Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Всеки желаещ с колело и каска е добре дошъл в Априлци за "Байканджии 2019"

Снимка: Виктор Троянов

С пълна сила върви регистрацията на желаещи да се включат в петото издание на състезанието по планинско колоездене "Байканджии 2019", насрочено за 1 юни в старопланинския ни курорт Априлци. Как се съчетават еко, културен и здравен туризъм в едно, разказва Данита Заричинова от Младежкия клуб по пешеходен и велотуризъм, съорганизатор на проявата.

"Всеки, който разполага с колело и каска, може да се включи в състезанието - казва Данита, а регистрацията вече е отворена. Срокът е 29 май. Участниците се разделят на следните възрастови групи: до 14 години, 14-18 години, 18-40 години и над 40 (40+) години. За по-малките маршрутът е и по-кратък.

Освен на наградите, състезателите могат да разчитат и на доброто настроение, което всяка година е гарантирано от участието на популярни рок групи. Сега да поздравят участниците и гостите на градчето в Априлци ще бъдат групите "Хоризонт" и "P.I.F".

Организаторите препоръчват да останете в Априлци и след съботното състезание, за да се насладите на района - с разходки по екопътеки, речни вирове, културни и исторически забележителности.

Априлци е на 200 км от София, на около 600-650 м н.в. Според местните хора, въздухът там е наситен с кислород и се доближава по качество до този в чешкия SPA курорт Карлови Вари. Може би за това помагат вековните букови гори, които са в изобилие и са мощен "рециклатор" на въздуха! А състезанието "Байканджии" е сериозен повод да проверите тази местна легенда. Иначе, името на Априлци се свързва с Априлското въстание. През 1976 г., точно 100 години след избухването му, Априлци е обявен за град. В състава му влизат четири села - Ново село, Острец, Видима и Зла река. И макар че населението в момента е около 3000 души, в Априлци има четири градски площада, четири читалища, четири църкви и 1 манастир. Което понякога обърква туристите…


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фирма за тол услуги с обвинения срещу АПИ

Въвеждането на тол системата създава специфичен бизнес, който ще оперира с обществен ресурс от близо 1,5 милиарда лева - постъпления от пътни такси, които ще се събират само от една фирма. Това твърди една от фирмите, опитала да сключи договор за доставка и обслужване на тол услуги.  Фирмата твърди, че се е сблъскала с административен произвол и..

публикувано на 26.06.19 в 16:59
Кадри на действащи лица от песента и клипа, сниман в с. Железница

В песента „Одеяло“ Дичо, Стефето и Радо Владимиров пеят за топлина и за начало...

Дичо, Стефето от DMS и Радослав Владимиров възпяват любовта в най-новата им песен "Одеало". Въпреки, че идеята за „Одеяло“ първоначално се заражда в главите на Стефан и Радо (те пишат текста), Дичо също оставя трайна следа в песента, а за професионалното звучене както винаги е „виновен“ - Стойчо Иванов. Как се е зародила идеята за колаборацията?..

публикувано на 26.06.19 в 16:38

България като емигрантска страна

“Каритас” България организира форум „Миграцията, взаимодействие, развитие“, по време на който беше представен докладът „Българският миграционен парадокс - позитивна интеграция и негативен политически дискурс”. Миграционният контекст очертава профила на България като емигрантска страна както и по отношение на потоците, така и на обема на миграционния..

публикувано на 26.06.19 в 16:24

Иновативният проект „Избягай през познание“ триумфира в "Глобално училище"

Проект за по-ефективно образование с наименованието Escape through knowledge или „Избягай през познание“ спечели първо място в четвъртия ежегоден конкурс "Глобално училище". Зад идеята на иновативния проект стои Геновева Маркова - учител по философски дисциплини и английски език, ръководител на клуба по дебати в 1-о СУ “Пенчо П.Славейков“. "Всичко..

публикувано на 26.06.19 в 16:02

„За да живея" - от първо лице за Северна Корея

„За да живея", едно от новите заглавия на книжния пазар, е биографичната книга на Йонми Парк, която на тринайсет години бяга със семейството си от Северна Корея.   Младата писателка разказва от първо лице за пропагандата и лошия живот в родината ѝ. На 13 години Йонми тежи 27 кг. и страда от недохранване. Чак когато пристига в Южна Корея, тя разбира, че..

публикувано на 26.06.19 в 15:41

Ученици разказват с текстове и камера за забравени личности от българската история

За трета година екипът на социалната мрежа за добри дела „Волонтайм“ организира кампанията „Будителят си ти“. Миналата година темата на конкурса беше "Добрите дела са около нас", а тази -  „Забравените личности“ и в него могат да се включат с есета и снимков материал ученици от 8-и до 12-и клас. Целта е децата да потърсят и открият онези..

публикувано на 26.06.19 в 14:40
площад

Книжният пазар "Славейков" остава, не е ясно кога ще се завърнат търговците

Общинското търговско дружество "Пазари Запад" е стабилно финансово, няма задължения и има печалба, благодарение на която реализира проектите си, увери пред Радио София главният експерт в дружеството Борислав Борисов. Проектът, който се осъществява в момента, е цялостна реконструкция на Пазар "Щросмайер". Дружеството разполага с три павилиона и пет..

публикувано на 26.06.19 в 14:38