Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Всеки желаещ с колело и каска е добре дошъл в Априлци за "Байканджии 2019"

Снимка: Виктор Троянов

С пълна сила върви регистрацията на желаещи да се включат в петото издание на състезанието по планинско колоездене "Байканджии 2019", насрочено за 1 юни в старопланинския ни курорт Априлци. Как се съчетават еко, културен и здравен туризъм в едно, разказва Данита Заричинова от Младежкия клуб по пешеходен и велотуризъм, съорганизатор на проявата.

"Всеки, който разполага с колело и каска, може да се включи в състезанието - казва Данита, а регистрацията вече е отворена. Срокът е 29 май. Участниците се разделят на следните възрастови групи: до 14 години, 14-18 години, 18-40 години и над 40 (40+) години. За по-малките маршрутът е и по-кратък.

Освен на наградите, състезателите могат да разчитат и на доброто настроение, което всяка година е гарантирано от участието на популярни рок групи. Сега да поздравят участниците и гостите на градчето в Априлци ще бъдат групите "Хоризонт" и "P.I.F".

Организаторите препоръчват да останете в Априлци и след съботното състезание, за да се насладите на района - с разходки по екопътеки, речни вирове, културни и исторически забележителности.

Априлци е на 200 км от София, на около 600-650 м н.в. Според местните хора, въздухът там е наситен с кислород и се доближава по качество до този в чешкия SPA курорт Карлови Вари. Може би за това помагат вековните букови гори, които са в изобилие и са мощен "рециклатор" на въздуха! А състезанието "Байканджии" е сериозен повод да проверите тази местна легенда. Иначе, името на Априлци се свързва с Априлското въстание. През 1976 г., точно 100 години след избухването му, Априлци е обявен за град. В състава му влизат четири села - Ново село, Острец, Видима и Зла река. И макар че населението в момента е около 3000 души, в Априлци има четири градски площада, четири читалища, четири църкви и 1 манастир. Което понякога обърква туристите…


ВИЖТЕ ОЩЕ

Строят 6 км от Околовръстното между магистрала "Тракия" и жк. "Младост"

Започва строителството на над шест километра от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост", съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и средствата са от републиканския бюджет. В момента се извършва подготовка за същинските строителни работи...

публикувано на 22.10.19 в 16:56

Стефан Драгостинов и неговите непреходни песенни шедьоври

На 22 октомври, от 19.00 часа, в концертната зала на Националното музикално училище “Любомир Пипков” камерният хор “Драгостин фолк национал” ще празнува своя 25-годишен юбилей. За своите златни гласове Стефан Драгостинов създава непреходни песенни шедьоври като “Запали се Перущица”, “Грозданка” , “Притури се планината” и всяка нова песен и изява на..

публикувано на 22.10.19 в 16:45

Conglomerate: Да бъдем на 10 спектакъла едновременно

Как с помощта на т.нар. "върхови технологии" можете да се пренесете буквално на сцената на няколко различни български представления и да присъствате там непосредствено сред актьорите? Такава възможност дава изключително любопитният проект Conglomerate, който е част от паралелната програма на "ACT festival за свободен театър". Чрез маски за..

публикувано на 22.10.19 в 16:21

Authors' hole укрепва връзката между слушатели и автори

Литературните четения стават забавни със събитията Authors' hole. Правилата са следните - на сцената всеки може да прочете до пет броя стихотворения, проза до две страници А4. Форматът допуска до десет автори, многобройна публика и много смях. Събитията се провеждат всеки месец в един от столичните клубове. Организаторите Захарина и Ели разказаха..

публикувано на 22.10.19 в 15:53

Виртуален учител засилва ролята на човешкия фактор

Khan Academy e голям образователен сайт, който предлага безплатно съдържание и инструментите, необходими за оценка на усвояването на материала. Сайтът не е само за ученици, но той дава сигурност както за тях, така и за възрастни хора. Идеята е обобщена в мотото: "Свят, в който всеки може да научи всичко, навсякъде и по всяко време". Повече за..

публикувано на 22.10.19 в 15:35
Мирян Костадинов

Мирян Костадинов: Публиката търси жива, неподправена музика

Страхотна усмивка и безграничен талант - по този начин можем да опишем Мирян Костадинов , който се превръща в любим гост на Радио София. Младият мъж е от китния град Севлиево и е познат на феновете като вокалистът, китаристът, композиторът и текстописецът зад група MIRY. Музикалната група поставя своите основи в София през 2016 година, с допълнението на..

публикувано на 22.10.19 в 14:02

Кино "Влайкова" съхранява и до днес просветителския дух

Кино "Влайкова" е най-старото филмотечно кино в София. Намира се в центъра, на улица "Иван Асен втори", където още от началото на миналия век районът е бил известен като средище на културата и дори са го наричали Малкия Париж. Наоколо живеели известни тогава професори, музиканти, артисти. Днес сградата се стопанисва от читалище "Антон Страшимиров"...

публикувано на 22.10.19 в 13:13