Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Преглеждайте децата за кърлежи след всяка разходка

Настоящият месец е най-благоприятният за кърлежите и не е необичайно зачестяването на случаите с ухапани.

Децата са едни от най-уязвимите приемници на кръвосмучещия паразит и затова е важно те да се преглеждат след всяко излизане навън. 

Цезаринка Илиева, началник на отдел „Паразитология“ в Столичната регионална здравна инспекция, съветва при разходка из природата да не се ходи в труднопроходими, неокосени площи, в лесопарковите части, където има натрупани клони и листа, защото това са любимите места на кърлежите. 

Тя каза още, че децата не трябва да сядат директно върху тревата, а да използват постелки и да бъдат подходящо облечени, по-възможност със светли дрехи, защото ако има кърлеж, той по-лесно би бил открит. 

През първите 8 до 12 часа кърлежът не пие ефективно кръв от приемника, а между 24-ия и 48-ия час вероятността човек да се зарази с някакво заболяване е най-голяма. Затова е важно всички да се преглеждат след престой сред природата, а родителите трябва внимателно да преглеждат децата и да обръщат внимание на по-нежните участъци на кожата по тялото.

А заради интензивните валежи през последните седмици, Столичната община ще извърши още една обработка на тревните площи в градските паркове. Цезаринка Илиева уточни, че няма риск от отравяне с използваните препарати.

Тя допълни, че макар препаратите да не са вредни за домашните любимци, все пак стопаните трябва да ги разхождат на повод. 

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


ВИЖТЕ ОЩЕ

С петиция искат да забранят отглеждането на селскостопански животни в клетки

Над 1.1 млн. граждани на Европейския съюз, сред които и 20 000 българи, вече са подкрепили петиция до Европейската комисия, с която настояват да бъде забранено отглеждането на селскостопански животни в клетки. Петицията е част от Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“,  подкрепена у нас от три организации за защита на животните,..

публикувано на 27.06.19 в 16:20

ДАЕУ: 190 административни услуги са достъпни чрез смартфон

Държавна агенция „Електронно управление“ представи в реално време системата за електронни административни услуги, които вече могат да се използват и през мобилно устройство. Идеята е всеки гражданин да има възможност да управлява своите административни документи чрез облачен квалифициран електронен подпис (КЕП).  След големия успех на електронните..

публикувано на 27.06.19 в 16:10

За какво да внимаваме в топлото време

Топлото време е забавно, но със забавлението на слънце не може да се прекалява. За да се уверите, че насладата от топлото времето няма да се превърне в дехидратация, слънчево изгаряне, изтощение от топлината или нещо по-лошо, трябва да спазвате определени летни правила. Слънцето може да бъде причина както за изгаряне на кожата, така и за слънчева..

публикувано на 27.06.19 в 16:06
Фермерските пазари станаха традиция

Изграждат еко пазар в скандинавски къщички до метростанция "Г. М. Димитров"

Днес ще „обходим“ и разкажем за търговските площадки под опеката и ръководството на „Пазари Изток“ ЕАД. За целта в„Радиоприемница“ сме поканили Даниела Стойнева - изпълнителен директор на дружеството. „Пазари Изток“ ЕАД стопанисва 13 пазара, по-големите са „Ситняково”, „Римска стена”, „Слатина” „Сребърна”, в Студентски град и други,..

публикувано на 27.06.19 в 15:12

Ралица Енева - боец и майка на победител

В "Моята история на доброто" ви срещнахме с една майка - боец, родила дете, което е победител.  За да разбере човек колко е силен, първо трябва да се изправи срещу най-големите си слабости. Да премине през драматични битки, да погледне страха директно в очите и да му се усмихне. С широка, искрена и заразяваща усмивка се бори с живота героинята ни Ралица..

публикувано на 27.06.19 в 14:57

MIRY са готови с новия си сингъл “Kinda love you”

“Kinda love you” е най-новият, шести поред, авторски сингъл на Мирян Костадинов и група MIRY, с който артистите разказват бурна история за една спонтанна любов, с обрати и неочакван край. Сюжетът на видеото проследява необикновената среща на двама престъпници - тя е крадец и е готова да прегази всекиго, за да постигне целта си, а той - закоравял..

публикувано на 27.06.19 в 14:56

Международен фестивал “Средновековен Търновград” - една истинска разходка във времето

От 28-ми до 30-ти юни 2019 г. на крепостта Царевец във Велико Търново ще се проведе петото издание на Международен фестивал “Средновековен Търновград”.     Историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век, като истински мост във времето, ще пренесат посетителите в една..

публикувано на 27.06.19 в 12:14