Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Природните науки дават много възможности за професионално развитие

Тази седмица в Радиоприемница“ сме се съсредоточили върху ученето и учителската професия.

Да бъдеш учител е призвание, но и предизвикателство, а днес с Людмила Михова, преподавател по химия и опазване на околната среда в НПМГ „Академик Любомир Чакалов“, разговаряхме за мястото на природните науки в съвременното образование, интересът към тях и професионалното развитие, което предоставят.  

Според нея интересът към природните науки никога не е изчезвал, но държавната политика в известен период ги е неглижирала.

Вече е ясно, обаче, че няма как да се развиваме, без да имаме фундаментални знания по природни науки и интересът става все по-голям, каза Людмила Михова.

Тя обясни, че интересът към природни науки се пробужда в 6-ти клас и с всяка следваща година се развива все повече. И когато децата направят логическите връзки и разберат науката, установяват, че това е нещо, което може да им отвори врати и се ориентират в професионалното си поприще.

Увлечението на децата по природни науки може да бъде разпознато от родителите, а подсказващите знаци са, че те искат да правят опити вкъщи и да имат оборудвани лаборатории.

За химията Людмила Михова казва, че наистина е наука за чудесата, защото е много красива, ефектна и гърмяща, но в същото време тя създава материали, а материалите с а в основата на развиването на съвременните технологии, така че без химия не може.

Химията е науката, която първо цапа, но после чисти. Навсякъде сме заобиколени от химия и затова трябва да я разбираме, за да бъдем разумни в ползването ѝ.

Един от добрите пример за ученици, развиващи се в сферата на природните науки, е Камен Петров, който е златен медалист от Менделеевската олимпиада по химия в Санкт Петербург, а пътят му продължава в Оксфордския университет, където вече е приет. 

Целия разговор на Добринка Добрева с Людмила Михова - чуйте в звуковия файл. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Певицата Мариана Павлова: Гласът с годините зрее и става по-хубав

Мариана Павлова е дамата с най-нисък глас на планетата. През годините тя е участвала в много музикални формации, сред които квартет "Славей”, работила е и с Надка Караджова, трио “Родопея” и много други. Певицата ще участва и в юбилейния концерт 25 години “Драгостин фолк национал”. Това ще стане на днес в Националното музикално училище “Любомир Пипков”..

публикувано на 22.10.19 в 12:45

Чии генетични наследници са съвременните българи

Преди няколко години български и италиански учени се заеха да установят какво се крие в гените на съвременните българи и стигнаха до изненадващи резултати, спрямо изучаваното дълги години от учебниците по история у нас. В тях пишеше, че траките, заедно с прабългарите и славяните са един от трите главни етноса, които при смесването си образуват..

публикувано на 22.10.19 в 10:45

20 български ученици с шанс за стипендия за обучение в САЩ

Една прекрасна възможност за ученици IX и X клас предоставя програма YES (Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study), финансирана от Американското посолство в България.  20 български гимназисти ще имат възможност да получат стипендия и да прекарат учебната 2020/2021 година в САЩ.  По време на престоя си учениците ще посещават американско училище, ще..

публикувано на 22.10.19 в 10:35

Нов веломаршрут радва байкърите в Трън

Трънското туристическо дружество откри нов веломаршрут в общината. Маршрутът преминава през село Ерул - едно от най-високо разположените села в Западна България (1200 м.н.в.), от което се откриват невероятни панорамни гледки към няколко планини в България и Сърбия.  Освен това маршрутът е избран така, че да минава в близост до много забележителности,..

публикувано на 22.10.19 в 10:25

Накъде в София

КОНЦЕРТ Кралицата на съвременната българска поп сцена представя от 20.00 ч. в Зала 1 на НДК новия си албум „Всичко – най-доброто от Мария Илиева” . Певицата подготвя и серия от концерти в Пловдив, Бургас, Варна и София. Турнето „Всичко – най-доброто от Мария Илиева” ще представи по нов начин някои от най-големите хитове на певицата -..

публикувано на 22.10.19 в 08:54
На Манаслу, 26 септември 2019 г.

Изкачвайки Манаслу (8163 м), Владимир Павлов харесал и други хималайски върхове

В следващите минути ще ви заведем до покрива на света, до една от най-младите планински вериги, а именно Хималаите . С непреодолима притагелна сила те привличат алпинисти и авантюристи вече близо 140 години. Смята се, че началото на планинарството там е поставено 80-те години на по-миналия век от британеца Уилиям Греъм. Само 3 десетилетия по-късно..

публикувано на 21.10.19 в 18:45

За „Вкусът на приключенията“ сладкодумно от Иван Раденков

На 26 октомври (събота) ще бъде премиерата на детската книга за лакомници „Вкусът на приключенията“ от Иван Раденков . След успеха на „Котаракът Франт и загадъчният остров“, българският писател се завръща с ново вкусно заглавие. В книгата той разказва 10 истории, които не само ще разсмеят малките читатели, но ще разбудят и апетита им. “Аз съм..

публикувано на 21.10.19 в 16:34