Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Избираме българските представители в Европейския парламент

Снимка: архив

Днес избираме 17-те представители на България в Европейския парламент. Изборите се произвеждат по пропорционалната изборна система с национални кандидатски листи на партии и коалиции и инициативни комитети. Територията на страната е разделена на 31 избирателни района, които съвпадат с избирателните райони за последните избори за народни представители за 44-ото Народно събрание.

Гласува се с обща бюлетина, която съдържа наименованието и номера на избирателния район, пълното или съкратеното наименование на партията или коалицията или наименованието "Инициативен комитет" за независимите кандидати. На изборите за членове на Европейския парламент през 2007 г. и 2009 г. гласуването е било с отделни бели бюлетини за съответната партия, коалиция или независим кандидат. В сравнение с бюлетината от предходните избори за европарамент в тази бюлетина има секция, в която избирателят може да посочи, че не подкрепя никого, а преференциите в дясната част на бюлетината са изписани с три цифри,  докато партиите и коалициите са с по две.

Централната избирателна комисия е определила 3000 секции в 31 района и в населени места с различна численост, в които да има машинно гласуване, като машинно гласуване няма да има в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели. 

На изборите ще участват 318 кандидати, издигнати от 13 партии и 8 коалиции, както и 6 независими кандидати.

Сред кандидатите за евродепутати от България има един гражданин на Холандия и един на Унгария. За гласуването в чужбина са разкрити 191 секции в 64 страни. Най-много секции са в държавите членки на ЕС - във Великобритания - 24, в Испания -16 , в Германия - 24, в Гърция - 13 и във Франция - 10.

ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Надежда Сейкова

Проф. Надежда Сейкова с отличие от френската академия "Флоран"

Проф. Надежда Сейкова получи почетната награда за театрална педагогика на Френската академия за театър и кино "Флоран", съобщиха от НАТФИЗ. Отличието е връчено от председателя на академията Франсоа Флоран. Проф. Сейкова е завършила ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) в класа на Боян Дановски. Започва кариерата си на театрален педагог през 1955 г. Нейни..

публикувано на 15.10.19 в 19:29

Вече има уволнени заради изявления и реплики във фейсбук

Заради изявления и реплики във фейсбук вече има случаи на уволнени работници от техните работодатели, заяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов . Той посочи, че се наблюдават проблеми в сферата на труда, които са следствие на общуването в интернет пространството. С новия проект "Парламент на работеща България" си поставя нестандартна задача да..

публикувано на 15.10.19 в 14:45

Искат спешни мерки в защита на туризма

Националният борд по туризъм настоява за четири спешни мерки в писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на туризма Николина Ангелкова и финансовия министър Владислав Горанов. Предложението включва: - възможност за финансови облекчения във връзка с обстоятелството, че при издадените фактури от..

публикувано на 15.10.19 в 13:21

10 училища с иновативна система за физическо възпитание

В десет столични училища ще започне пилотен проект за иновативна система за физическо възпитание на учениците. Системата "Интерактивна спортна Арена" ще осигури информация за физическото развитие и дееспособността на учениците. Това ще става чрез мобилно приложение и платформа. Инициативата е на Българския съюз за физическа култура и спорт,..

публикувано на 15.10.19 в 13:06

Пикът на грипната епидемия се очаква през януари

Пик на грипната епидемия отново се очаква в края на януари или началото на февруари. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев . В момента нито у нас, нито в Европа има грип, в края на ноември ще има отделни случаи, допълни той. За поставяне на противогрипна ваксина не е късно. Подходящ е целият период от последното тримесечие на..

публикувано на 15.10.19 в 09:39

Здраве и стил на живот - избрано от печата

На фона на истерията около "отнемането на деца" от последните дни шефът на дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане Емил Тодоров огласи вчера тревожна статистика, съобщава СЕГА . 2000 деца в риск са изведени от семействата им през 2018 г. с мярка за настаняване при роднини, близки, приемно семейство или специализирана институция с..

публикувано на 15.10.19 в 08:25

Очаква ни есенен ден с летни температури

Днес времето над страната ще се задържи почти без промяна, ще е предимно слънчево. В сутрешните часове в котловините и низините, а до обяд и над Източна България ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури, в повечето райони, ще бъдат между 23° и 28°, в София - около 26°. Атмосферното налягане..

публикувано на 15.10.19 в 08:15