни дни в град Кюстендил се проведе емблематичният "Празник на черешата". Той винаги се състои в три поредни дни в края на юни от 2008 година насам. Празникът е наследник на Първото овощарско изложение в страната, което започва именно в Кюстендил през 1896 г. Тогава е учредена и Първата национална овощарска изложба. Тази..

публикувано на 24.06.19 в 16:25

Софийските пазари - място за срещи, покупки, а защо не и култура

Тази седмица в предаването “Радиоприемница” ще говорим за традиционните пространства за търговия, срещи, а защо не и за култура - пазарите в София. Фокусът ще бъде върху това как се стопанисват и как се осъвременяват. “Женски пазар” е едно емблематично място в София. Това е най-стария пазар с над 140 -годишна документирана история досега. Освен това..

публикувано на 24.06.19 в 16:03