Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Столичани издигат барикади от клони срещу паркиращи автомобили

Днес в предаването „Вашият глас“ говорихме за ул. „Незабравка“, която е една от най-зелените улици в София, защото граничи с Борисовата градина. 

Наши слушатели обаче ни сигнализираха, че в зелените площи от едната страна на улицата, които се водят междублоково пространство, има струпани купища със сухи клони, които стоят там дълго време. До клоните пък недобросъвестни граждани,  възползващи се от образувалите се купчини, изхвърлят и други боклуци.

Свързахме се с г-жа Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат, за да подадем сигнал и за да разберем кой носи отговорност за натрупаните клони.  

Веска Георгиева обясни, че клоните са умишлено натрупани от граждани, за да се образува барикада, която да попречи на паркирането в зелените площи.

Веска Георгиева посочи, че издигането на подобни прегради от подръчни материали не е редно и след нашия сигнал вече има издадено предписание на кмета на район „Изгрев“, според което в тридневен срок - до 23 май, клоните да бъдат извозени и ако е нужно да бъдат положени антипаркинг съоръжения. Служители на столичния инспекторат също ще следят за неправомерно паркирали автомобили.

Арх. Пеловска, зам.-кмет на район “Изгрев“, обясни, че за да бъде разрешен проблемът с навлизащите по алеите на самия парк автомобили, по протежението на парка са разположени каменни късове, т.н. морени, които, освен че кореспондират със средата, са ефективна бариера за гражданите, които по-трудно слизат от колите си. 

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба разказва за зората на актовата фотография в България

Любопитни кадри от зората на актовата фотография в България можете да видят посетителите на галерия “Синтезис”, където е разположена изложбата "Голо тяло" на Георги Ст. Георгиев . Сред немалкото явления в българската фотография, с чието начало се свързва името Георги Ст. Георгиев, е и актовата фотография. Не защото той непременно е първият, решил..

публикувано на 18.06.19 в 17:52

Забелязани са проблеми на мост на Северната скоростна тангента

Част от Северната скоростна тангента на София започна да пропада, едва три години след официалното откриване на трасето. Борис Бонев от "Спаси София" заяви, че при преминаване под моста на река Искър хората са забелязали, че голяма част от панелите, които са под мостовата конструкция са напукани и част от тях са паднали. Вече имаше гаранционен..

публикувано на 18.06.19 в 17:28

Внимавайте в избора на слънцезащитни продукти

Хората трябва да подбират внимателно слънцезащитните продукти и да не вярват безрезервно на рекламните послания. Това каза за радио „София“ Богомил Николов, изп.директор на Асоциация „Активни потребители“. Той поясни, че козметичните продукти, каквито са и средствата за предпазване от вредните слънчеви лъчи, имат по-свободен режим за допускане на..

публикувано на 18.06.19 в 17:24

Професионалното образование не е "втора категория"

Професионалното образование и обучение не е „втора категория“, а точно обратното. Това беше лайтмотивът на форума "Европейските измерения в професионалното образование и обучение". Специалистите в тази област коментираха, че трябва да работят за по-добро разбиране и нови политики в тази посока. Въпреки високото ниво на образование в България, все..

публикувано на 18.06.19 в 16:41

Започва кампанията "Стъпвай смело" за хора с болки в ходилото

Пациентски организации и специалисти започват кампания в подкрепа на страдащите от болести на ходилото. По приблизителни изчисления от подобни проблеми страдат близо 3 млн. от българите . Инициативата под наслов "Стъпвай смело" ще продължи 7 месеца. Започва в Пловдив на 22 юни, прегледите в София са на 25 юни от 11 до 16 ч., а след това..

публикувано на 18.06.19 в 16:29

Театърът като добре сработена машина

Предаването “Радиоприемница” отново е в Народния театър “Иван Вазов”, където тече трескава подготовка за третото издание на “Театър пред театъра”, което ще се проведе от 2 до 11 юли на откритата сцена, която ще бъде издигната в края на месеца. Началото на 2 юли ще даде Малък градски театър “Зад канала” с “Ромул Велики” от Фридрих Дюренмат, с режисьор..

публикувано на 18.06.19 в 15:57

Все повече компании участват в процеса на обучение на гимназистите

Все повече компании започват да участват активно в процеса на обучение на гимназистите у нас. Това става възможно чрез въвеждането на дуалното образование в страната през 2015 г., което позволява учениците едновременно да трупат знания и практически опит. Така гимназистите едновременно могат да изучават теорията по дадена професия и да практикуват..

публикувано на 18.06.19 в 15:39