Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Природните науки дават много възможности за професионално развитие

Тази седмица в Радиоприемница“ сме се съсредоточили върху ученето и учителската професия.

Да бъдеш учител е призвание, но и предизвикателство, а днес с Людмила Михова, преподавател по химия и опазване на околната среда в НПМГ „Академик Любомир Чакалов“, разговаряхме за мястото на природните науки в съвременното образование, интересът към тях и професионалното развитие, което предоставят.  

Според нея интересът към природните науки никога не е изчезвал, но държавната политика в известен период ги е неглижирала.

Вече е ясно, обаче, че няма как да се развиваме, без да имаме фундаментални знания по природни науки и интересът става все по-голям, каза Людмила Михова.

Тя обясни, че интересът към природни науки се пробужда в 6-ти клас и с всяка следваща година се развива все повече. И когато децата направят логическите връзки и разберат науката, установяват, че това е нещо, което може да им отвори врати и се ориентират в професионалното си поприще.

Увлечението на децата по природни науки може да бъде разпознато от родителите, а подсказващите знаци са, че те искат да правят опити вкъщи и да имат оборудвани лаборатории.

За химията Людмила Михова казва, че наистина е наука за чудесата, защото е много красива, ефектна и гърмяща, но в същото време тя създава материали, а материалите с а в основата на развиването на съвременните технологии, така че без химия не може.

Химията е науката, която първо цапа, но после чисти. Навсякъде сме заобиколени от химия и затова трябва да я разбираме, за да бъдем разумни в ползването ѝ.

Един от добрите пример за ученици, развиващи се в сферата на природните науки, е Камен Петров, който е златен медалист от Менделеевската олимпиада по химия в Санкт Петербург, а пътят му продължава в Оксфордския университет, където вече е приет. 

Целия разговор на Добринка Добрева с Людмила Михова - чуйте в звуковия файл. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба разказва за зората на актовата фотография в България

Любопитни кадри от зората на актовата фотография в България можете да видят посетителите на галерия “Синтезис”, където е разположена изложбата "Голо тяло" на Георги Ст. Георгиев . Сред немалкото явления в българската фотография, с чието начало се свързва името Георги Ст. Георгиев, е и актовата фотография. Не защото той непременно е първият, решил..

публикувано на 18.06.19 в 17:52

Забелязани са проблеми на мост на Северната скоростна тангента

Част от Северната скоростна тангента на София започна да пропада, едва три години след официалното откриване на трасето. Борис Бонев от "Спаси София" заяви, че при преминаване под моста на река Искър хората са забелязали, че голяма част от панелите, които са под мостовата конструкция са напукани и част от тях са паднали. Вече имаше гаранционен..

публикувано на 18.06.19 в 17:28

Внимавайте в избора на слънцезащитни продукти

Хората трябва да подбират внимателно слънцезащитните продукти и да не вярват безрезервно на рекламните послания. Това каза за радио „София“ Богомил Николов, изп.директор на Асоциация „Активни потребители“. Той поясни, че козметичните продукти, каквито са и средствата за предпазване от вредните слънчеви лъчи, имат по-свободен режим за допускане на..

публикувано на 18.06.19 в 17:24

Професионалното образование не е "втора категория"

Професионалното образование и обучение не е „втора категория“, а точно обратното. Това беше лайтмотивът на форума "Европейските измерения в професионалното образование и обучение". Специалистите в тази област коментираха, че трябва да работят за по-добро разбиране и нови политики в тази посока. Въпреки високото ниво на образование в България, все..

публикувано на 18.06.19 в 16:41

Започва кампанията "Стъпвай смело" за хора с болки в ходилото

Пациентски организации и специалисти започват кампания в подкрепа на страдащите от болести на ходилото. По приблизителни изчисления от подобни проблеми страдат близо 3 млн. от българите . Инициативата под наслов "Стъпвай смело" ще продължи 7 месеца. Започва в Пловдив на 22 юни, прегледите в София са на 25 юни от 11 до 16 ч., а след това..

публикувано на 18.06.19 в 16:29

Театърът като добре сработена машина

Предаването “Радиоприемница” отново е в Народния театър “Иван Вазов”, където тече трескава подготовка за третото издание на “Театър пред театъра”, което ще се проведе от 2 до 11 юли на откритата сцена, която ще бъде издигната в края на месеца. Началото на 2 юли ще даде Малък градски театър “Зад канала” с “Ромул Велики” от Фридрих Дюренмат, с режисьор..

публикувано на 18.06.19 в 15:57

Все повече компании участват в процеса на обучение на гимназистите

Все повече компании започват да участват активно в процеса на обучение на гимназистите у нас. Това става възможно чрез въвеждането на дуалното образование в страната през 2015 г., което позволява учениците едновременно да трупат знания и практически опит. Така гимназистите едновременно могат да изучават теорията по дадена професия и да практикуват..

публикувано на 18.06.19 в 15:39